Viorica Andronic, originară din raionul Hîncești și-a deschis recent o mică afacere în ale cofetăriei, chiar în satul de baștină. Gătește tot felul de plăcinte, prăjituri și torturi sub brandul „Sălcuta’s cake”. Pe lângă dulciurile tradiționale moldovenești, cofetăreasa experimentează în a găti bezzele, macarons și alte delicatese despre care nu a prea știut în copilărie.
A făcut studii în domeniul Tehnologiei și Marketingului în alimentație publică. A muncit timp de 10 ani în acest domeniu. Dar, după ce s-a căsătorit a trebuit să-și urmeze soțul în sat. La început, a încercat să lucreze în calitate de reprezentată a unei companii cosmetologice, dar nu s-a regăsit în ceea ce făcea.
„Nu aveam aer. Am încercat, dar mi-am dat seama că nu era pentru mine”, își amintește femeia.
După ce a născut, Viorica a decis să revină la ceea ce, spune ea, știa cel mai bine să facă.
„M-am apucat serios de ceea ce puteam face cu adevărat bine. Mai întâi am făcut un curs de pregătire, pentru că ceea ce învățasem în anul 2004 nu mai era actual. Am început prin a coace plăcinte și diferite copturi”, povestește tânăra.
Rudele și prietenii o îndrumau să-și deschidă în sat o afacere cu plăcinte. Dar Viorica nu se grăbea să se apuce serios de acest lucru. În mintea ei se coceau alte idei.
„În sat plăcintele nu le poți vinde, pentru că mamele, acasă, știu a face plăcite. În oraș, la Chișinău le vinzi, pentru că nu toți au timp să gătească acasă, din insuficiență de timp. Mă gândeam inițial să deschid un local în centrul satului unde să vând plăcinte. Dar nu eram sigură că o să am un venit bun din asta. Gândul care nu mă lăsa în pace era să prepar torturi. Voiam să învăț cum să le fac, pentru că, în cei aproape 10 ani de lucru în domeniul cofetăriei, am făcut foarte puține torturi”, își amintește Viorica.
La început a gătit doar pentru ea și familia ei. Dar, au fost două torturi, unul de ciocolată și altul cu aromă de vanilie, care au dat start afacerii. Le-a fotografiat și le-a postat pe rețelele sociale.
torta care a dat start comenzilor
„Prima comandă a venit chiar de la vecina mea. A vrut un tort pentru ziua de naștere a băiețelului ei. A doua solicitare a venit, tot în acea săptămână, din partea unei cunoscute. Și așa au început comenzile. Luna august, anul trecut, a fost plină de comenzi”, mai povestește tânăra.
prima comandă
Torturile Vioricăi au forme standarte. Greutatea medie e de circa 2,5 kg, iar prețul ajunge la circa 450 de lei. La acesta se adaugă elementele de decor, care variază între 50 și 100 de lei.
„Cea mai plăcută parte a creării unui tort este decorul, când îi îmfrumusețezi exteriorul și așezi ultimele detalii. Munca parcursă până la această etapa este, însă, una lungă și deloc ușoară. Nu pot face un tort mai mic. Numai crema exterioară cântărește circa 450 de gr, iar blatul are aproximativ 1 kg. Decorul depinde de dorința clientului, unii iarna doresc căpșune sau alte fructe și prețul, desigur crește. Decorațiunile sunt făcute din pastă de zahăr și au prețul lor. De aceea nu le pot include în același preț cu tortul propriu-zis”, spune femeia.
Cele mai solicitate sunt torturile: Medovik cu vișină, Spanacul și Red Velvetul.
Viorica își dorește mereu să exceleze în tot ceea ce face. Nu a renunțat la acest principiu nici în cazul torturilot, chiar dacă avea suficiente comenzi. Mereu a căutat să-și surprindă clienții cu ceva nou. A urmat și cursuri de perfecționare unde a învățat să gătească și alte tipuri de dulciuri. Acum, că se apropie sărbătorile Pascale, cofetăreasa are o altă preocupare. Vrea să experimenze în a găti Panettone.
Cofetăreasa declară că în orice domeniu poți avea succes, dacă îți place ceea ce faci. Privind în urmă, Viorica spune că este împlinită că a putut găsi o cale să-și continue munca iubită.
„Cel mai important lucru este să-ți placă domeniul. Dacă o faci din plăcere și nu doar pentru bani, atunci vei avea apreciere și satisfacție, iar banii vor veni fără să-i aștepți. La fel de mult contează să ai încredere în tine, pentru că nimeni nu te poate opri să ajungi acolo unde îți dorești”, conchide tânăra.
*Autor: Elena Ciobanu, stagiară
Vezi și aceste știri

DE ACASĂ: Snackuri sănătoase din fructe și legume, afacerea unei mame cu doi copii. Înlocuiesc cu succes dulciurile din comerț (VIDEO)

O pensionară din Belarus, în vârstă de 75 de ani, amendată cu 200 de dolari pentru că a fost surprinsă cu dulciuri în culorile drapelului protestatar
