TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! Ana Chirița a povestit despre planurile proiectului pentru perioada următoare (VIDEO)

TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! Ana Chirița a povestit despre planurile proiectului pentru perioada următoare (VIDEO)

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național.

Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

„Încă de prin 2011-2012 am pornit cu campanii de promovarea a carierei în domeniul IT: mai multe locuri de la buget la facultățile de IT, integrarea tehnologiilor și la alte specialități, dar și încercarea de a aduce universitățile aproape de sectorul privat. Ne doream mult mai mult, per ansamblu, iar pentru aceasta trebuie să investim mai mult și să arătăm perspectivele. În general USAID și Guvernul Suediei, cei care ne-au susținut la început au avut mare încredere în noi și le mulțumim pentru aceasta. Dezvoltarea capacităților umane; păstrarea capitalului uman în țară, acasă; mai multe oportunități pentru specialiștii în IT; creșterea acestei componente în afaceri; salarii mai mari; export de servicii mai calitative și toate la un loc au fost perspectivele pe care ni le-am pus în față. Prin domeniul IT noi avem șansa să creștem competitiv și ca imagine Republica Moldova, iar resursele pentru asta nu sunt atât de mari - un calculator conectat la internet și o priză îți deschid în față toată lumea”, spune Ana Chirița în interviul LIVE acordat pentru AGORA.

Publicitate

Autor:

Aflăm de la cea care a fost la cârma proiectului Tekwill de la începuturi cum s-au schimbat perspectivele proiectului, cum a evoluat domeniul în acești ani și despre ce succese vorbim. Care au fost direcțiile pe care proiectul le-a depășit, unde s-au înregistrat cele mai mari succese și cum echipa noastră de robotică este prima în lume la nivel competitiv.

„Ideea că echipele lucrează la idei proprii și, grație Tekwill, în Moldova a apărut conceptul de start-up, este foarte important. Acum avem cca 100 de start-up-uri în țara noastră și majoritatea s-au dezvoltat prin proiectele noastre. Lucrurile se schimbă și la nivel de servicii pe care le livrează companiile noastre. Acestea dezvoltă produse mult mai complexe, mult mai elaborate, crește calitatea lor, dacă din punct de vedere cantitativ nu putem. Ne-am autodepășit pe tot ce ne-am propus, pentru că totul era la nivel de vis atunci când trasam proiectul pe foaie, pe schițe. „Dream big, but do small” - cam de la asta am pornit, de la 1000 de metri pătrați, acum am ajuns la 5000 de metri pătrați ce înseamnă Tekwill; ne-am propus să instruim 1000 de persoane anual, acum instruim cca 18 000 de persoane anual și cred că cifrele acestea spun multe. Multe dintre parteneriatele internaționale pe care le-am legat s-au datorat partenerilor strategici, USAID și Guvernul Suediei - iar asta e minunat!”, mai spune intervievata.

Autor:

Ana Chirița a povestit despre instruirile studenților în cadrul Tekwill, despre Tekwill Academy Kids - programe cu plată, dar și Tekwill în fiecare școală - programe de instruire gratuită în peste 230 de școli, care se vor întâmpla în 2021. Care sunt direcțiile de activitate pe care se va concentra proiectul în următorii ani, ce potențial are țara noastră, ce perspective se deschid, odată cu dezvoltarea domeniului IT și când ajunge Tekwill în toată țara ne-a spus în interviul LIVE Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill.

TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal