Zilnic suntem supuși unui flux imens de știri, noutăți și informații, distribite pe diferite canale și rețele sociale. Oamenii le citesc, le distribuie și le dau crezare. Dar cum să înțelegem că este un fakenews?
Pentru început să explicăm ce înseamnă un fakenews. O știre falsă de fapt, este o informație neadevărată, mincinoasă, pusă în circuitul informațional cu scopul de a dezinforma și chiar de a face bani de pe urma vizualizărilor.
Cum depistăm știrile false
În primul rând știrile false te atrag, de cele mai multe ori, cu un titlu șocant, emoționant și intrigant.
Un alt moment care ar trebui să te pună pe gânduri, este viteza cu care se distribuie o știre sau informație. De obicei știrile false sunt distribuite cu o viteză uluitoare pe rețele sociale.
Atunci când intrați pe un site, atrageți atenția la secțiunea „Despre noi”. Aici ar trebui să găsiți informații despre redacție, echipă, jurnaliștii care scriu pentru acest site. În cazul în care aceste informații lipsesc, cel mai probabil acest portal distribuie știri false sau are un cu totul alt scop decât cel de a informa corect, obiectiv și echidistant.
URL-ul și denumirea site-ului care distribuie fakenews-uri de obicei sunt dubioase. Au combinații de litere care nu pot fi citite și puncte între litere.
Totodată, în știrile false lipsesc citările surselor credibile sau a documentelor oficiale. Sunt folosite expresii de genul: „Potrivit studiilor”, „în opinia experților”, „cetățenii au declarat”, fără însă a menționa expres numele și funcția acestor oameni sau surse.
Fotografiile și imaginile care însoțesc fakenews-urile de obicei sunt trucate și nu reflectă realitatea.
Un alt moment care necesită vigilență ține chiar de accesarea unui link. Dacă odată ce ați făcut click pe știre vă apare mai întâi opțiunea de a distribui știrea pe pagina personală, atunci trebuie să vă puneți întrebări referitor la siguranța și credibilitatea acestui site.
Cum dezvoltăm gândirea critică
Pentru ca să nu cădem în plasa știrilor false trebuie să ne dezvoltăm o gândire critică și să analizăm orice informație pe care o consumăm.
În primul rând nu credeți orice informație citită în spațiul online. Puneți-vă cât mai multe întrebări. Analizați știrea citită.
Informați-vă din cât mai multe surse pentru a vedea și alte unghiuri din care a fost abordat subiectul.
Documentați-vă la subiect dacă aveți dubii în legătură cu veridicitatea acestuia.
Dacă ați depistat o știre falsă, raportați-o.
Fiți atenți la cifrele și datele prezentate în știre și verificați care este sursa primară a informațiilor și cât de credibilă este aceasta.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.