Cu toții avem acasă medicamente termenul de valabilitate depășit. Mult timp, în acest sens nu a existat o soluție clară. În lipsa unei alternative, majoritatea dintre noi le-au aruncat la gunoi sau în chiuvetă, poluând astfel mediul înconjurător sau, și mai grav, afectând sănătatea. Începând cu 5 aprilie, Farmacia Felicia lansează în premieră acțiunea de colectare a deșeurilor medicamentoase, ambalajelor de la produsele cosmetice, tehnicii medicale și a bateriilor.
Cât de periculoase sunt deșeurile medicamentoase?
Fiind produse cu statut special, medicamentele au în compoziția lor substanțe chimice active, care odată expirate și lăsate la voia întâmplării, apare riscul contaminării solului și apelor sau în cazul în care sunt uitate prin casă, crește riscul ca acestea să fie consumate de minori sau vârstnici.
Cum are loc procesul de colectare și reciclare?
Rețeaua de farmacii Felicia și-a asumat rolul de colectare a tuturor medicamentelor expirate și ambalajelor din farmaceutică de rând cu dispozitivele medicale uzate, asigurând prin intermediul partenerilor, stocarea și lichidarea acestora în condiții speciale și sigure.

„Acum doi ani ne-am pus drept scop să găsim soluția pentru colectarea medicamentelor expirate de la populație. Am căutat opțiuni împreună cu toate instituțiile responsabile posibile, pandemia și-a spus și ea cuvântul asupra evoluției procesului, dar din 5 aprilie dăm startul proiectului ECO Felicia.
Sunt mândră că împreună cu echipa am reușit să asigurăm nu doar colectarea deșeurilor medicale, dar și, cel mai important, nimicirea acestora în cele mai sustenabile condiții posibile pe teritoriul Uniunii Europene.
Astfel de proiecte sunt imposibile fără parteneriat, de această dată ni s-a alăturat cel mai mare producător de medicamente din Europa Centrală și de Est, Gedeon Richter.
Vom reveni cu informații despre cantitatea, traseul și procesul de distrugere al deșeurilor adunate în farmaciile Felicia, parcursul proiectului și extinderea punctelor de colectare” a declarat Natalia Sturza, Directorul General al grupului de companii Felicia.
Ruslan Nercaș, directorul executiv al MoldRec Group a povestit că după ce ajung în boxele de colectare, instalate în farmacii, medicamentele sunt preluate de către echipa mobilă și temporar stocate în condiții speciale. La etapa următoare, împreună cu alte deșeuri periculoase să fie exportate la una din fabricile partenere din Polonia, Olanda sau Suedia, pentru a fi lichidate prin metoda incinerării.
Unde poți aduce medicamentele expirate?
Pentru început, Farmacia Felicia va recepționa medicamentele expirate, ambalajele din plastic și dispozitivele medicale în următoarele filiale:
- Bd. Grigore Vieru, 13
- Str. Kiev, 11
- Bd. Dacia, 21/6
- Str. Calea Ieșilor, 3/2
- Str. Ion Dumeniuc, 12

Ce tipuri de deșeuri vor fi colectate?
În punctele de colectare poți aduce medicamentele:
- cu termen expirat sau neutilizabile
- cu ambalaj deteriorat
- cu regim controlat de temperatură, dacă acesta nu a fost respectat
- retrase din comerț
- rezultate în urma schimbării tratamentului, vindecării sau decesului pacientului
Se recomandă ca medicamentele să fie aduse în ambalajul original (blister, sticlă sau plastic și plasate într-o pungă).
- Ambalaje din plastic de la produsele cosmetice, recomandabil spălate de urme de produs sau etichetă.
- Dispozitive medicale și baterii, de exemplu termometrele electronice, tensiometrele, stetoscoapele, oxiometrele etc.

Ce NU se colectează?
Din grija față de angajații și clienții rețelei, Farmacia Felicia nu va colecta:
- Termometre cu mercur
- Măști sau mănuși de unică folosință, echipamente de protecție anti-covid
- Deșeuri contaminate, seringi, acele de la glucometru
- Echipamente care au în componența lor substanțe radioactive
P.