
Visul copilăriei, transformat într-o afacere de familie la nivel European. Povestea unei fabrici de confecții de la Bălți (FOTO)
Galina Ghilețchi este un exemplu strălucit despre cum, prin muncă și perseverență, îți poți îndeplini visele și poți atinge succesul acasă, în Republica Moldova. În cadrul campaniei #ePosibilAcasă, Galina Ghilețchi, directoarea fabricii Coralav-Lux din Bălți, ne povestește istoria sa de succes. Cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Mare Britanie, fabrica de confecții Coralav-Lux a beneficiat de asistență tehnică și grant pentru echipamente, asigurând locuri de muncă pentru 190 de localnici și înregistrând export în Uniunea Europeană.
・
Dragostea Galinei pentru croitorie se trage încă din copilărie. În anii de școală, Galinei Ghilețchi îi plăcea foarte mult să coase și să croiască, și chiar participa la ateliere specializate, unde și-a putut dezvolta aptitudinile sale.
„După absolvirea școlii visam să studiez la Universitatea Tehnică din Moldova. Însă eu, din motive religioase, nu făceam parte din Comsomol, așa că nu am fost acceptată. Însă, persistența nu are limite și, într-un final, am fost acceptată la o școală profesională din domeniul industriei ușoare”, a spus Galina.
Autor:

„Cel mai greu în această cale a fost faptul că, pe toate a trebuit să le fac desinestătător. Nu exista susținere financiară de nicăieri în acele vremuri, așa că a trebuit să muncesc sârguincios. În familia noastră s-au născut patru fete, iar eu, întotdeauna am visat și mi-am dorit ca atunci cînd o să crească – o să devină ajutoarele noastre în această afacere. În cele din urmă așa și s-a întâmplat”, a declarat Galina.
Autor:
Prin 2009-2010, atunci când țara noastră își schimba cursul spre Uniunea Europeană, Galina a reușit să cucerească încrederea clienților de peste hotare, care au apreciat croiala și calitatea înaltă a produselor Coralav-Lux. Printre clienții Coralav-Lux se numărau firme din Germania, precum Gelco, sau firmele italiene Miroglio și MaxMara (Manifatture Del Nord).
„Noi ne îndeplinim visele cu pași mici, dar încrezuți. În prezent, întreprinderea noastră și-a făcut un nume și este o întreprindere de succes, care oferă servicii de croitorie pentru rochii, bluze și fuste. Pe lângă aceasta, am creat propriul brand de haine pe care le coasem și le vindem local – brandul Ilette. Ne mândrim cu faptul că, din generație în generație, transmitem pasiunea pentru muncă și frumos, și încrederea în sine pentru femei. Coralav-Lux s-a dezvoltat pe parcursul anilor, iar în prezent, întreprinderea oferă locuri de muncă pentru 190 de persoane”, a declarat Galina.
Autor:

„Proiectul ne-a oferit posibilitatea să participăm la expozițiile internaționale din Iași și București timp de 4 ani. Deoarece participarea în astfel de expoziții este foarte costisitoare, ne-a fost de mare ajutor suportul financiar primit din partea USAID, Suediei și Marii Britanii. Acest lucru ne-a oferit posibilitatea să găsim clienți noi din Europa. La fel, am avut posibilitatea sa vizitam furnizorii de țesături din Dubai. De acolo am procurat materiale calitative pentru a coase rochii de seară și rochii de mireasă.
Autor:
Am beneficiat și de suport financiar pentru a cumpăra echipamentul necesar activității tinerilor specialiști de la noi, și anume, de un “plotter” și un “digitizer”. Aceste utilaje au sporit viteza procesului de lucru și ne-au ajutat să îndeplinim sarcinile la timp. În prezent, nu pot să-mi imaginez fabrica fără acest utilaj. Ne-am transformat într-o întreprindere competitivă, care oferă servicii calitative la cel mai înalt nivel”, a spus Galina.

„În prezent, cel mai important pentru noi este menținerea specialiștilor pe care-i avem și a locurilor de muncă. Planificăm să implicăm și alte companii pentru a face posibil acest lucru. Ducem tratative cu o companie care coase jachete, însă întâmpinăm și unele greutăți, deoarece această colaborare necesită echipament special destul de costisitor. Dar noi nu ne oprim. Când ai un scop bine definit, este mai ușor să mergi înainte. De aceea noi, transmitem generației care vine dorința de a realiza lucruri frumoase, de a aduce propriul aport la dezvoltarea comunității și a mediului înconjurător. Înțelegem cum influențează industria ușoară poluarea aerului. În acest sens, brandul Ilette a fondat compania Evigen, o companie care plantează copaci și diverse plante pentru protejarea mediului.”
Autor:

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, a susținut pe parcursul ultimilor 10 ani industria ușoară din țară pentru a o orienta spre producția de calitate, competitivă pe piața locală și internațională. Cu susținerea USAID, a Suediei și a Marii Britanii fabricile de îmbrăcăminte și încălțăminte au reușit să crească productivitate muncii, să investească în echipamente, automatizări și în sisteme de management integrat conform cerințelor standardelor ISO. De asemenea, peste 100 de branduri locale au fost create ca parte a umbrelei DININIMĂ și cu susținerea Asociației Patronale din Industria Ușoară APIUS.