După anunțarea restricțiilor, Maia Sandu se arată hotărâtă să conteste starea de urgență la CC

După anunțarea restricțiilor, Maia Sandu se arată hotărâtă să conteste starea de urgență la CC

Președinta Maia Sandu se arată hotărâtă să conteste starea de urgență la curtea Constituțională după ce Comisia Situația Excepționale a anunțat setul de restricții. „Este o decizie goală în spatele căreia nu există niciun plan, nu este nicio coerență”, a spus șefa țării la Internetu Grăiește.

La 1 aprilie, ziua în care Parlamentul a aprobat propunerea Guvernului de a institui stare de urgență în R. Moldova pentru 60 de zile, președinta țării anunța că va aștepta să vadă care vor fi măsurile restrictive și apoi să decidă dacă contestă decizia la Curtea Constituțională. Acum, Maia Sandu se arată decisă să se adreseze Înaltei Curți.

„E clar că este un abuz să declari stare de urgență pentru 60 de zile, asta spune deja și comunitatea internațională. Trebuie să vedem cum evoluează situația și să reducem semnificativ numărul celor care se îmbolnăvesc. Dar nu există există nicio justificare ca să iai o decizie pentru 60 de zile și mai ales o decizie goală în spatele căreia nu există niciun plan, nu este nicio coerență. Sigur că noi vom contesta această intenție de a bloca anumite activități, inclusiv potențiala activitate de dizolvare a Parlamentului”, a declarat Maia Sandu la Internetu Grăiește.

Totodată, șefa țării a subliniat că setul de măsuri restrictive anunțate de CSE ar fi putut fi aplicate fără a declara stare de urgență în țară.

Amintim că în R. Moldova se instituie stare de urgență pe întreg teritoriul țării din 1 aprilie până la 30 mai. Propunerea Guvernului a fost aprobată prin votul a 52 de deputați din Legislativ în ședința din 31 martie.

În plenul Parlamentului, prim-ministrul Aureliu Ciocoi a argumentat necesitatea instituirii stării de urgență în țară prin faptul că un Guvern în demisie nu poate avea mandat deplin pentru a iniția anumite acțiuni necesare în gestionarea pandemiei, menționând printre acestea rectificări bugetare, activarea centrului de control și aplicare de sancțiuni. La acea etapă, Ciocoi a recunoscut că Executivul nu are un plan concret de acțiuni care ar fi necesare de întreprins imediat.

Totuși, a doua zi, la 1 aprilie urmare a ședinței CSE a fost prezentat un set de măsuri restrictive pe perioada stării de urgență. Spre exemplu, se interzice circulația persoanelor în municipiul Chișinău și Bălți pe timpul nopții între orele 23:00 și 05:00.

Vezi aici și celelalte restricții: Locuitorii municipiilor nu vor ieși din casă noaptea, însă grădinițele continuă să activeze: Restricții pe perioada stării de urgență

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.