Maia Sandu sesizează CC pentru dizolvarea Parlamentului: „Consider că sunt întrunite circumstanțele legale”

Maia Sandu sesizează CC pentru dizolvarea Parlamentului: „Consider că sunt întrunite circumstanțele legale”

Președinta țării, Maia Sandu se adresează Curții Constituționale ca magistrații să dea aprecierea dacă sunt circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. În funcție de decizia CC se va hotărî dacă se inițiază alegeri anticipate. Este declarația Maiei Sandu după ce a încheiat consultările cu fracțiunile parlamentare, la 29 martie.

„Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului.

Acești deputați nu caută soluții pentru oameni, dar rezolvă propriile probleme. În ultimele trei luni, deputații care controlează instituții publice iau decizii care fac viața mai grea. Este clar pentru toată lumea că Parlamentului lucrează contra cetățenilor și nu poate rezolva probleme cetățenilor.

Oamenii au nevoie de deputați care să salveze țara. Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție.

Sesizez CC pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a parlamentului. Dacă CC va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a declarat Maia Sandu după ce s-au încheiat consultărilor cu fracțiunile și grupurile parlamentare.

Amintim că, la 29 martie, președinta țării a continuat consultările cu fracțiunile parlamentare a Partidului Șor și PSRM. Drept urmare, socialiștii au declarat că rămân pe poziție. Mai exact, Vlad Bătrâncea a reiterat că în Legislativ există o majoritate parlamentară, iar PSRM are un candidat care ar putea să scoată țara din criza sanitară.

Mai devreme, deputații Partidului Șor au spus că insistă pe învestirea unui nou Guvern și că ar fi „o utopie ca prin alegeri anticipate să cureți arena politică”.

Vineri, 26 martie, după prima rundă de consultări cu Maia Sandu, deputații democrați și cei de la Pro Moldova au declarat că nu sunt de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Pe de altă parte, deputații PAS au declarat că vara ar trebui să aibă loc scrutinul electoral. Iar deputații Platformei DA susțineau că consultările sunt o formalitate și că „decizia este luată demult, nu s-a dorit discuția sinceră nici la primele consultări, nici ulterior”.

Vezi opiniile deputaților aici: Declarațiile fracțiunilor Parlamentare după consultările cu președinta Maia Sandu (UPDATE)

Mai devreme, în cadrul ultimei ședințe plenare, 54 de deputați din fracțiunea PSRM, Platforma Pentru Moldova, grupul parlamentar Pro Moldova (condus de Andrian Candu) și câțiva neafiliați au aprobat o declarație prin care își exprimă dezacordul privind dizolvarea Legislativului. Potrivit lor, căile pentru depășirea crizei politice nu au fost epuizate în totalitate. Asta deși, mai mulți experți în drept constituțional au menționat că după tentativa eșuată de învestire a Guvernului Grosu în data de 25 martie, șefa statului este obligată să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.