Semnatarii susțin că proiectul care prevede stabilirea prețurilor sub supravegherea unui Consiliu consultativ desemnat de Parlament nu reflectă toți factorii care ar trebui să determine prețul de vânzare cu amănuntul al produselor petroliere.
Mai mult, ei spun că în condițiile în care, anual, în perioada aprilie-septembrie, se constată deficit al gazului lichefiat, pentru asigurarea cantităților necesare în Republica Moldova, acest produs se achiziționează din Federația Rusă, care vinde gazul lichefiat la prețuri fixe, neutilizând cotațiile. Respectiv, importul acestui produs și comercializarea lui ulterioară cu amănuntul pe piața Republicii Moldova devine ineficientă și poate să aducă la deficit al gazului lichefiat în Moldova.
De asemenea, potrivit petroliștilor, reintroducerea interdicției de revânzare a produselor petroliere cu ridicata va limita posibilitatea operatorilor, care nu au acces la resursele oferite de uzinele de prelucrare a petrolului din regiune, de a alege furnizorul de produse petroliere cu cea mai avantajoasă ofertă.
AGORA precizează că pe 18 martie curent, deputații au votat în primă lectură un proiect care prevede ca prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale să fie calculate după o anumită formulă.
AGORA amintește că ultima scumpire a carburanților a fost atestată la 12 martie curent.
Anterior, deputatul PAS Radu Marian a propus revenirea la vechea metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți, prin plafonarea acestora de către ANRE, menționând că „prețul pentru consumator devine tot mai mare”.
Precizăm că, din martie 2019, petroliștii stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere de sine stătător, fără intervenția ANRE, așa cum era până atunci.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.