
Reacțiile adverse după imunizarea anti-COVID: Semne de intensitate ușoară și situații pentru ajutor medical
Dureri de cap, durere locală în locul injectării sau febră și frisoane. Sunt câteva dintre efectele adverse care pot apăre în urma administrării vaccintului împotriva virusului COVID-19. Reacțiile însă sunt trecătoare, afirmă șefa secției Farmacovigilență și Studii Clinice din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Lina Gudima. Iată în ce situații post-imunizare trebuie solicitat ajutor medical.
・
Reacții ușoare și moderate post-vaccinare
Specialiștii în domeniu imunizării afirmă că, după administrarea vaccinului s-ar putea să apară unele reacţii adverse. Cele mai frecvente reacții adverse post-imunizare, care au fost înregistrate la mai mult de 1 persoană din 10, sunt:
- durere și sensibilitate în locul injectării
- dureri de cap
- oboseală
- dureri musculare
- senzație generală de rău
- frisoane
- febră
- dureri articulare
- greață
Potrivit datelor disponibile, mai puțin de 1 persoană din 10 imunizate a avut vomă și diaree. La mai puțin de 1 persoană din 100 a apărut scăderea poftei de mâncare, amețeală, transpirație, dureri abdominale și erupții pe piele.
Cele mai multe reacții adverse post-imunizare au avut intensitate ușoară sau moderată și, în general, au dispărut în câteva zile după vaccinare. Comparativ cu prima doză, reacțiile adverse post-imunizare raportate după a doua doză au fost mai ușoare și mai puțin frecvente.
Reacțiile adverse post-imunizare au fost în general mai ușoare și mai puțin frecvent raportate la persoanele adulte (cu vârsta ≥65 ani), afirmă Lina Gudima.
Specialistul susține că, vaccinurile împotriva COVID-19 trebuie administrate sub strictă supraveghere medicală, având la dispoziție tratamentul medical corespunzător.
Când solicităm ajutor medical post-imunizare
Ajutorul medical de urgență se solicită în cazul reacțiilor adverse post-imunizare care pun în pericol viața persoanei:
- dificultăți de respirație
- respirație șuierătoare
- bătăi rapide ale inimii
- pierderea cunoștinței
La fel, persoanele imunizate vor solicita ajutor atunci când este îngrijorată de un posibil efect secundar sau are simptome noi, neașteptate sau atunci când una dintre reacțiile adverse nu a dispărut după câteva zile de la administrarea vaccinului.
Citește și: Autorități, despre vaccinarea anti-COVID: Au fost înregistrate 712 reacții adverse. Urmează a fi imunizați stomatologii și farmaciștii
Autoritățile din Sănătate accentuiază că este deosebit de importantă raportarea reacțiilor adverse post-imunizare(EAPI), pentru acumularea informaţiilor privind profilul de siguranță a vaccinurilor.
La apariția unei reacții post-imunizare, se va completa o fișă care va descrie EAPI și se va transmite la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
La fel, reacțiile adverse pot fi raportate și prin intermediul raportării electronice pe site-ul www.amdm.gov.md sau prin completarea fișei-comunicare despre reacțiile adverse și expedierea fișei-comunicare pe adresa electronică: [email protected] Raportarea electronică (e-reporting) este o modalitate mult mai rapidă, comodă și accesibilă de raportare a reacțiilor adverse.
Vaccinurile declarate sigure
La ora actuală, doar câteva vaccinuri produse de companiile farmaceutice Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson, au primit undă verde atât de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), cât și de la Organizația Mondială a Sănătății pentru a fi utilizate în masă, după ce experții din aceste organizații au ajuns la concluzia că în prezent există date suficiente despre calitatea, siguranța și eficacitatea acestor vaccinuri.
Menționăm că, în Republica Moldova, vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca (platformele SK Bioscience Co. Ltd., Coreea de Sud și Serum Institute of India Pvt. Ltd, India), vaccinul Gam-COVID-Vac Vaccin (Sputnik V), au fost autorizate condiționat în temeiul solicitării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. AMDM a obținut accesul la dosarele acestor produse în baza acordului de colaborare cu OMS, cu excepția „Sputnik V”. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că niciun vaccin nu a finalizat studiile clinice.
Vaccinarea ajută sistemul imunitar al persoanei vaccinate să recunoască o boală infecțioasă la care ar putea fi expus și să o contracareze. În marea majoritate a cazurilor, vaccinarea previne îmbolnăvirea. În alte cazuri, persoana vaccinată poate face boala, dar într-o formă mai ușoară, cu recuperare mai rapidă.
AGORA amintește că în R. Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie- cei care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate. Până acum au fost imunizați 30.722 de lucrători medicali.