Ministrul interimar al Agriculturii: Țara dispune de suficient grâu, iar R. Moldova nu poate institui restricții de export

Ministrul interimar al Agriculturii: Țara dispune de suficient grâu, iar R. Moldova nu poate institui restricții de export

Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante, inclusiv grâu și nu există temei de îngrijorare în rândul populației. Asigurările vin din partea ministrului interimar al Agriculturii, Ion Perju. Ministrul interimar mai precizează că R. Moldova nu poate institui restricții de export a grâului, așa cum este încheiat Acordul cu Organizația Mondială a Comerțului.

Ministrul interimar al Agriculturii Ion Perju califică ultimele informații cu privire la exportul de grâu din rezervele de stat, menționate și în declarațiile președintei Maia Sandu, ca fiind eronate, iar acuzațiile aduse - nefondate. Perju dă asigurări că există suficient grâu în rezerva de stat.

„Atribuțiile de administrare a rezervelor de stat țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă. De asemenea, potrivit legislației, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepţia stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”, punctează Ion Perju.

În baza celor spuse, Perju subliniază că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborarea şi înaintare a propunerilor la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare.

„Menționez că, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia”, mai adaugă ministrul interimar al Agriculturii.

Amintim că la 29 martie, vicepreședintele Parlamentului ALexandru Slusari a declarat că Guvernul ar pregăti o hotărâre prin care 24 mii de tone de grâu din rezerva statului ar urma să fie reîmprospătate.Deputatul Platformei Da susține că decizia s-ar pregăti deja de o lună, iar procesul trebuie să fie transparent pentru a nu influența asupra prețului la pâine.

Mai devreme, președinta țării, Maia Sandu, a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în anul 2020 stocurile producătorilor din Moldova erau de aproximativ 152 de mii de tone de grâu, fără rezerva de stat. Asta este suficient pentru a asigura consumul intern pe o perioadă de, cel puțin, șapte luni. Pe lângă acestea, sunt peste 1,2 milioane de tone de porumb și 65 de mii de tone de ulei de floarea soarelui, care sunt suficiente pentru doi ani.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.