Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca ridică tot mai multe semne de întrebare în ultimele zile. Agenția Europeană pentru Medicamente recunoaște că sunt cazuri de tromboze după administrarea preparatului. Reacția este, însă, extrem de rară, spun experții. Republica Moldova, la fel, a fost informată despre riscuri și urmează să aprobe decizii. Între timp, vaccinarea cu AstraZeneca continuă și preparatul e declarat ca fiind unul sigur.
Agenția Europenă pentru Medicamente confirmă cazuri de tromboze după AstraZeneca
După ce mai multe țări din spațiul european au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, bănuind că serul provoacă efecte adverse, oficialii din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) au venit cu o primă concluzie.
La 6 aprilie, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, Marco Cavaleri, a confirmat existența unei legături între vaccinul AstraZeneca și unele cazuri de tromboză observate după administrarea acestui ser. „Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie”, a declarat Marco Cavaleri.
Vorbind de date, EMA declară că a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European. Cu alte cuvinte, cazurile de tromboze înregistrare reprezintă o rată de 0,0004%. Totuși, întrucât nu se cunosc cauzele exacte care provoacă trombozele, agenția anunță o cercetare ce ține de preparat.
În baza datelor despre cazuri de tromboze asociate vaccinării cu AstraZeneca, la 7 aprilie preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene a convocat o reuniune a miniştrilor Sănătăţii din statele UE pentru o decizie despre respectivul ser.
Cu toate că au fost raportate efecte adverse cum ar fi coagulări de sânge, Agenţia Europeană pentru Medicamente a declarat că în continuare recomandă utilizarea vaccinului la persoane mature. EMA subliniază că beneficiile preparatului prevalează asupra riscurilor existente.
Citește și: Vaccinul AstraZeneca: Care sunt reacțiile adverse și contraindicațiile? Explicațiile expertului
Republica Moldova: Imunizarea cu AstraZeneca continuă
Întreg procesul de imunizare contra infecției cu COVID-19 în R. Moldova a demarat la 2 martie. În prima etapă de vaccinare, în țara noastră au fost imunizați lucrătorii medicali. Primele doze administrate cadrelor medicale au fost din lotul de 21.000 de doze de AstraZeneca, din donația de 200 de mii de doze promise de țara vecină România.
În toată această perioadă, potrivit responsabililor de procesul de imunizare în R. Moldova, în țara noastră nu a fost înregistrat niciun caz de tromboze în urma administrării acestui vaccin.
„În prezent, noi nu avem anumite evenimente raportate în privința înregistrării de tromboze. Aceste evenimente sunt extrem de rare”, a declarat pentru AGORA medicul epidemiolog al ANSP Alexei Ceban.
Medicul epidemiolog a mai spus că, recent, Agenția Europeană a Medicamentului a informat și Republica Moldova despre riscurile vaccinului AstraZeneca.
„Am fost și noi informați prin canalele interne ale experților privitor la deciziile EMA. Ulterior, aceste informații au fost transmise la toți experții din Grupul Național Tehnic Consultativ pe domeniul Imunizării (NITAG). În continuare acest grup se va întruni și va lua deciziile referitor la vaccinul AstraZeneca. De asemenea, așteptăm recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a experților globali din domeniu imunizării”, susține Alexei Ceban.
Ședința Grupului Consultativ urmează să aibă loc în următoarele zile. Între-timp, administrarea vaccinului AstraZeneca în rândul populației nu se întrerupe.
„Venim cu mesajul că, beneficiile prevalează cu mult riscurile care au fost enunțate. Menționez că vaccinul AstraZeneca este extrem de sigur și eficient. Nu trebuie să ne îngrijoreze aceste evenimente care au loc”, dă asigurări medicul epidemiolog.
Menționăm că, în prezent R. Moldova este la etapa a doua de imunizare, etapă în care sunt vaccinate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și persoanele cu comorbidități. Vaccinarea se face cu serul AstraZeneca.
Mai mult de atât, autoritățile așteaptă o nouă donație din partea României la sfârșitul lunii aprilie și precum și alte loturi de AstraZeneca care vor veni în țară prin intermediul platformei COVAX.
Citește și: Sputnik-V, Pfizer sau AstraZeneca? Ce vaccin preferă moldovenii și cât ar fi dispuși să plătească pentru ser (SONDAJ)
România informează sistemul medical despre riscuri asociate cu vaccinul AstraZeneca
După declarațiile EMA, reprezentanții sistemului de Sănătate din România s-au convocat în ședință la 8 aprilie. Membri din cadrul Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului s-au așezat la masa de discuții pentru a analiza situaţia utilizării vaccinului, însă deocamdată nu au prezentat decizii în acest sens.
Cu toate acestea, la 6 aprilie, în spațiul public a apărut un document emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România prin care cadrele medicale sunt informate oficial despre „riscul de trombocitopenie și de tulburări de coagulare în asociere cu administrarea vaccinului COVID-19”.
Concluzia EMA și simptomele în caz de tromboze
La 7 aprilie, Comitetul de siguranță al EMA a concluzionat că cheagurile de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca.
EMA reamintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare.
Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de două săptămâni de la vaccinare.
Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute în sânge.
Comitetul de siguranță al EMA a solicitat noi studii și îmbunătățirea celor în curs de desfășurare pentru a oferi mai multe informații și va lua orice măsuri suplimentare necesare.
La fel, subliniază importanța tratamentului medical de specialitate prompt. Recunoscând semnele de cheaguri de sânge și tratându-le la timp, profesioniștii din domeniul sănătății îi pot ajuta pe cei afectați în recuperarea lor și pot evita complicațiile.
EMA precizează că AstraZeneca este unul dintre cele patru vaccinuri autorizate în UE pentru protecția împotriva infecției cu COVID-19. Studiile arată că serul este eficient în prevenirea bolii și reduce riscul de agravare a infecției și deces.
Amintim că la începutul lunii martie, ţări europene precum Germania, Franţa, Italia sau Spania, au suspendat temporar utilizarea vaccinului de la AstraZeneca după detectarea unor cazuri de coagulare a sângelui la pacienţii care au primit acest vaccin. Ulterior, după ce compania a dat asigurări că riscurile sunt extrem de mici, vaccinarea a fost reluată.
Menționăm că vaccinul AstraZeneca a fost redenumit în Vaxzevria după ce o cerere în acest sens a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului.
Vezi și aceste știri

Noi probleme cu vaccinul AstraZeneca. Un oficial european afirmă că ar exista „o legătură” între ser și cazurile de tromboză

Sputnik-V, Pfizer sau AstraZeneca? Ce vaccin preferă moldovenii și cât ar fi dispuși să plătească pentru ser (SONDAJ)

Ce spun autoritățile britanice despre AstraZeneca, țară în care peste 18 milioane de oameni au fost imunizați cu acest ser
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
