Autoritățile medicale din Slovacia au mari suspiciuni asupra eficienței celor 200.000 de doze de vaccin Sputnik V primite recent. Motivul ar fi informațiile incomplete furmizate de producătorul serului. Mai exact, se presupune că dozele recepționate nu ar avea eficiența de aproape 92% anunțată în revista Lancet, informează The Guardian.
Potrivit Ministerului Sănătății din Slovacia, inspectorii sanitari au examinat câteva probe din cele 200.000 de doze contractate și au stabilit că acestea nu ar corespunde cu serul Sputnik V care ar avea o eficiență de circa 92%. La 1 aprilie, autoritățile sanitare au recomandat suspendarea temporară a administrării loturilor de vaccin recepționate. Pe de altă parte, serul ar urma să fie utilizat doar după o aprobare oficială din partea EMA.
Cu toate că Sputnik V nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), vaccinul poate fi administrat în Slovacia chiar dacă încă se află în proces de înregistrare și evaluare de către Agenția Națională a Medicamentului. În acest context, persoanele care ar urma să se vaccineze cu Sputnik V vor trebui să semneze o declarație de consimțământ.
În Slovacia, decizia de a procura un lot de circa două milioane de doze de vaccin Sputnik V a cauzat disensiuni în cadrul coaliției de guvernare ducând la demisia prim-ministrului, acuzat de înțelegeri secrete cu Rusia.
Serul rusesc mai este folosit și de Ungaria în cadrul campaniei naționale de imunizare. De asemenea, Austria și anumite regiuni autonome din Italia și Spania se află în discuții cu producătorul rus în vederea procurării sau chiar producerii acestuia.
În prezent, EMA a anunțat că verifică și testează informațiile prezentate de Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF) în vederea aprobării vaccinului Sputnik V spre utilizare în țările UE.
Recent și liderul PSRM Igor Dodon a declarat că Rusia ar putea oferi Republicii Moldova o donație de circa 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V și ar putea pune la dispoziție alte circa un milion spre a fi procurate.
Vezi și aceste știri

Oficial european: Vaccinul Sputnik V nu va fi autorizat în UE înainte de sfârşitul lunii iunie

60 de milioane de doze de vaccin Sputnik V ar urma să fie produse în China

Igor Dodon nu s-a vaccinat cu Sputnik V, dar spune că primul lot de vaccin rusesc ar trebui să ajungă în Moldova la finele lunii martie
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
