
Jurnalstiri.site - Primul site fake, blocat de SIS în contextul stării de urgență
Serviciul de Informații și Securitate solicită blocarea site-ului jurnalstiri.site, identificat ca sursă cu conținut on-line care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire. Decizia vine în contextul la începutul acestei luni, Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat că autoritățile vor monitoriza mijloacele de informare în masă pentru a preveni distribuirea știrilor false în perioada stării de urgență.
・

Menționăm că, Parlamentul RM nu a adoptat o asemenea decizie. Mai mult ca atât, potrivit primei Dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale a RM, au fost impuse noi restricții pentru prevenirea infecțiilor de COVID-19.
Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca „furnizorii de servicii de găzduire a conţinutului Online şi furnizorii de conţinut online de pe teritoriul Republicii Moldova sunt obligaţi ca, la decizia SIS, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursa, dacă prin conţinutul respectiv se promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire”.
Recomandări pentru o informare corectă
Informați-vă și evaluați știrile prin corelarea acestora cu sursele oficiale (instituţiile de stat, organizaţiile internaţionale de resort, implicate în gestionarea pandemiei). Totodată, în cazul prezentării în articole a expunerilor sau comunicatelor unor oficiali sau ale unor organizații și instituții naționale/ internaționale comparați conținutul mesajului reflectat în articole cu cel real expus (consultați site-urile oficiale sau paginile oficiale pe rețelele de socializare).
Evitați distribuirea știrilor doar în baza titlurilor fără o evaluare a conținutului acestora (una dintre tehnicile utilizate de resursele anonime generatoare de știri false este scrierea de titluri „senzaționale”, respectiv exploatarea curiozității cititorilor. Astfel, unele resurse anonime care distribuie știri false condiționează cititorii să distribuie știri prin intermediul rețelelor de socializare în vederea accesării conținutului acestora. De regulă scopul acestora este fie obținerea dividendelor financiare (generate prin numărul de accesări a resursei), fie generarea cu rea intenție a stării de panică.
Evaluați sursa din care vă informați (atrageți atenția la autorul articolului, adresa web a sursei precum și la alte articole plasate pe sursă).
Evaluați conținutul știrii (respectarea normele etice în articol, scrierea gramaticală corectă, autenticitatea contentului foto, video, audio).
Atrageți atenție la data publicării știrii (sunt sesizate distribuiri de știri manipulative sau care reflectă realitatea din trecut însă sunt irelevante în prezent și pot genera panică).
În cazul identificării unor articole distribuite prin intermediul rețelelor de socializare, evaluați și sursa care le distribuire (unele știri false sunt distribuite prin intermediul unor conturi false pe rețelele de socializare).
În cazul identificării unor știri care conțin „metode eficiente” de autotratament sau eficiența administrării anumitor substanțe, vitamine, medicamente în vederea prevenirii sau tratării COVID-19, consultați medicul de familie, comunicatele oficiale ale Ministerului Sănătății și ale OMS.
Menționăm că, martie 2020, SIS a limitat accesul la 52 de site-uri de știri false, pe perioadă a stării de urgență.