Potrivit Autorității Naționale a Penitenciarelor, în cadrul discuțiilor, deținutul ar fi determinat-o pe victimă să-i expedieze imagini personale intime, el la rândul său trimițându-i minorei imagini foto și link-uri către conținut sexual. Acțiunile acestuia s-au desfășurat pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2020.
Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală, care a fost deja expediată în judecată. Dacă va fi găsit vinovat, pentru comiterea acțiunilor perverse în privința minorei, învinuitul riscă de la 3 până la 7 ani închisoare.
În acest context, ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații, avertizează repetat despre pericolul fenomenului de abuz sexual online asupra copiilor și vin cu următoarele recomandări în adresa părinților:
* Comunicați deschis și continuu cu copilul și nu îi interziceți să acceseze Internetul. În schimb, explicați-i măsurile de siguranță online.
* Urmăriți toate conturile copilului din rețelele de socializare. Atenţie, însă, ca acest proces să nu fie transformat în control represiv, deoarece astfel copilul va fi determinat să se ascundă.
* Explicați-i copilului riscurile privind partajarea imaginilor personale pe Internet și utilizarea camerelor web.
* Asiguraţi-vă că copilul respectă limitele de vârstă pentru înregistrarea profilurilor pe web site-urile din Internet.
* Explicați copilului că utilizatorii din Internet se pot prezenta sau afișa în profil date false.
* Familiarizați-vă cu site-urile din Internet și programele cu acces la Internet, folosite de copil.
* Interesați-vă cine sunt prietenii virtuali, cu cine și unde copilul merge.
* Explicați copilului să nu le spună numele, adresa sau alte date personale străinilor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.