Mariana Eșanu Cherdivara - luptătoarea cu titlul de vicecampioană europeană la seniori și cu speranțe pentru jocurile olimpice de la Tokyo

Mariana Eșanu Cherdivara - luptătoarea cu titlul de vicecampioană europeană la seniori și cu speranțe pentru jocurile olimpice de la Tokyo

Sportiva Mariana Eșanu Cherdivara este triplă campioană europeană, dublă campioană mondială și singura sportivă de lupte libere feminine din Republica Moldova care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. De mai bine de 12 ani practică acest sport de performanță, iar faptul că are deja doi copii, o familie frumoasă și o casă la țară de îngrijit, nu o oprește cu nimic din ascensiune, scrie ea.md.

...

Familia- principalul sprijin în sport

Publicitate

Mariana Eșanu Cherdivara trăiește pasiunea pentru lupte încă din copilărie. Primii pași către sport au fost la judo pe care-l practica în satul Bahur. Prima ei competiție a fost cupa de la Călărași, unde a obținut un loc de frunte și a simțit că vrea să ajungă o luptătoare de succes. Acest vis s-a împlinit grație familiei care au susținut-o mereu și au încurajat-o să continue pe acest drum.

„Soțul! Nu știu dacă mai există așa soți. Mereu mă înțelege și îmi permite să practic acest sport în continuare. Are grijă de copii când eu sunt plecată peste hotare la competiții. Aș spune că el câteodată are chiar rolul de mamă. Faptul că eu nu sunt mereu alături de ei este foarte dureros și greu, dar trebuie să fiu o luptătoare nu doar pe saltea, dar și în viața de zi cu zi”, spune Mariana Eșanu Cherdivara.

Mândria cea mai mare a Marianei sunt cei doi copii ai săi- Andreea și Mihai, și tot ei sunt cei care o motivează de fiecare dată

„Mama să aduci medalii acasă, noi te așteptăm și te iubim” spun ei de fiecare dată când plec la competiții. Despărțirea de ei este foarte grea”, spune sportiva.

Locul trei la Jocurile olimpice de la Rio din 2016

Cel mai frumos moment din cariera Marianei a fost participarea la jocurile olimpice de la Rio din 2016. De atunci a trecut multă vreme, dar emoțiile până în ziua de azi o cutremură. Mai cu seamă momentul când Mariana a fost desemnată vicecampioană europeană la seniori în 2017. A luptat și a obținut acest rezultat împreună cu băiețelul ei, care atunci era sub inimă

...

În fiecare zi face naveta din sat spre Călărași, acolo unde se antrenează. Competițiile și cantonamentele îi ocupă tot timpul, iar pentru hobby-uri și alte activității nici nu-i rămâne timp. Sportiva recunoaște însă că și-ar dori foarte mult să activeze și în alte domenii.

Mariana recunoaște că familia este întreținută doar de soț și că luptele libere nu reprezintă un venit stabil și de departe nu e suficient pentru întreaga familie.

„De multe ori mă gândesc să mai activez și în alte domenii, căci la această vârstă, cu doi copii, nu pot să las toate grijile financiare pe umerii soțului. E foarte greu atunci când doar el muncește”, afirmă Mariana Eșanu Cherdivara.

...

Marian Eșanu Cherdivara vine cu un sfat pentru tinerele fete care la fel vor să practice acest sport: „Fiți sigure pe forțele voastre și în ceea ce vreți să faceți. Totul este posibil dacă ai dorință și încredere.”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal