Știai că dacă îți recunoști vina poţi achita doar 25% din suma amenzii? Iată în ce condiții poți beneficia de o pedeapsă redusă

Știai că dacă îți recunoști vina poţi achita doar 25% din suma amenzii? Iată în ce condiții poți beneficia de o pedeapsă redusă
foto simbol

În Republica Moldova, orice amendă poate fi achitată în jumătate dacă o faci în decurs de 72 de ore de la întocmirea procesului-verbal. Totuși, există cazuri când cetățenii pot plăti doar 25% din suma amenzii. Dar, pentru a beneficia de minimalizarea amenzii sunt anumiți pași pe care trebuie să-i parcurgi. În primul rând contravenientul trebuie să își recunoască vina în prezența agentului, care constată încălcarea. A doua condiţie în care se poate încheia un astfel de acord este cazul în care încălcarea nu necesită a fi demonstrată. Dar și aici există anumite excepții. 

Ce spune legislația națională

Regula generală prevede că cei care reușesc să achite amenda timp de trei zile lucrătoare de la întocmirea procesului verbal, achită doar 50% din suma integrală. Însă, Codul Contravențional conține și prevederi care stabilesc o altă regulă.

Este vorba de norme care au intrat în vigoare în decembrie 2018 și prin care a fost instituită o procedură simplificată de constatare și examinare a contravenției. Printre agenții constatatori care pot încheia acorduri de colaborare se regăsesc inspectorii Serviciului Fiscal de Stat, Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP, Agenția Națională Transport Auto.

Potrivit legii, această procedură presupune achitarea unor amenzi mai mici, și anume o doime din minimul amenzii plătite, în cazul examinării contravenției în baza constatărilor personale ale agentului constatator sau o doime din maximul sancţiunii sub formă de amendă în cazul încheierii unui acord de colaborare. Respectiv, achitarea acestor sume în termen de trei zile lucrătoare, ar însemna 25% din valoarea totală a amenzii.

Noile reguli din Codul contravențional prevăd astfel posibilitatea încheierii unui acord de colaborare între agentul constatator, după caz, procuror și contravenient, care își recunoaște vina, integral, în schimbul unei pedepse reduse. Acordul poate fi încheiat în orice moment al procesului contravenţional până la soluţionarea în fond a cauzei.

Examinarea faptei contravenționale în baza constatărilor personale ale agentului constatator are loc în următoarele circumstanțe:

În cazul depistării unei fapte ce constituie contravenție, agentul constatator nu încheie proces-verbal cu privire la contravenţie dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:

 • contravenția este înregistrată în temeiul constatărilor personale ale agentului constatator și nu necesită acumulare de probe;
 • persoana acceptă constatările agentului, ca fiind suficiente pentru demonstrarea vinovăţiei, şi recunoaşte săvârşirea contravenţiei;
 • examinarea contravenției și aplicarea sancțiunii țin de competența agentului constatator;
 • contravenția nu este pasibilă de sancțiunea confiscării bunurilor în conformitate cu art. 439.

Să explicăm în baza unui caz concret.

Spre exemplu, dacă un șofer, aflat în trafic, comite o încălcare a Regulamentului circulației rutiere și este observat de un agent de poliție, care însă nu are conectat registratorul video sau nu dispune pe moment de o altă cale prin care să demonstreze vinovăția șoferului, acesta poate sancționa conducătorul auto cu doar 25% din amenda prevăzută, dacă șoferul își recunoaște vina și semnează un acord de colaborare.

Odată cu încheierea acordului de colaborare, agentul constatator, după caz, încetează acumularea probelor, iar contravenientul nu mai este în drept să-și retragă acordul.

Când nu pot fi încheiate acorduri de colaborare

Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP, șoferii nu pot beneficia de o pedeapsă redusă în următoarele situații:

 1. Atunci când încălcarea se referă la conducerea în stare de ebrietate;
 2. În cazul în care șoferii recurg la mers agresiv;
 3. Dacă încălcarea săvârșită a dus la atingerea numărului de 15 puncte de penalizare.

În cazul săvârșirii contravenției de către un minor, procedura simplificată poate fi aplicată doar în condițiile asistării acestuia de către reprezentantul său legal.

AGORA a solicitat de la instituțiile care pot aplica amenzi, precum FISC, INSP, date statistice privind numărul de acorduri de colaborare, când contravinientul a achitat doar 25% din valoarea amenzii. Responsabilii din cadrul acestor instituții ne-au comunicat că o evidență a acestora nu există. Mai mult, Agenția Națională Transport Auto ne-a comunicat că pe parcursul anului 2020 și până în prezent nu a fost înregistrat niciun astfel de acord de colaborare.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Termoelectrica, acuzată de ilegalități în procesul de desemnare a companiei ce va efectua reparații în blocul nr. 3 (VIDEO)

Termoelectrica, acuzată de ilegalități în procesul de desemnare a companiei ce va efectua reparații în blocul nr. 3 (VIDEO)

Jizdan, după ce a fost citat la Procuratură: „O să prezint toate argumentele pentru a-mi demonstra nevinovăția”

Jizdan, după ce a fost citat la Procuratură: „O să prezint toate argumentele pentru a-mi demonstra nevinovăția”

Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO

Advertoriale
Cât de bine îți cunoști vecinii de cartier? Trage un ochi în culisele Kvartals

Cât de bine îți cunoști vecinii de cartier? Trage un ochi în culisele Kvartals

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Școala din Moldova, între paragină și elită. Exemplul a două școli din r. Orhei, unde unii elevi beneficiază de condiții de top, iar alții nu au nici măcar WC în bloc (VIDEO)
 • 2
  Dumitru Robu crede că sunt șanse ca Ilan Șor să fie extrădat. Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Plahotniuc, Platon și Andronache
 • 3
  Andrei Spînu: Am semnat Acordul de liberalizare temporară a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană
 • 4
  Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Ministerul Apărării de la Moscova: Gest de bunăvoință
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.