Planul Urbanistic Zonal Botanica: Unde se ascunde mărul discordiei și de ce s-au luat la pumni consilierii municipali (FOTO/VIDEO)

Planul Urbanistic Zonal Botanica: Unde se ascunde mărul discordiei și de ce s-au luat la pumni consilierii municipali (FOTO/VIDEO)

Propus încă din vara anului 2020, Planul Urbanistic Zonal Botanica a trezit mai multe discuții pe parcursul ultimelor săptămâni. Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 2 aprilie a fost marcată de proteste și altercații între aleșii locali. Acuzațiile continuă. În tot acest timp, compania care efectuează lucrările de construcție a lansat o amplă campanie de promovare a proiectului.Unde se ascunde mărul discordiei, încercăm să explicăm în continuare. 

Pentru început să înțelegem care-i treaba cu aceste PUZ-uri. Acestea nu sunt altceva decât instrumentele de planificare și dezvoltare a unei localități. 

„Planurile de urbanism reprezintă documentațiile de urbanism. În linii generale acestea reglementează modul în care se vor utiliza terenurile și condițiile de ocupare a acestora cu construcții. În baza documentațiilor de urbanism se va obține documentația permisivă pentru autorizarea lucrărilor de construcție”, menționează activista în domeniul protecției patrimoniului construit și a urbanismului durabil Anetta Dabija, în cadrul unui articol din seria Contributorii AGORA

Revenind la PUZ Botanica sau Planul Urbanistic Zonal Burebista, acesta este documentul care ar urma să definească felul în care va arăta teritoriul cuprins între străzile Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică.

Potrivit autorilor de la Primăria mea, PUZ-ul ar veni să reglementeze dezvoltarea unei zone de 28 de hectare care include și locația unde activa cândva „Uzina experimentală nr. 425 de aviație civilă”, care deja nu mai este funcțională. Clădirea se află într-o stare de avariere avansată. Obiectivul general al proiectului constă în construirea unui ansamblu rezidențial cu facilități sociale conexe, care ar urma să ducă la construcția unui cartier din blocuri locative imense, cu 2.000 de apartamente. Anume aici intervine și principala problemă semnalată de mai mulți membri ai Consiliului Municipal.

Consilierii municipali, între argumente Pro și Contra

Ședința din 2 aprilie a Consiliului Municipal Chișinău, în cadrul căreia urma să fie examinat acest subiect, s-a lăsat cu scandal și îmbrânceli. Chiar și așa, proiectul a fost aprobat cu votul a 31 de consilieri.

Consilierii fracțiunii municipale PAS se numără printre cei care contestă legalitatea acestui PUZ, invocând argumente de ordin juridic, dar și urbanistic.

„Acest proiect de decizie care pune în aplicare Planul Urbanistic Zonal, contravine celui general (PUG), or un act juridic inferior nu poate modifica un act juridic superior. Prin elaborare acestuia se vor crea o mulțime de probleme, printre care lipsa grădinițelor și școlilor. Acest proiect este făcut cu încălcarea legilor, școlile și grădinițele nefiind amplasate la o distanță de 350 și respectiv 500 de metri, ca să se asigure accesul la educație a copiilor din preajmă. O altă obiecție este faptul că PUZ este aprobat fără a ține cont de infrastructura din zonă”, susține liderul fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru.

Totodată, Grădinaru afirmă că o altă problemă constă în incapacitatea căilor de acces de a susține un nou flux masiv de transport privat și o supraîncărcare a rutei de autobuz nr. 23, care deja este una aglomerată. Aleșii locali spun că se vor adresa în judecată dacă nu vor obține dreptate.

După ședința din 2 aprilie a Consiliului Municipal, Vasile Grădinaru a anunțat că arhitectorul șef al capitalei, Svetlana Dogotaru, și-ar fi depus cererea de demisie, însă primarul general, Ion Ceban, ar refuza să o semneze.

Și fracțiunea Partidului Liberal s-a pronunțat împotriva aprobării acestui proiect. Consilierul Ion Cebanu afirmă că liberalii au încercat „crearea unui pol comun în CMC”, dar nu au avut sorți de izbândă.

Argumentele invocate de PAS sunt însă contestate de colegii acestora din fracțiunea Platforma DA care susțin că problema infrastructurii ar fi una inexistentă.

„Învinuirile au vizat faptul că nu ar fi prevăzută o grădiniță în cadrul proiectului de construcții, ceea ce nu este adevărat. Grădinița cu circa 100 de locuri este prevăzută, iar dezvoltatorul a prezentat mai multe certificate de la liceele și gimnaziile din zonă, atestându-se suficiente locuri libere în eventualitatea creșterii numărului de solicitanți”, a afirmat consiliera Platformei DA, Aliona Mandatii.

