În Republica Moldova a avut loc prima condamnare definitivă de către instanțele constituționale de judecată a unui așa-zis polițist din stânga Nistrului, pentru aplicarea torturii. Este vorba despre cazul de răpire și torturare a unui cuplu din r. Florești, comisă de către angajați ai miliției transnistrene în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015. Despre aceasta au vorbit reprezentanții asociației Promo-LEX în cadrul unui briefing de presă.
„Pe 8 aprilie, Curtea de Apel Băți a menținut sentința Judecătoriei Soroca din 5 august 2020 prin care a fost condamnat la 15 ani la 15 ani cu privațiune de libertate, un fost reprezentant al miliției transnistrene. Aceasta este una definitivă, este susceptibilă de executare, însă condamnatul are posibilitatea de a contesta cu recurs, ultima cale ordinară de atac”, a menționat avocatul Pavel Cazacu
Potrivit Promo-LEX, la 5 august 2020, prin sentința Judecătoriei Soroca (sediul Central), un fost colaborator al miliției transnistrene a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori ai raionului Florești. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 euro cu titlu de prejudiciu moral. Această sentință a putut fi contestată la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.
Totuși, la începutul lunii septembrie 2020, Asociația Promo-LEX a fost sesizată de rudele lui Mamontov Constantin, une dintre cele două victime răpite în 2015, referitor la reținerea acestuia la 31 august 2020, de către pretinșii grăniceri transnistreni, la unul dintre pretinsele posturi de control vamal din regiunea transnistreană.
În același timp, asociația nu exclude că reținerea acestuia la 31 august 2020, de către grănicerii transnistreni, a fost efectuată în cadrul aceluiași pretins dosar penal intentat de către structurile locale din regiunea transnistreană.
Sentința Judecătoriei a fost contestată de către inculpat, care a solicitat achitarea sa. La 8 aprilie 2021 Curtea de Apel Bălți a respins apelul inculpatului și a menținut fără modificări sentința contestată. Decizia este definitivă și executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție.
Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu, „această sentință este un precedent judiciar valoros și o premieră pentru victimele torturii din regiunea transnistreană. În același timp, acest caz demonstrează că autoritățile Republicii Moldova dispun de pârghii și posibilități legale pentru a finaliza procedurile penale, și de a pedepsi corespunzător persoanele vinovate de comiterea unor abuzuri grave, chiar dacă sunt domiciliate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale”.
Amintim că, în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, angajați ai miliției transnistrene au răpit din propria locuință un cuplu, cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia au fost târâți noaptea și transportați în stânga Nistrului la comisariatul de miliție din or. Camenca. Acolo victimele au fost bătute, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furtul a doi iepuri.
„Maltratările au durat pe parcursul a trei zile. La data de 12 aprilie 2015, datorită intervenției autorităților constituționale, cei doi locuitori ai r. Florești au avut posibilitatea de a se întoarce acasă. Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora, în același timp au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției ilegale. Suplimentar, cele două victime au fost nevoite să treacă și un curs de reabilitare în cadrul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, care a eliberat și o expertiză în acest sens ce a fost luată ca probă în cadrul dosarului penal”, susțin reprezentanții Promo-LEX.
Până în ianuarie 2020, cauza penală intentată de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova a fost suspendată pentru că învinuiții se eschivau de la urmărirea penală. În ianuarie 2020 cauza penală a fost reluată odată ce autoritățile constituționale au reușit să rețină pe unul dintre învinuiți. La 20 martie 2020, cauza penală a fost înregistrată pe rol în instanța de judecată și examinată în fond cu pronunțarea sentinței motivate la 5 august 2020.
Vezi și aceste știri

La Chișinău a fost lansată prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic

Turcia va oferi gratuit dronele „Bayraktar” pentru care ucraineni au strâns bani în trei zile

Miniştrii Energiei din UE caută soluții pentru reducerea colectivă a cererii de gaze pe termen scurt
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
