Cetățenii Republicii Moldova ar putea fi incluși în programul românesc de vaccinare. A fost inițiată o petiție în acest sens

Cetățenii Republicii Moldova ar putea fi incluși în programul românesc de vaccinare. A fost inițiată o petiție în acest sens

Experții think tank-ului românesc „Expert Forum” au inițiat astăzi o petiție prin care solicită Guvernului României să includă cetățenii Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare. Reprezentanții ONG-ului menționează că o asemenea măsură ar fi necesară în contextul în care Republica Moldova nu poate oferi acces la vaccinare tuturor cetățenilor iar România ar urma să beneficieze de loturi masive de vaccinuri în următoarele luni. 

„Platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetățenilor români rezidenţi în stânga Prutului. Aceasta e o măsură firească de asumare a responsabilităţii pentru sănătatea conaţionalilor noștri care nu au perspectivă realistă de acces la un vaccin sigur, certificat în UE”, se menționează în petiție.

În acest sens, sunt propuse două măsuri care ar urma să includă cetățenii Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare:

  • Adaptarea actualei platforme online pentru a permite şi cetăţenilor moldoveni fără cetățenie română, care au acte valabile emise de autorităţile din Chişinău, să se vaccineze în centrele aflate pe teritoriul României în aceleași condiții în care o pot face acum cei cu dublă cetăţenie;
  • Includerea teritoriului Republicii Moldova în aria deservită de echipele mobile de vaccinare pentru zona rurală, când această etapă va fi lansată în România.Aranjamentele pentru verificarea identității şi componenţa echipelor mixte de vaccinare pe teritoriul Moldovei sunt detalii tehnice care se pot pune rapid la punct de ambele guverne.

Principalele argumente ale petiționarilor sunt legate de faptul că odată ce România va recepționa loturi masive de vaccin, cererea pentru acestea se va diminua apărând astfel necesitatea de a redirija unele cantități pentru cetățenii moldoveni. În același timp, un alt argument invocat este legat și de diversificarea vaccinurilor care vor fi disponibile, aici fiind menționat în special și serul Johnson&Johnson, care poate fi administrat într-o singură doză și păstrat în condiții normale.

Autorii menționează în acest caz și exemplul Serbiei care în ultimul timp a început să permită vaccinarea cetățenilor austrieci.

„Procedând astfel România nici măcar nu ar fi singura ţară din regiune care vaccinează cetăţeni străini: este ştiut că Serbia oferă aşa ceva în centre din Belgrad şi Novi Sad celor de peste hotare care pot veni acolo, din Bosnia, Croația ori chiar Austria. Inițiativa are mare succes şi vizibilitate publică, deşi serurile sunt predominant de producție chinezească sau rusească. Cu atât mai bine ar fi primită o campanie românească în Republica Moldova, cu vaccinuri folosite în Uniunea Europeană”, au menționat reprezentanții „Expert Forum”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.