Aceasta a mai declarat că PUZ Botanica va crea sute de locuri de muncă oferta venind din partea unei companii americane, care este prezentă de mai mulți ani pe piața din Republica Moldova, iar proiectul a primit un aviz pozitiv în cadrul dezbaterilor publice.

Și liderul Platformei DA a venit cu critici în adresa colegilor din Consiliu.

„Arsenalul populiștilor e minciuna amestecată cu un pic de adevăr și tirajată la turații maxime pe bani grei din țară și din afară. Ceea ce nu spun manipulatorii, artizanii sabotării unui anevoios proces de dezvoltare a orașului, este că aceste puține dar importante proiecte de dezvoltare a capitalei, inclusiv cu investiții străine, în beneficiul oamenilor, al bugetului municipal și public au fost votate cu o majoritate largă de voturi ale consilierilor Platformei DA, Partidului Unității Naționale, Partidului Democrat și PSRM, iar cei care au fost împotrivă și au făcut mizeria erau populiștii secondați de partidul lui Șor”, a scris Andrei Năstase pe Facebook după trei zile de la ședința CMC.

Printre cei care au susținut proiectul a fost și consilierul PUN Corneliu Pîntea. Potrivit alesului local, agentul economic și-ar fi asumat mai multe condiții care ar conduce la îmbunătățirea zonei respective, iar deficiențele semnalate de societatea civilă și unii consilieri municipali ar fi fost înlăturate prin adoptarea mai multor amendamente.

„Ca să înțelegeți terenul pe care va fi amplasat acest complex, dacă se va ajunge să fie dezvoltat, este unul privat. Este al agentului economic care a făcut o propunere la Primărie că dorește să realieze un proiect. Primăria, la rândul său, a venit cu mai multe condiții, printre care un liceu care va costa opt milioane de lei și va fi dat cu titlu gratuit autorităților municipale, grădiniță, pasarele, locuri de parcare conform normativelor etc. Toate acestea m-au făcut să susțin acest proiect. Referitor la îngrijorările colegilor din PAS, sunt de acord cu ei într-o oarecare măsură, dar la noi în general toate arterele nu sunt prevăzute pentru fluxul de mașini care există deja în Chișinău. Oriunde am construi va fi această problemă. Acest PUZ prevede o schemă de transport care ramifică circulația transportului și o face conform normativelor”, a spus consilierul municipal PUN, Corneliu Pîntea. 

Între timp, publicitatea și vânzările viitoarelor apartamente au început

În timp ce consilierii municipali se băteau la propriu în sala de ședințe, compania care dezvoltă proiectul a început o amplă campanie publicitară în presă și pe rețelele sociale, prezentând proiectul drept unul de revitalizare urbană a sectorului Botanica. 

„Proiectul Newton House Grădina Botanică - un cartier rezidențial unic și modern, care respectă normele legislative și standardele europene de calitate, cu o infrastructură internă dezvoltată și soluții moderne de trai: parcare subterană și locuri de parcare gratuite pentru vizitatorii parcului, spații comerciale la parter, centură pentru sport și ciclism, mobilier urban și pasarelă pietonală cu lifturi”, se arată în unul din articolele publicitare ale companiei. 

Newton House

Dezvoltatorul a ținut să scoată în evidență starea avansată de degradare în care se află în prezent fosta uzină experimentală de aviație civilă, a făcut filmări cu drona, a prezentat imagini în 3D a viitorului proiect și, ca argument din partea specialiștilor, a venit cu păreri ale arhitecților implicați în proiect. Astfel, în viziunea inginerilor companiei, crearea mai multor clădiri de 16 - 20 de nivele ar fi una justificată.

Potrivit reprezentanților companiei, Chișinăul nu este un oraș de tip stațiune montană sau de relaxare în liniște și fiind principalul oraș al țării, ar trebui să aibă mai multe clădiri, complexe locative și proiecte de revitalizare urbană de tip „carte de vizită” sau „must see.” Pe lângă acestea, autorii proiectului invocă și faptul că orașul este într-un „ritm accelerat de dezvoltare”.

Ce spun experții

Co-fondatorul Centrului de Urbanism, Andrei Vatamaniuc susține că la această etapă este greu de estimat impactul sau problema creată de un asemenea proiect dacă nu sunt elaborate preventiv studii de fundamentare. Acesta anticipează că ar putea exista anumite riscuri legate de abandonarea de către dezvoltator sau renunțare la anumite etape incluse în proiect, cum ar fi cele ce țin de elementele de infrastructură socială sau edilitară. Într-un astfel de caz, soluționarea unor probleme neglijate de investitor ar rămâne pe umerii locuitorilor și a autorităților locale.

