
O persoană reținută, iar mașinile implicate în răpire, identificate: MAI vine cu detalii despre sechestrarea judecătorului ucrainean
La aproape 50 de ore de la răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu vine cu noi detalii. Potrivit lui, un suspect a fost reținut, iar mașinile participante la răpire au fost identificate. Mai mult de atât, se presupune că făptașii ar fi cetățeni străini și că au părăsit R. Moldova traversând frontiera cu Ucraina.
・
„Pe 3 aprilie, la ora 13.15 prin intermediu 112 a fost informată poliția că de pe strada N. Testemiţanu a fost răpită o persoană. La o oră de la comiterea infracțiunii a parvenit sunetul. La fața locului a ieșit grupa operativă pentru documentarea cazului. A fost ridicată pe alertă toate instituțiile specializate. Au fost orientați angajații MAI și societatea despre infracțiunea deosebit de grave.”, spune într-o conferință de presă Pavel Voicu.
Potrivit Șefului MAI, este prematur să se facă acuzații, dar la această oră este o persoană reținută. „Avem depistate mijloacele de transport care au participat la comiterea infracțiunii. Sunt stabilite unele persoane. Au fost ridicate înscrisuri, amprente digitale, alte urme. Sunt suficiente indici că aceste infracțiuni au fost săvărșite de cetățeni străini care au traversat frontiera în Ucraina”, spune Voicu.
Potrivit lui, mai mulți politicieni, s-au grăbit să facă declarații. Au apărut informații, pe care poliția le-a analizat, însă acestea nu s-au confirmat.
Pentru stabilirea identității făptașilor, MAI va colabora și cu Direcția Polițienească internațională, dar Voicu menționează că ține și de Serviciul Informații și Securitate. „Avem probe video și foto că acești cetățeni au părăsit deja țara traversând frontiera cu Ucraina”, punctează Voicu.
Menționăm că la 3 aprilie Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean care ar fi ascuns 150 de mii de euro în borcane și care este urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupţie, a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook.
Reamintim că, Ceaus s-a ales cu refuz definitiv din partea autorităților R. Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic în țara noastră. Magistratul s-ar afla la Chișinău din 2016.
Judecătorul a fost reţinut în martie 2017 la Chişinău după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, recunoscând că a trecut ilegal frontiera. Ulterior, a fost transferat în custodia Procuraturii Anticorupţie, care avea în procedură o cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea magistratului. În același timp, Ceaus a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.
În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa, scrie sursa citată.
Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.
Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a emis decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, precum şi ale unor oameni de afaceri.