
Igor Dodon: Rusia va oferi donație de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, inclusiv 60 de mii de doze pentru regiunea transnistreană
Liderul PSRM, Igor Dodon, anunță că Federația Rusă este dispusă să doneze R. Moldova un lot de 180.000 de doze de vaccin Sputnik-V drept ajutor umanitar, inclusiv 60.000 de doze pentru regiunea transnistreană. Dodon afirmă că solicitarea de sprijin umanitar a fost expediată câteva săptămâni în urmă.
・
„Pe baza rezultatelor conversației noastre cu șeful adjunct al administrației de la Kremlin, informez locuitorii Republicii Moldova că conducerea rusă a decis să răspundă cererii trimise acum câteva săptămâni de către președinta Parlamentului Republicii din Moldova Zinaida Greceanîi, precum și la cererile mele, exprimate în calitate de președinte al Republicii Moldova”, spune Dodon, cu referire la vizita sa la Moscova.
Astfel, socialistul dă asigurări că țara noastră va primi ajutor umanitar sub formă de vaccin Sputnik-V în volum de 180 de mii de doze, inclusiv 60 de mii de doze pentru regiunea transnistreană. Vaccinul, spune Dodon, ar urma să ajungă în R. moldova în următoarele zile.
„În plus, am informat partenerii ruși cu privire la disponibilitatea părții moldovenești de a cumpăra de urgență cel puțin 500 de mii de doze de vaccin Sputnik-V în cadrul procedurii de achiziții publice lansată de Guvernul Republicii Moldova”, a adăugat Dodon.
Amintim că șefa țării, Maia Sandu, a cerut ajutorul Ambasadorului Rusiei pentru ca Moldova să obțină mai repede acces la vaccinul Sputnik V. Șefa statului a avut, joi, o întrevedere Oleg Vasnețov, iar discuția s-a axat pe asigurarea accesului la vaccin eficient de cât mai multe tipuri pentru cetățenilor moldoveni.
Totodată, precizăm că, recent Igor Dodon a declarat că primul lot de vaccin rusesc Sputnik V ar trebui să ajungă în Moldova la finele lunii martie.
Menționăm că, pe 26 februarie 2021, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău a autorizat condiționat vaccinul Sputnik V, dar și alte două preparate anti-COVID care au fost autorizate la nivelul UE - Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca.
Până în prezent, vaccinul rusesc Sputnik V a mai fost autorizat în 37 de țări, pe lângă Republica Moldova. Dintre acestea, doar Ungaria este stat membru al Uniunii Europene.