Cum ar fi arătat Parlamentul Britanic dacă era un sistem proporțional, ca în Moldova

Cum ar fi arătat Parlamentul Britanic dacă era un sistem proporțional, ca în Moldova

Distribuția mandatelor în legislativul britanic ar fi arătat altfel dacă ar fi fost sistem de vot proporțional. Totodată rezultatele ultimelor alegeri și reprezentarea a stârnit controverse în societatea britanică ce a pus în discuții reformarea sistemului electoral din albion. Publicația independent.co.uk pus rezultatele prin prisma unui sistem electoral proporțional, similar celui din Moldova dar și alte state din lume. 

Potrivit rezultatelor alegerilor din această săptămână, conservatorii au avut 36,9% din voturil, laburiștii 30,5%, iar UKIP - 12,6. Liberal-democrații au obținut aproape 8%, SNP - 5% iar verzii - 3,8%.

...

...

(Mandatele obținute în cadrul alegerilor din 2015)

Totuși distribuția mandatelor nu a reflectat deloc proporționalitatea voturilor. Conservatorii au obținut peste 50% din mandate, deși pentru ei au votat puțin peste o treime din alegători. Totodată laburiștii au obținut cu 100 de mandate mai puțin, cu toate că erau cu 5% în urma primilor clasați.

Pe locul 3 cu 56 de mandate s-a clasat Partidul Național Scoțian cu (56%) din voturi. Iar asta deși pentru ei au votat doar 5% din populație, în timp ce pentru liberal-democrați au obținut 8 voturi deși au fost a 4-a putere. UKIP, care este pe locul 3 la voturi a obținut doar un singur mandat.

Sistemul britanic de vot

Regatul Unit este împărţit în 646 de circumscripţii geografice - şi în fiecare este ales un parlamentar. În Anglia sunt 529, în Scoţia 59, în Ţara Galilor 40 şi în Irlanda de Nord 18.

Alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la interval de cinci aniAlegerile parlamentare trebuie să aibă loc la interval de cinci ani - dar premierul poate să convoace alegeri oricând înainte de acest interval.

În fiecare circumscripţie se organizează un singur tur de scrutin. Candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi este ales în parlament.

Majoritatea candidaţilor care ajung în parlament obţin mai puţin de 50% din voturi. Ei au pur şi simplu mai multe voturi decât adversarii lor.

Cum ar fi fost cu reprezentare proporțională?

Situația ar fi arătat mult mai echilibrată în cazul reprezentării proporționale. Conservatorii s-ar fi aflat în față dar ar fi avut mult mai puține mandate și ar fi trebuit să negocieze pentru formarea unei coaliții.

Mult mai multe mandate ar fi obținut partidele mai mici de gen UKIP, Liberal-Demoocrați (înfrângerea lor ar fi fost mai puțin amară) dar și verzii. Mai puține voturi ar fi obținut Partidul Național din Scoția.

Cel mai important este că în așa situație conservatorii care au obținut peste 50% din mandate ar fi forțați să negocieze și să facă o coaliție cu cei din celelalte partide mai mici.

...

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.