
În contextul facilitării comerțului și al digitalizării economiei, Serviciul Vamal și Poșta Moldovei au încheiat un parteneriat strategic
Serviciul Vamal a conferit Poștei Moldovei statutul de Agent Economic Autorizat (AEO). Astfel, aceasta a devenit prima companie de stat căreia i se atribuie acest statut. Această performanță a fost realizată cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova. Totodată, în cadrul evenimentului de astăzi a avut loc și încheierea Parteneriatului Strategic între Serviciul Vamal și Poșta Moldovei, în contextul facilitării comerțului și al digitalizării economiei.
・
Evenimentul a fost deschis de către directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, care a apreciat că Serviciul Vamal și Poșta Moldovei împărtășesc aceleași valori și promovează interese comune pentru dezvoltarea și modernizarea ambelor instituții, în special prin digitalizarea procesului de interacțiune, având drept scop final facilitarea comerțului internațional.

„Având în vedere că Poșta Moldovei este una dintre componentele cheie ale comerțului electronic la nivel național, dar și internațional, obținerea statutului de AEO a fost indispensabilă. Grație statutului obținut, Poșta Moldovei a devenit un partener de încredere, atât în relațiile cu vama, cât și cu partenerii de afaceri. Totodată, va spori și fidelitatea clienților. Aceasta va permite și simplificarea procedurilor vamale, dar și un alt șir de beneficii. Parteneriatul Serviciului Vamal cu Poșta Moldovei va fi materializat astăzi prin semnarea memorandumului de înțelegere privind impulsionarea procesului de digitalizare a economiei naționale și de dezvoltare a comerțului electronic”, a subliniat Sergiu Burduja.
Directorul Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, a punctat importanța evenimentului ca fiind atât pentru cetățenii care apelează la serviciile întreprinderii, dar și pentru toți participanții la circuitul comerțului electronic.
„Poșta Moldovei după un proces mai îndelungat, mai amplu și mai complex de adaptare și ajustare la standardele internaționale, astăzi va obține acest statut mult așteptat. Întrucât acest statut prezumă anumite condiții operaționale și funcționale, Poșta Moldovei va obține beneficii și facilități care se vor răsfrânge în primul rând asupra tuturor celor care participă la circuitul e-comerț. Trebuie să specificăm că această certificare vamală a fost dobândită până în prezent doar de cinci operatori poștali naționali din: România, Olanda, Ungaria, Cehia și Slovenia, de astăzi și Poșta Moldovei are acest statut”, a comunicat directorul întreprinderii.
Statutul AEO este o „marcă de calitate” recunoscută în toate statele membre UE și în unele țări terțe (China, Japonia, Norvegia, SUA) care au parteneriate încheiate cu UE și se caracterizează prin credibilitate, siguranță și încredere. Acesta îi oferă titularului o serie de beneficii, precum simplificarea procedurilor vamale, reducerea numărului de controale sau trecerea prioritară a frontierei, în acest sens fiind creată o pistă separată, destinată deținătorilor acestei autorizații. Celelalte facilități includ posibilitatea alegerii locului efectuării controalelor și amânării plăților vamale pe o perioadă de până la 30 de zile.
Republica Moldova este în ultima fază de recunoaștere mutuală a programului AEO cu țările CEFTA, iar acest lucru va spori și mai mult siguranța de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și va facilita schimburile comerciale. O altă prioritate este recunoașterea mutuală a programului

AEO cu UE. În acest sens, autoritatea vamală din Republica Moldova în comun cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova sunt în proces de implementare a unui sistem informatic E-AEO care va automatiza integral procesul de autorizare și monitorizare a programului AEO, precum și va facilita schimbul de date între autoritățile vamale. E-AEO va constitui ultimul instrument necesar Serviciului Vamal pentru demonstrarea faptului că Republica Moldova este pregătită să semneze un acord de recunoaștere mutuală cu UE, iar titularii AEO să beneficieze de avantajele acestui program și pe teritoriul comunitar. În prezent, 116 agenți economici beneficiază de facilitățile și simplificările oferite de Programul AEO.
Totodată, Vitalie Zaharia a punctat că acest parteneriat a fost posibil datorită partenerilor de dezvoltare, strategici, precum este Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și a mulțumit în acest sens reprezentanților.

Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir, prezent la eveniment, a menționat: Noi, cei din cadrul Programului, ne bucurăm de această oportunitate de a susține simultan doi parteneri – Serviciul Vamal și operatorul național poștal – Poșta Moldovei. La această etapă sîntem mulțumiți de rezultatele obținute. La doar cîteva luni de la demararea cooperării Poșta Moldovei și-a obținut statutul de AEO, ceea ce va spori imaginea și încrederea față de întreprindere atît în plan local cît și internațional. Acest statut confirmă că Poșta Moldovei dispune de toate procesele necesare ceea ce înseamnă o calitate mai bună pentru clienții și partenerii săi. De asemenea, această activitate este importantă și datorită faptului că încheie încă un subiect din Foaia de Parcurs privind Digitalizarea Economiei a Ministerului Economiei și Infrastructurii. Împreună cu partenerii noștri planificăm implementarea proiectelor comune care să susțină Republica Moldova în realizarea angajamentelor asumate în plan internațional, să contribuie la facilitarea comerțului moldovenesc și la consolidarea mediului de afaceri.”
Totodată, în cadrul evenimentului de astăzi a avut loc și semnarea Memorandumului de parteneriat strategic între Serviciul Vamal și Poșta Moldovei, privind impulsionarea procesului de digitalizare a economie naționale și dezvoltarea comerțului electronic.

Memorandumul cuprinde mai multe domenii de cooperare, precum simplificarea procedurilor vamale, sporirea securității corespondenței, facilitarea prelucrării rapide a trimiterilor poștale, combaterea traficului ilicit de mărfuri prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, sporirea schimbului de date electronice prealabile între vamă și poștă, dar și aprobarea formularelor poștale CN 22 și CN23 în calitate de declarații vamale..
Cu un mesaj de felicitare a venit și directorul Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei. Șeful agenției a salutat inițiativa de stabilire a parteneriatului strategic.
„Sper că semnarea acestui memorandum va pune baza dezvoltării unui parteneriat care va asigura cooperarea cu autoritățile vamale precum și securitatea trimiterilor internaționale. Sunt sigur că ii va oferi un plus valoare, dar și calitate de partener sigur și de încredere Poștei Moldovei. Agenția va susține în continuarea toate inițiativele pentru dezvoltarea și modernizarea întreprinderilor de stat sau cu capital de stat”, a punctat Țepordei.
Potrivit specialiștilor, acest eveniment va contribui la asigurarea securității lanțului logistic internațional, dezvoltarea comerțului electronic, precum și avantajele de care se va bucura Poșta Moldovei în cadrul programului AEO.