„PUZ-urile sunt o bucătărie destul de complexă și subiectivă, fiindcă nu chiar tot poate fi supus unor calcule și prognoze clare. Vedem blocuri construite, dar care rămân nepopulate cu anii. Asta nu înseamnă că aici va fi diferit, nu înseamnă că Primăria împreună cu dezvoltatorii nu ar putea investi într-un parteneriat public-privat pentru a mări capacitatea școlilor și grădinițelor. Mai mulți factori împreună pot crea o zonă rezidențială bună sau mai puțin bună”, a precizat Vatamaniuc.

Referitor la problema capacității școlilor și grădinițelor, acesta afirmă că este nevoie de un studiu sociologic cu prezentarea unei dinamici clare pentru a estima dacă la recepția blocurilor, numărul de locuri va fi sau nu suficient. 

Activistul Andrei Tudos a analizat proiectul respectiv și consideră că dezvoltatorul s-ar fi axat mai mult pe interesele financiare proprii, iar scopul este să scoată un profit maxim în termeni cât mai reduși. Acesta invocă aceleași probleme semnalate și de consilierii PAS, printre care lipsa locurilor disponibile în școli și grădinițe fapt care va face ca mulți părinți să lucreze pe post de taximetriști pentru copii lor, din moment ce transportul public este departe. „Orice planificare urbană negândită generează în primul rând trafic”, susține Tudos.

Problema ar deveni mai acută când vine vorba de numărul de locuri disponibile în școli. Deși în materialele comerciale distribuite de dezvoltator, arhitectul proiectului a menționat despre existența a 700 de locuri libere, acesta nu a precizat că este vorba doar de școlile cu predare în limba rusă. Potrivit experților, în cazul școlilor cu predare în limba română, în zona respectivă, nu este niciun loc liber.

„Desigur că normativele în construcție se cer demult reactualizate, ca să corespundă cerințelor moderne în urbanism și proiectare. Dar înseamnă asta oare că trebuie să proiectăm doar pentru a fi totul legal sau putem face lucrurile și mai bine, pentru a construi un oraș sustenabil, confortabil și sigur?”, se întreabă Tudos.

Construcțiile, o durere perpetuă a Chișinăului

Subiectul construcțiilor în Chișinău a fost mereu o problemă. Societatea civilă și presa a dezvăluit în repetate rânduri diverse scheme de corupție care macină sectorul imobiliar, prin acaparare de terenuri publice și construcții ilegale. Astăzi, aproape în fiecare sector al capitalei există cel puțin un șantier cu probleme. Să amintim aici construcțiile de la Mircea cel Bătrân 15, Dimo 1, Dimo 7/3, bd. Moscova 2, Albă Iulia 2-4-6.

Pentru un stat în care legea n-a fost aplicată, iar administrația publică n-a reușit să dețină controlul asupra teritoriului pe care îl administrează și mai marii dezvoltatori imobiliari au intervenit așa cum au dorit în aproape orice zonă a orașului, interdicțiile, limitările, moratoriile sunt instrumente sau acțiuni nepopulare politic.

Chișinăul din păcate a pierdut foarte mult atât din patrimoniul construit, cât și din multe situri arheologice. Multe locuri importante au dispărut fără ca măcar să fie redescoperite. Intervențiile de-a lungul anilor au modificat foarte mult aspectul peisajului și trama stradală. Lipsa controlului asupra domeniului construcțiilor a dus inclusiv și la intervenții în locuri protejate precum parcurile.

Ceea ce putem face astăzi e să analizăm ce am pierdut, ce am distrus și ce putem salva și transmite mai departe.

Anetta Dabija, contributor AGORA

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Newton House a făcut public proiectul PUZ de la Grădina Botanică

Newton House a făcut public proiectul PUZ de la Grădina Botanică

Planul urbanistic general, departe de realitate: „Oamenii nu vor să lucreze cu Primăria”

Planul urbanistic general, departe de realitate: „Oamenii nu vor să lucreze cu Primăria”

Planul Urbanistic al Chișinăului ar urma să fie elaborat gratuit de o agenție din România. Consilierii municipali, nedumeriți de ofertă

Planul Urbanistic al Chișinăului ar urma să fie elaborat gratuit de o agenție din România. Consilierii municipali, nedumeriți de ofertă

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Caz tragic în capitală. Un bărbat a murit, după ce a călcat într-o băltoacă în care erau căzute două fire electrice
 • 3
  Scenariul ca Rusia să ia Nicolaiv, Odesa și regiunea transnistreană este ridicol, spune Alexei Arestovici
 • 4
  ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.