Mai multe biserici din capitală au fost supuse unei verificări privind aplicarea regulilor de prevenție a răspândirii virusului COVID-19, de către o echipă de jurnaliști și polițiști. Inițiativa face parte din noua ediție a reality-show-ului documentar „24 FRONT LINE”, realizat în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției.
Ținând cont de perioada sărbătorilor pascale, în care mulți oameni vor merge la rude în vârstă și ca urmare a frecventării lăcașurilor sfinte și a intrării în contact cu un număr mare de persoane, fără măsuri de protecție, există risc sporit de răspândire a virusului și de infectare. În acest sens, Direcția Prevenire a INSP în comun cu echipa jurnaliștilor „24 FRONT LINE” a filmat mai multe vizite inopinate în incinta lăcașurile de cult.
Pe parcursul investigației a fost constatată o deschidere enormă spre conlucrare, fapt apreciat de polițiști ca fiind un prim pas în vederea prevenirii încălcărilor constatate anterior.
Printre măsurile dispuse de către preoți se numără retragerea icoanelor, respectarea distanței sociale inclusiv la mărturisire sau realizarea slujbei afară.
„Noi am spus oamenilor să evite sărutatul icoanelor. Închinatul este suficient”, a spus protoiereul mitropolitan, Vadim Cheibaș.
În cazul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, parohul Ioan Ciuntu a precizat că pe lângă retragerea icoanelor a dispus folosirea paharelor și lingurilor de unică folosință ecologice. „Dacă creștinii nu respectă regulile, se întrerupe procesul de împărtășanie”, a precizat parohul.
„Am mărit distanța între scaune și le-am rărit. Oamenii trebuie să se programeze pentru a ajunge la slujbă. În caz că nu prind locuri, îi invităm să ni se alăture online”, a menționat diaconul Bisericii Filadelfia, Igor Covali.
În unele cazuri, preoții au făcut și unele solicitări în adresa organelor de ordine. Astfel, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș a solicitat prezența unui lucrător în uniformă, pentru a asigura respectarea regulilor de către enoriași.
Proiectul este inițiat de Asociația Obștească „Filmul pentru Drepturile Omului” (FADO) în parteneriat cu IMSP CNAMUP, Serviciul 112 și Inspectoratul General al Poliției. În cadrul proiectului, echipa de filmare urmează forțele de ordine și lucrătorii serviciului medical de urgență în munca lor de zi cu zi.
Vezi și aceste știri

Decizie CESP Chișinău: Toți elevii din capitală trec la studii online de luni. Iată măsura pentru grădinițe, piețe și biserică

Biserica, Primăria și Președinția - instituțiile în care moldovenii au cea mai mare încredere (BOP)
