Ulanov propune renunțarea la ora de vară, deși anterior, Guvernul s-a expus pe acest subiect

Ulanov propune renunțarea la ora de vară, deși anterior, Guvernul s-a expus pe acest subiect

Renunțarea din acest an la trecerea la ora de vară și de iarnă și rămânerea la ora standard. Sunt prevederile unui proiect de lege înregistrat în Parlament de către deputatul Partidului ȘOR, Denis Ulanov. Acesta consideră că schimbarea orei nu mai este actuală, iar multe țări au renunțat la această practică.  Asta, deși anterior, Guvernul s-a expus la acest subiect, optând pentru conformarea deciziilor luate de Uniunea Europeană.

„Această practică nu favorizează reducerea consumului de energie electrică, așa cum s-a propus inițial, în schimb, afectează sănătatea oamenilor. Există multe cercetări care confirmă faptul că trecerea la ora de vară, iar apoi la cea de iarnă, provoacă tulburări de somn și îi dezechilibrează pe oameni pentru o perioadă îndelungată”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege elaborat de deputatul Denis Ulanov.

Directiva privind schimbarea orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană.

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultima duminică a lunii martie. Astfel, în 2018, trecerea la ora de vară se va face la data de 25 martie. În această zi, la ora 02:00 se trece la timpul „de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte. Această decalare cu +1 oră se practică în Republica Moldova, precum și în țările vecine România și Ucraina, ca mijloc de economisire a energiei electrice.

Pe parcursul anilor au parvenit propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății persoanelor în etate sau a celor ce suferă de anumite boli cronice.

În anul 2017, la solicitarea Ministerului Economiei, Institutul Național de Metrologie în comun cu reprezentanți ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie al AȘM, Institutului de Energetică al AȘM, Universității de Stat de Medicină şi Farmacie au efectuat un studiu în scopul elucidării oportunității trecerii Republicii Moldova la orarul de vară, urmare a căruia s-a constatat că aceasta este oportună.

În luna februarie a anului 2018, Guvernul Republicii Moldova menționa că va decide dacă trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva în cauză. Anunțul Executivului de la Chișinău a venit după ce, astăzi, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care cere Comisiei Europene să efectueze o evaluare a Directivei 2000/84/CE și, în caz de necesitate, să prezinte propuneri de revizuire a acesteia. Ulterior, Republica Moldova a decis că va trece la ora de vară și a semnat o dispoziție în acest sens.

Toto în 2018 Comisia Europeană o organizat o consultare publică pe acest subiect, la care 84% dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

În 2019, R. Moldova a decis că dacă Uniunea Europeană va renunța la schimbarea orei, țara noastră se va conforma.

Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.