Economii la buget - Mucegai la Condrița! Cinci critici ale socialiștilor VS raportul pentru primele 100 de zile de mandat ale președintei Maia Sandu

Economii la buget - Mucegai la Condrița! Cinci critici ale socialiștilor VS raportul pentru primele 100 de zile de mandat ale președintei Maia Sandu
Foto: privesc.eu

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică primele 100 de zile de mandat ale președintei Maiei Sandu ca fiind o perioadă de „dezamăgire și haos”. În cadrul unei conferințe de presă, care a durat mai bine de 40 de minute și pe care au intitulat-o drept „briefing” refuzând să răspundă la întrebările jurnaliștilor, deputați ai PSRM i-au atribuit șefei statului mai multe „restanțe”, chiar dacă acestea nu intră în competențele directe ale Președinției.

Domeniul social-economic

Astfel, deputații PSRM au acuzat-o pe șefa statului de scumpirile la carburanți, medicaminte și alimente de primă necesitate. Totodată, aceștia au subliniat că în această perioadă nu au avut loc majorări de salarii și că nu a fost stabilită pensia minimă 2.000 de lei. 

De menționat că, din martie 2019, petroliștii stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere de sine stătător, fără intervenția ANRE, așa cum era până atunci.

La data de 18 martie Parlamentul a votat în prima lectură un proiect care prevede plafonarea prețurilor la carburanți după o nouă formulă. Proiectul de lege în acest sens a fost înaintat de deputatul independent Alexandru Oleinic.

Ce ține de majorarea salariilor și stabilirea cuantumului minim al pensiei, trebuie să menționăm că acestea intră în competența directă a Guvernului. Actualul Executiv aflat în exercițiu nu a venit cu astfel de inițiative.  

Socialiștii i-au mai imputat președintei faptul că în cele trei luni de mandat, nu a reușit să creeze noi locuri de muncă și să susțină afacerile. 

„Pentru oamenii de afaceri a venit cu cererea de a introduce „lockdown” pentru cel puțin 30 de zile. Asta înseamnă că Sandu vrea să trimită majoritatea angajaților acasă și să închidă afacerile pentru cel puțin o lună. Așa vede ea suportul pentru afaceri, prin blocarea generală a lor”, se arată în comunicatul partidului.

Asta, deși, în R. Moldova a fost declarată  stare de urgență din 1 aprilie până la 30 mai, în urma votului oferit de deputații PSRM și cei din Pentru Moldova și Partidul Șor. 

De cealaltă parte, în raportul publicat pe site-ul Președinției, dedicat celor 100 de zile de mandat, se menționează că pe 12 martie președinta a transmis Guvernului un plan de acțiuni imediate care să ajute economia pe timp de criză - măsuri care să permită întreprinderilor mici și agricultorilor să acceseze mai ușor resursele financiare necesare, cu ajutorul fondului de garantare a creditelor. 

„Conform acestui plan, fondul de garantare va crește până la peste 1,5 mlrd de lei. De asemenea, încă de la începutul lunii februarie am cerut Guvernului să simplifice mecanismul de accesare a indemnizației de șomaj pentru oamenii care și-au pierdut locul de muncă din cauza crizei economice”, se arată în raportul online.

Foto: 100dezile.presedinte.md

Gestionarea crizei pandemice

Potrivit PSRM, în cele 100 de zile de mandat, numărul infectaților cu COVID -19 a crescut cu circa 60% sau cu aproximativ 90.000, iar numărul deceselor – cu 67% sau cu circa 2.000.

„În cele 100 de zile de mandat, Maia Sandu n-a vizitat nicio instituție medicală din țară, pentru a vedea la fața locului modul în care medicii luptă în prima linie cu pandemia, nu a venit cu absolut nici o soluție pentru sprjinirea personalului medical. Dimpotrivă, vrea să declanșeze alegeri anticipate în plin vârf pandemic, ca să le umple spitalele”, se arată în poziția partidului.

Deși gestionarea pandemiei intră în competențele Guvernului, președinta Maia Sandu a anunțat la 15 martie că a trimis Guvernului decizia Consiliului Suprem de Securitate, care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia, precum și măsuri concrete de susținere a populației și a mediului de afaceri în această perioadă.

Foto: 100dezile.presedinte.md

Politica externă

Socialiștii au mai invocat suspendarea ajutorului financiar din România, menționând că la fel ar urma să se întâmple și cu banii de la FMI și cu alte finanțări, și că toate acestea se întâmplă pentru că Maia Sandu ar împiedică formarea unui Guvern funcțional. Anterior, după ce Guvernul de la București a anunțat despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010, Maia Sandu, a susținut că de vină pentru acest eșec ar fi Guvernul de la Chișinău care  a refuzat să semneze cel de-al șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.

