Învinuiții de cea mai mare înțelegere de cartel neagă acuzațiile: Afirmă că președintele Consiliului Concurenței ar avea interese ascunse

Învinuiții de cea mai mare înțelegere de cartel neagă acuzațiile: Afirmă că președintele Consiliului Concurenței ar avea interese ascunse

Companiile acuzate de către Consiliul Concurenței de cel mai mare cartel depistat vreodată, resping faptele incriminate. Mai mult, reprezentanții companiilor afirmă că investigațiile ar fi fost mimate, iar la mijloc ar exista și un conflict de interese. Mai exact, rudele președintelui Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, ar deține o întreprindere care se ocupă cu aceleași activități ca și companiile învinuite și anume importul, depozitarea și comercializarea produselor de uz fitosanitar. Învinuiții spun că vor contesta deciziile în instanța de judecată.

Administratorul companiei Diazchim, Victor Cucu, neagă că ar exista careva înțelegeri de cartel.

„Diazchim SRL nu a participat niciodată și nici nu a fost implicată în nicio înțelegere de cartel. Concluziile din decizia emisă de Consiliul Concurenței nu au nimic comun cu realitatea, sunt neîntemeiate, având la bază o percepție subiectivă a membrilor Consiliului Concurenței. Pretinsele probe de fapt reprezintă niște înscrisuri rupte din context și interpretate în mod eronat, exclusiv cu scopul de a prezenta informația dată în interesul Consiliului”, a declarat Cucu într-o conferință de presă.

Publicitate

Acesta afirmă că investigația ar fi fost inițiată și desfășurată în domeniul comercializării produselor de uz fitosanitar și fertilizanților pe teritoriul R. Moldova. Dispoziția de investigație ar fi fost semnată personal de președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, iar inspectorii au desfășurat inspecțiile la sediul Diazchim SRL tot în baza oridinelor semnate de Marcel Răducan.

„Anume Marcel Răducan, prin intermediul familiei sale a soției, părinților și copiilor este deținătorul și beneficiarul unei societăți comerciale care are ca gen de activitate importul, depozitarea și comercializarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților pe teritoriul R. Moldova. Societatea respectivă, din 2016 dispune de licență pentru activitățile menționate, valabilă până în prezent.Considerăm că acțiunile lui Marcel Răducan în calitatea sa de președinte a Consiliului Concurenței nu doar că pun la îndoială obiectivitatea respectivei investigații, ci încalcă grav regimul conflictelor de interese”, spune administratorul companiei Diazchim.

În acest sens Diazchim SRL a sesizat ANI, dar și alte organe de drept solicitându-le să se expună pe marginea pretinselor încălcări admise de Răducan.

„Consiliului Concurenței a tratat situația mai mult ca pe o supărare personală, iar ca rezultat investigarea celei mai mari înțelegeri de cartel cu aplicarea celei mai mari amenzi din istoria consiliului, a durat puțin peste 1 lună de zile, termen care este record, pentru că încălcările de așa gen se investighează în mediu 3-4 ani”, mai subliniază Cucu.

Astfel, compania se adresează organelor de drept de stat cu solicitarea de a se implica în acest caz pentru a asigura efectuarea „unei investigații obiective, legale și a nu admite un atac direct asupra companiei din partea unei instituții de stat, atac care are la bază intenția unei sau mai multor persoane de a prelua domeniul importului și comercializarea produselor de uz fitosanitar și de a crea un monopol”, adaugă administratorul companiei Diazchim.

Și președintele cooperativei Agrostoc, Igor Tagadiuc, neagă existența vreunei înțelegeri între companiile vizate.

„Constatăm lipsa de implicare competentă și profundă în acțiunile de investigare desfășurate de Consiliul Concurenței. Acestea sunt lipsite de profesionalism, dar sunt bazate pe mimarea procesului. Ca efect se dorește manipularea opiniei publice, știrbirea imaginii și distrugerea unicei cooperative de întreprinzător”, spune Tagadiuc.

Iar reprezentanții companiei Bioprotect afirmă că se vor adresa în instanță de judecată.

„Reprezentanții Consiliului Concurenței au lansat acuzații grave și nefondate față de companiile vizate. Acuzațiile depășesc obiectul cauzei, nu sunt veridice, sunt defăimătoare în adresa imaginii Bioprotect. Respectiv, se vede că scopul este altul. Respingem acuzațiile la pretinsele încălcări în activități anti-concurențiale. Decizia din 26 martie reprezintă doar opinia unilaterală a Consiliului Concurenței. Decizia urmează a fi contestată în instanță de judecată”, spune directorul adjunct al companiei Bioprotect, Dorin Ceban.

Amintim că Consiliul Concurenței a anunțat că a destructurat cel mai mare cartel depistat vreodată, aplicând cea mai mare amendă din istoria existenței instituției și, posibil, cea mai mare amendă administrativă aplicată în istoria Republicii Moldova. Astfel, întreprinderile CÎ ”Agrostoc”, SRL ”Diazchim”, SRL ”Bioprotect” și SA ”Fertilitatea-Chișinău” au fost amendate cu suma totală de 91.034 milioane lei pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur. Acestea pentru că instituțiile ar fi desfășurat o practică concertată continuă îndreptată spre stabilirea și fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal