Dacă în timpul conferințelor de presă multe din întrebările jurnaliștilor rămân „fără comentarii”, atunci în spațiul online politicienii își dau frâu liber gândurilor, fără a-și face griji de insistențele reporterilor. În ultimii ani, aleșii poporului au recurs tot mai des la rețelele sociale pentru a se face auziți, iar unii și-au creat câte o emisiune sau chiar două. În goana după like-uri, unele partide s-au întrecut în acțiuni scandaloase care i-ar putea aduce pe unii chiar și în fața justiției. Experții în comunicare digitală spun că politicienii sunt tot mai prezenți în mediul online pentru că anume aici se află publicul lor țintă.
Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi sunt doar câțiva dintre politicienii care au avut apariții video în direct pe rețelele sociale. Declarațiile lor din spațiile online au devenit adesea motiv de știri și au reușit să adune zeci de mii de vizualizări.
Igor Dodon răspunde
Pe vremea în care deținea funcția de președinte, Igor Dodon și-a lansat emisiunea „Președintele răspunde”. Din 2019 și până astăzi au ieșit 62 de ediții. Vlog-ul a suferit chiar și un rebranding, denumirea fiind schimbată în timpul campaniei electorale în „Igor Dodon răspunde”, iar după înfrângerea la alegeri în „Președintele Igor Dodon răspunde”.
Igor Dodon a făcut emisiuni de la Președinție, de la vila de la Condrința, din localitatea sa natală satul Sadova, din mașină, parc, iar la un moment dat l-a avut în calitate de invitat și pe primarul Ion Ceban.
Unul din episoade i-a cam dat bătăi de cap, după a recunoscut chiar în video că a fost filmat în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Ulterior, Ministerul de Externe a emis o circulară în care a declarat că „spațiile misiunilor diplomatice nu pot fi puse la dispoziția persoanelor terțe pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a reportajelor sau a emisiunilor de autor”.
Recent, Igor Dodon a mai lansat o emisiune pe rețeaua ok.ru.
Maia Sandu, de vorbă cu diaspora
Președinta Maia Sandu are apariții mai dese pe Facebook, decât pe YouTube, canalul oficial al președinției adunând puțin peste 1.000 de abonați. Pe Facebook, însă, șefa statului e cel mai urmărit politician din Republica Moldvova cu peste 352 de mii de abonați. În timpul campaniei electorale, șefa statului a intrat în transmisiuni live pentru a face anunțuri sau a răspunde la întrebări.
După intrarea în funcția de președintă, Maia Sandu are mai puține apariții video live pe Facebook, majoritatea fiind briefing-uri oficiale. Totuși, aceasta a avut trei transmisiuni în direct pentru a răspunde la întrebările moldovenilor stabiliți în Franța, Germania și Italia.
Dezvăluirile lui Renato Usatîi
Renato Usatîi a făcut primul vlog acum șapte ani, iar transmisiunile live au continuat și în perioada în care a lipsit din țară. Politicianul a menționat de câteva ori că primește informații din mai multe surse, iar unele dintre acestea sunt făcute publice în timpul ieșirilor în direct. Acesta este cel mai urmărit politician moldovean pe Youtube, având 96,8 mii de abonați.
Live-uri cu Andrei Năstase
Andrei Năstase este și el unul dintre politicienii care au multă experiență cu transmisiunile în direct. Inițial, acesta a filmat proteste, pentru ca mai apoi să facă live-uri în care să-și exprime opinia cu privire la evenimentele politice.
La alegerile locale din 2018, Andrei Năstase i-a îndemnat în direct pe cetățeni să iasă la vot, iar acesta a fost unul din motivele invocate de magistrați pentru a nu valida alegerile locale.
Debutul lui Andrian Candu
Membrul Pro Moldova, deputatul Andrian Candu intră tot mai des în transmisiuni live, în ultima perioadă. Pe Facebook, acesta are peste 48 de mii de abonați.
Scandaluri online
Rețelele sociale sunt o platformă și pentru partidele extraparlamentare. Unele au ales să se manifeste prin acțiuni controversate. Astfel, un membru PACE a turnat verde de briliant peste vicepreședintele raionului Sângerei. Totul a fost transmis live, iar ulterior făptașul s-a ales cu un dosar penal.
Tot în direct, liderul Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a împroșcat cu verde de briliant fațada sediului PACE, declarând că vrea să condamne astfel acțiunile membrilor acestui partid. Formațiunea al cărei lider este are peste 357 de mii de urmăritori pe Facebook, iar transmisiunile live sunt la ordinea zilei.
Ce spun experții?
„Toți acum merg în online pentru că rețelele de socializare sunt, unu: cel mai accesibil și cel mai ușor de utilizat, doi: acolo se află publicul lor țintă. Adică dacă înainte noi puteam să organizăm un concert, un event management sau să găsim oameni în parc sau să trimitem mașina care să spună veniți, susțineți, iată cât de bravo noi suntem, să facem un maraton cu bicicletele, azi asta nu este posibil. Respectiv, practic unicul canal de comunicare care ne rămâne este social networks. Din acest motiv este vectorul mare de migrare spre această platformă”, declară expertul în comunicare digitală Dumitru Talmazan.
Citește și: STUDIU: Facebook, Instagram sau TikTok? Care sunt cele mai populare rețele de socializare printre moldoveni
Deși mediul online câștigă tot mai mult teren, expertul crede că în următorii cinci ani televiziunea își va menține pozițiile.
„Este un segment de audiență 40-65 de ani, unde totuși factorul de decizie devine o temă „old school” și televiziunea aici își are rostul. Dar să nu uităm că și televiziunile au venit în social media și câteodată emisiunea, știrea în online are mai multe vizualizări decât în real-time se uită la televizor”, explică Dumitru Talmazan.
Totodată, expertul declară că doar o mică parte din politicieni se adresează electoratului de până la 20 de ani, pentru majoritatea acestora publicul țintă fiind unul mai matur.
Potrivit statisticilor, peste 1,7 milioane de moldoveni au conturi pe Facebook.
De altfel, anume Facebook rămâne a fi cea mai populară rețea socială din țară, preferată de 76% din respondenții unui studiu. Pe locul doi e Instagram cu 39%. Odnoklassniki a scăzut cu 28% față de anul 2018 în preferințele moldovenilor, iar platforma TikTok devine din ce în ce mai populară. Cei mai puțini utilizatori se regăsesc pe VKontakte și Twitter.
Vezi și aceste știri

Despre dublurile lui Gagarin, unicul cosmonaut român și omul care avea cafeaua caldă în timpul misiunii pe Lună

Alexandru Cornogolub - inginerul care a lucrat la Rolls-Royce la crearea motoarelor pentru avioane

Mărturiile unei moldovence stabilite în China, țara în care viața pare să fi revenit la normal: „Poporul chinez este foarte ascultător și respectă legea”
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