Deputații din majoritatea parlamentară au mai criticat și deplasările în străinătate întreprinse de președintă în prima lună de mandat. „A cheltuit circa 110 mii de lei, air tot ce a obținut au fost câteva fotografii cu care și-a făcut propagandă, dar nu a mers în raioanele din țară să se vadă cu cetățenii pentru că se teme de COVID”, au mai afirmat aceștia.

În raportul publicat de Maia Sandu, șefa statului însă, a indicat că a desfășurat vizite în raioanele țării pentru a afla problemele întâmpinate de administrația publică locală, spitale, profesori, agricultori și oamenii de afaceri, mai ales în perioada pandemică și cum poate contribui Președinția la îmbunătățirea situației. 

Totodată, pe site-ul președinției este indicat că în luna februarie președinta Maia Sandu, împreună cu consilierul în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, și consilierul în domeniul economic, Veaceslav Negruța, au efectuat o vizită de lucru în raionul Soroca, unde s-au întâlnit cu reprezentanți ai conducerii raionului și circa 30 de primari, cu medici, oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai societății civile.

Economii la buget - Mucegai la Condrița

„Din dorința de a economisi câteva mii de lei, a fost oprită căldura pe timp de iarnă la Reședința de la Condrița, fapt care a dus la formarea mucegaiului. Așa că pentru reparație deja vor fi nevoiți să scoată milioane de lei din buzunarul statului. Asta înseamnă o administrare proastă a bunurilor și banilor publici. Asta înseamnă să fii incapabilă să gestionezi niște clădiri, ce să mai vorbim dar de gospodărirea unei țări”, au mai afirmat socialiștii.

În raportul online de activitate, șefa statului indică la reușitele sale că a redus cheltuielile curente ale instituției prezidențiale cu cel puțin 20% și planul de achiziții cu 2,2 milioane de lei, menționând că aceste cheltuielile lunare ale instituției vor fi publicate trimestrial pe site.

Foto: 100dezile.presedinte.md

Amintim că, odată cu alegerea în funcția de președinte, Maia Sandu, a spus că va continua să locuiască în apartamentul său. Cât despre vila prezidențială de la Condrița, a menționat că trebuie să analizeze cum poate fi folosită în beneficiul țării. În spațiul public a fost lansată o petiție, prin care se propunea ca vila să găzduiască un centru pentru victimele violenței domestice. 

Pe 10 martie, jurnaliștii au fost invitați să efectueze o vizită la vila prezidențială de la Condrița. Jurnaliștii au fost lăsați să vadă reședința prezidențială și în interior. Secretarul general al președinției Andrei Spînu a declarat că, anul trecut, din bugetul de stat s-au cheltuit 2,4 mln de lei pentru întreținerea acestei vile. Acesta a precizat că este de părere că unele cheltuieli nu sunt justificate, cum ar fi suma de 75 de mii de lei pentru internet și televiziune sau 50 de mii de lei pentru havuz.

Despre întreținerea vilei prezidențiale de la Condrița, Igor Dodon a declarat că s-au făcut unele cheltuieli, dar s-au făcut și unele economii. Mai mult, în perioada de președinție a lui Igor Dodon nu au fost prezentate cifre exacte privind cheltuielile pentru întreținerea vilei.

În luna iunie a anului 2020, AGORA a decis să afle mai multe despre cheltuielile pe aceste obiective, personalul implicat și alte lucrări de pe teritoriul reședinței prezidențiale. Răspunsul s-a lăsat așteptat aproape o lună. Astfel, Aparatul Președintelui a informat redacția noastră că în primii trei ani de mandat ai lui Igor Dodon reședința de la Condrița se afla în gestiunea Guvernului și a ajuns în subordinea Aparatului Președintelui abia în 2019. Așadar, nu am mai aflat costul lucrărilor de renovare sau reparație pentru anii 2016-2018 inclusiv.

Ne-a fost comunicat că în anul 2019 bugetul reședinței de stat a constituit puțin peste un milion de lei, 31.500 dintre care au fost alocați pentru documentația de proiect destinată reparației sistemului de canalizare. Cât au costat însă lucrările în sine și cine a fost agentul economic selectat a rămas o necunoscută.

În 2020, pentru primele cinci luni ale anului, Condrița a primit aproape jumătate de milion de lei, fără a fi preconizate anumite lucrări de reparație. Cât despre stupi, seră sau păsări, Aparatul Președintelui nu ne-a spus decât că acestea nu sunt în gestiunea instituției, iar personalul nu se ocupă de ele.

CITEȘTE ȘI: Cum a răspuns Aparatul Președintelui la întrebările AGORA despre banii cheltuiți pe găinile și castraveții lui Dodon de la Condrița (DOC)

Lupta cu corupția și reforma justiției

Socialiștii susțin că președinta înregistrează restanțe și la capitolul luptei împotriva corupției. „Nu a întreprins nicio acțiune. A demonstrat preferințe politice și a modificat componența Consiliului Suprem de Securitate, în care a inclus membri ai PAS și reprezentanți ai ONG-urilor pro-prezidențiale, dar și un fost judecător, vinovat de pierderea mai multor dosare la CEDO”, au declarat aceștia, acuzând președinta că a blocat proiectul de reformare a justiției.

Din componenţa Consiliului Suprem de Securitate fac parte, din oficiu, preşedintele Parlamentului, prim-ministrul, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, ministrul apărării, ministrul afacerilor interne, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, procurorul general şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. Astfel, fac parte: președinta al Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate; Consiliera preşedintei Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Ana Revenco - secretar.

MEMBRI DIN OFICIU:

 • Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi
 • Prim-ministrul Aureliu Ciocoi
 • Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Serghei Sîrbu
 • Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc
 • Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu
 • Directorulul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandr Esaulenco
 • Procurorul General, Alexandr Stoianoglo
 • Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu

MEMBRI NUMIȚI:

 • Secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Andrei Spînu
 • Consiliera președintei Republicii Moldova în domeniul justiției, Olesea Stamate
 • Consilierul preşedintelui Republicii Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruța
 • Consiliera preşedintei Republicii Moldova în domeniul sănătății, Ala Nemerenco
 • Deputatul în Parlament, vicepreședinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Igor Grosu
 • Deputații în Parlament, Chiril Moțpan și Sergiu Litvinenco
 • Viceguvernatorul  Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu
 • Expertul economic în Asociația Obștească „Centrul Analitic Independent”, Sergiu Gaibu
 • Judecătorul în demisie, președinte al Consiliului de administrare al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice”,Tatiana Răducanu
 • Expertul  în probleme de politică internă și securitate, președinte al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski

Totodată, în raportul publicat  de președintă, Maia Sandu punctează că a solicitat Parlamentului reexaminarea Legii nr. 204 din 26 noiembrie 2020 și completarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 cu elemente-cheie ce ar asigura o reformă reală a justiției.

Foto: 100dezile.presedinte.md

CITEȘTE ȘI: Maia Sandu, la 100 de zile de mandat: Ce reușite și restanțe invocă cetățenii pentru această perioadă (VOX)

Pe 3 aprilie 2021, Maia Sandu a împlinit 100 de zile de când a fost învestită în funcția de președintă a Republicii Moldova. Cu acest prilej, a fost creată o pagină dedicată raportului de activitate, unde a fost făcută o trecere în revistă a peste 40 de acțiuni realizate. Asta deși, anterior, șefa statului a declarat că nu va face prezentări de rapoarte ale activității. Pagina web include 44  de activități, care, potrivit președintei, s-au bazat pe trei direcții: scoaterea a scoate țării din criză, din izolare și din corupție.

Printre reușitele menționate pe pagina web se enumeră:

 • Vaccinuri pentru Republica Moldova
 • Donații pentru sistemul de Sănătate
 • Ajutor pentru economie, agricultori, oameni nevoiași
 • Scoatere Moldovei din izolare internațională și restabilirea relațiilor cu partenerii țării

La alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020, candidata PAS, Maia Sandu, l-a învins pe contracandidatul său independent, susținut de PSRM, Igor Dodon, cu 57,75% din voturi. Politiciana a fost învestită în funcția de șef al statului pe 24 decembrie 2020. Igor Dodon a lipsit de la ceremonie, argumentând că „cel care pleacă n-are niciun rol, doar stă în sală”.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Maia Sandu, la 100 de zile de mandat: Ce reușite și restanțe invocă cetățenii pentru această perioadă (VOX)

Maia Sandu, la 100 de zile de mandat: Ce reușite și restanțe invocă cetățenii pentru această perioadă (VOX)

Maia Sandu, raport online pentru primele 100 de zile: A fost creată o pagină web cu 44 de acțiuni întreprinse

Maia Sandu, raport online pentru primele 100 de zile: A fost creată o pagină web cu 44 de acțiuni întreprinse

Schimbare de retorică. Igor Dodon spune că starea de urgență este „o măsură forțată”

Schimbare de retorică. Igor Dodon spune că starea de urgență este „o măsură forțată”

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Convorbiri la tarife naționale în tot spațiul UE? Autoritățile negociază excluderea tarifelor de roaming pentru țara noastră
 • 2
  Un angajat al Serviciului Vamal și o persoană suspectată de contrabandă, reținuți de procurori. Ce învinuiri li se aduc
 • 3
  TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline. Care este motivul
 • 4
  Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.