Partidul Șor, scos înafara legii? Ce consecințe ar putea avea o astfel de decizie asupra mandatelor de deputați și aleși locali

Partidul Șor, scos înafara legii? Ce consecințe ar putea avea o astfel de decizie asupra mandatelor de deputați și aleși locali

Încetarea activității unui partid politic în urma unei hotărâri a Curții Constituționale constituie cea mai „dură pedeapsă” care poate fi aplicată unei formațiuni politice, care în activitatea sa nu se conformează legislației. Zilele trecute, la Curtea Constituțională au fost depuse două sesizări care solicită declararea Partidului Politic Șor în afara legii. Cum s-ar răsfrânge o eventuală decizie de neconstituționalitate a acestui partid asupra mandatelor de consilieri, primari și deputați ai Partidului Șor, aflați în articolul de mai jos.

Potrivit doctorului în drept constituțional, Alexandru Arseni, Curtea Constituțională este instanța care poate hotărî asupra chestiunilor ce au ca obiect constituționalitatea unui partid politic.

Art. 135 alin. 1 lit. h – Curtea Constituțională hotărăște asupra chestiunilor care au ca obiect constituționalitatea unui partid.

Art. 40 alin. 1 - Cetățenii se pot asocia liber în partide şi în alte organizații social-politice. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinței politice a cetățenilor şi, în condițiile legii, participă la alegeri.

Ce ține de efectele juridice ale unei eventuale hotărâri ale Curții Constituționale, prin care se declară neconstituțional un partid politic, Alexandru Arseni consideră că aceasta nu ar avea efecte juridice asupra mandatelor deținute în Forul Legislativ sau la nivelul APL-urilor.

„Ce ține de mandatul de deputat, consilier sau primar, aceasta deja nu are efect juridic asupra mandatului, deoarece art. 68 alin. 1 ne spune că odată ce a fost validat mandatul de deputat, consilier sau primar, se consideră o ruptură juridică și politică dintre deținătorul mandatului și formațiunea sa, el intrând în serviciul poporului”, a precizat Arseni.

Citește și: „Nu-i bun partidu\\\'”: Când poate fi lichidată o formațiune politică și cum poate să-i fie limitată activitatea.

Reamintim că legislația națională prevede mai multe căi prin care un partid își poate încheia activitatea. Potrivit legii cu privire la partidele politice, prima modalitate este reorganizarea. În urma acestui proces formațiunea își poate pierde personalitatea juridică.

*Partidele politice, conform deciziei organelor lor supreme, se pot reorganiza prin fuziune (contopire şi absorbție), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare.

O altă cale ar fi autodizolvarea. Acest proces urmează să aibă loc în urma deciziei organului suprem al formațiunii.

În același timp, partidele politice pot fi dizolvate dacă sunt declarate neconstituționale prin hotărârea Înaltei Curți. Iar a patra modalitate este hotărârea definitivă a Curții de Apel, numai la cererea Ministerului Justiţiei (MJ).

La sfârșitul lunii martie 2021, deputați ai Platformei DA au sesizat Curtea Constituțională pe marginea activității Partidului Politic Șor, susținând că ar fi încălcat legislația electorală și ar fi comis abateri de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat.

În replică, într-un comunicat de presă, PP Șor a declarat că acuzațiile care i se aduc sunt „o absurditate juridică de dimensiuni uriașe”. Totodată, formațiunea susține că ar fi vorba despre un „atac concertat” și că se dorește împiedicarea partidului în participarea la alegeri.

Cu o sesizare similară a venit și deputatul neafiliat Octavian Țîcu. Parlamentrul solicită declararea neconstituționalități Partidului Politic Șor, argumentând că formațiunea ar încălca Legea Supremă. În replică, vicepreședintele partidului Marina Tauber a declarat că îl va acționa pe Țîcu în judecată.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.