Liderul PSRM Igor Dodon comunică oficialilor din Federația Rusă că R. Moldova este dispusă să procure până la 1 milion de doze de ser anti-COVID-19 de producție rusească, Sputnik-V. Aceasta după ce în cadrul vizitei sale la Moscova a comunicat despre 500 de mii de doze.
Declarația a fost făcută în cadrul întâlnirii liderului socialiștilor cu ambasadorul Federației Ruse în țara noastră, Oleg Vasnețov.
„Am exprimat în mod repetat gratitudine conducerii Federației Ruse pentru decizia de a acorda Moldovei 180 mii doze de vaccin Sputnik-V, în calitate de ajutor umanitar și am reiterat disponibilitatea țării noastre de a achiziționa suplimentar de la 500 mii la 1 milion de doze”, a menționat Igor Dodon.
Menționăm că la 1 aprilie, Igor Dodon, anunță că Federația Rusă este dispusă să doneze R. Moldova un lot de 180.000 de doze de vaccin Sputnik-V drept ajutor umanitar, inclusiv 60.000 de doze pentru regiunea transnistreană. Dozele ar urma să ajungă în R. Moldova în următoarele zile.
Tot Dodon a menționat că a informat partenerii ruși cu privire la disponibilitatea părții moldovenești de a cumpăra de urgență cel puțin 500 de mii de doze de vaccin Sputnik-V în cadrul procedurii de achiziții publice lansată de Guvernul Republicii Moldova.
AGORA amintește că în Republica Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie, care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate.
În prezent imunizarea se desfășoară în cea de-a doua etapă. Ministerul Sănătății a anunțat că în prezent sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu maladii cronice care fac parte din grupul de risc sporit. Totodată, menționăm că în cea de-a doua etapă au fost incluși și angajații din domeniul mass-media.
Menționăm că, pe 26 februarie 2021, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău a autorizat condiționat vaccinul Sputnik V, dar și alte două preparate anti-COVID care au fost autorizate la nivelul UE - Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca.
Până în prezent, vaccinul rusesc Sputnik V a mai fost autorizat în 37 de țări, pe lângă Republica Moldova. Dintre acestea, doar Ungaria este stat membru al Uniunii Europene.
Totodată precizăm că Maia Sandu a cerut la 25 martie ajutorul Ambasadorului Rusiei pentru ca Moldova să obțină mai repede acces la vaccinul Sputnik-V.
Vezi și aceste știri

Ministerul Sănătății: Rusia este disponibilă să ofere Republicii Moldova, în timpul apropiat, un lot de vaccinuri Sputnik-V

Sputnik-V, Pfizer sau AstraZeneca? Ce vaccin preferă moldovenii și cât ar fi dispuși să plătească pentru ser (SONDAJ)

Igor Dodon: „Sputnik-V va ajunge în R Moldova la mijlocul săptămânii viitoare” (VIDEO)

Igor Dodon: Rusia va oferi donație de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, inclusiv 60 de mii de doze pentru regiunea transnistreană

Cesiu 137, stronțiu și iod 131: Explicăm ce conțin norii radioactivi și cum funcționează pastila de Iodură de potasiu în organism

Ambasadorul Federației Ruse, invitat la Ministerul Agriculturii pentru discuții pe marginea sistării importurilor de produse agricole moldovenești
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
