Transparența în decizii și accesul la informație. Acestea ar fi cele mai vizibile nereguli constatate de experții Promo-LEX în activitatea autorităților administrației publice locale de nivelul II și a unității teritoriale autonome Găgăuzia.
Potrivit unui raport care se referă la perioada 2017-2020, se atestă o descreștere cu circa 9% a ratei de furnizare a răspunsurilor de către autoritățile publice locale la solicitările de informații care au caracter public.
Mai mult, și în anul 2020, APL din Chișinău, raionul Anenii Noi și raionul Rezina au continuat să înregistreze cele mai proaste rezultate în acest sens.
„Rămâne alarmant faptul că paginile web oficiale ale APL asigură un nivel scăzut al transparenței procesului de achiziții, aceasta rezumându-se la publicarea Planurilor de achiziție. Respectiv, APL nu publică pe site-urile oficiale dările de seamă privind achizițiile publice de valoare mică - doar 15 din 35 APL, precum și rapoartele trimestriale/semestriale sau anuale privind monitorizarea executării contractelor de achiziție publică - doar 9 din 35 APL. Comparativ cu perioadele anterioare, constatăm o diminuare a numărului de APL care s-au conformat acestor prevederi legale”, se arată în raportul Promo-LEX.
Totodată, experții reiterează că în ciuda faptului că, în anul 2020, încă două clădiri ale APL au devenit mai accesibile persoanelor cu nevoi speciale - 27 din cele 35 APL, se constată lipsa unor acțiuni pentru a facilita accesibilitatea persoanelor cu necesități speciale. Potrivit raportului, 33 APL nu au amenajată o odaie specială pentru mame cu copii, iar 34 APL duc lipsă de WC adaptat acestei categorii de solicitanți.
Inițiativa de monitorizare a transparenței activității autorităților APL de nivelul II și a UTAG a fost finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).