Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a propus în ședința de marți a Guvernului interzicerea exportului de grâu până pe data de 15 aprilie. Propunerea a venit în urma deciziei aprobate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. Cabinetul de miniștri nu a susținut, însă, inițiativa. Doar premierul interimar a votat pentru interzicerea exportului de grâu. Ulterior, ședința Executivului a fost întreruptă, pentru ca miniștrii să poată dezbate acest subiect în afara ședinței, iar ulterior să se întrunească din nou pentru a anunța decizia finală.
Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, a declarat că țara noastră are destule rezerve de grâu și că nu ar fi nevoie de interzicerea exportului.
„Din totalul de 600 de mii de tone care s-au produs anul trecut, începând de la întâi iulie până în prezent, la 30 martie, au fost exportate în jur de 107 mii de tone.Țara are nevoie pentru asigurarea securității alimentare a țării în jur de 300-350 de mii de tone. Nu este riscul de lipsă de grâu alimentar în țară, probabil că serviciul Suprem de Securitate (n.r. Consiliul Suprem de Securitate) operează cu alte date, eu nu am fost astăzi la această ședință”, a declarat Ion Perju.
„Reiese într-adevăr că nu există pericol real la adresa securității alimentare, însa vedem că există un fenomen ciudat pe piața internă din Republica Moldova, care duce la majorarea continuă a prețului la kilogramul de grâu sau kilogramul de făină”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.
În replică, șeful de la Agricultură a menționat că aceste informații sunt vehiculate de anumiți „diletanți din teritoriu”.
Vedeți în video de mai jos momentul dezbaterilor pe acest subiect.
Președinta Maia Sandu s-a adresat Guvernului interimar cu recomandarea ca miniștrii să instituie interdicția temporară la exportul de grâu, în contextul în care există riscul de creștere a prețurilor la produse de panificație. Mai mult, șefa statului spune că au fost exportate grâne din stocul ce trebuia reînnoit și pe marginea cazului ar urma să fie deschisă o anchetă.
Subiectul a fost intens discutat în ultimele zile. Un grup de agricultori și susținători ai unei formațiuni politice au organizat și acțiuni de protest la postul vamal Giurgiulești. Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a avut și el opinii diferite pe acest subiect. Luni, 29 martie, acesta declara că scandalul cu privire la rezerva de stat de grâu nu are nicio legătură cu exportul și că subiectul este artificial creat pentru a denigra Platforma DA, iar marți, după ședința CSS, și-a revizuit opinia, menționând că situația e mult mai gravă. „Situația cu stocurile de grâu în țara este una mai gravă, decât s-a așteptat. Sunt premise pentru creșterea prețurilor la pâine și sacrificiu masiv al animalelor”, a scris Alexandru Slusari, adăugând că la ședința CSS a propus interdicția totală la exportul de grâu.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
