Federația Rusă confirmă: R. Moldova va beneficia de 182.000 doze de vaccin Sputnik-V, sub formă de donație

Federația Rusă confirmă: R. Moldova va beneficia de 182.000 doze de vaccin Sputnik-V, sub formă de donație

Federația Rusă este dispusă să doneze R. Moldova 182.000 doze de vaccin Sputnik-V. Informația este confirmată oficial de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La 7 aprilie, Federația Rusă a confirmat oficial că țara este dispusă să livreze R. Moldova 182.000 doze de vaccin Sputnik V sub formă de ajutor umanitar. Din acest lot, 62.000 doze vor fi repartizate regiunii transnistrene.

Ministerul Sănătății informează că împreună MAEIE, este în proces de pregătire a setului de documente necesare pentru importul lotului de vaccinuri, cu titlu de ajutor umanitar, în Republica Moldova.

Publicitate

Totodată, autoritățile din Rusia urmează să vină cu o informație suplimentară privind data livrării vaccinurilor.

Menționăm că la 1 aprilie, Igor Dodon, anunță că Federația Rusă este dispusă să doneze R. Moldova un lot de 180.000 de doze de vaccin Sputnik-V drept ajutor umanitar, inclusiv 60.000 de doze pentru regiunea transnistreană. Dozele ar urma să ajungă în R. Moldova în următoarele zile.

Tot Dodon a menționat că a informat partenerii ruși cu privire la disponibilitatea părții moldovenești de a cumpăra de urgență cel puțin 500 de mii de doze de vaccin Sputnik-V în cadrul procedurii de achiziții publice lansată de Guvernul Republicii Moldova.

AGORA amintește că în Republica Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie, care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate.

În prezent imunizarea se desfășoară în cea de-a doua etapă. Ministerul Sănătății a anunțat că în prezent sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu maladii cronice care fac parte din grupul de risc sporit. Totodată, menționăm că în cea de-a doua etapă au fost incluși și angajații din domeniul mass-media.

Menționăm că, pe 26 februarie 2021, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău a autorizat condiționat vaccinul Sputnik V, dar și alte două preparate anti-COVID care au fost autorizate la nivelul UE - Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca.

Până în prezent, vaccinul rusesc Sputnik V a mai fost autorizat în 37 de țări, pe lângă Republica Moldova. Dintre acestea, doar Ungaria este stat membru al Uniunii Europene.

Totodată precizăm că Maia Sandu a cerut la 25 martie ajutorul Ambasadorului Rusiei pentru ca Moldova să obțină mai repede acces la vaccinul Sputnik-V.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal