Cazul Ceaus va fi investigat de o Comisie parlamentară. Legislativul a aprobat o hotărâre în acest sens

Cazul Ceaus va fi investigat de o Comisie parlamentară. Legislativul a aprobat o hotărâre în acest sens

Deputații au aprobat o hotărâre de constituire a Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor răpirii ex-judecătorului ucrainean Ceaus. Propunerea inițiată de socialiști a fost criticată de reprezentanții opoziției, care au solicitat ca această Comisie să investigheze și alte aspecte sau cazuri de răpire.

Propunerea a fost criticată de către deputații opoziției care au solicitat și investigarea unor alte cazuri similare, cum ar fi răpirea celor 7 profesori turci din 2018. Amendamente în acest sens au fost propuse de către liderul fracțiuni Platforma DA Alexandru Slusari.

„Platforma DA sincer dorește ca activitatea Comisiei să fie una credibilă. Noi până acum am văzut mult populism în jurul acestei probleme dar până la urmă este securitatea cetățeanului, indiferent de etnie sau convingeri politice. Noi propunem să includem și investigarea răpirii profesorilor turci. În acest context dacă susțineți ideii până elucidarea circumstanțelor răpirii profesorilor turci. Ar fi bine ca în cadrul acestei comisii conducerea să fie atribuită Platformei DA”, a declarat Slusari.

Publicitate

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a propus un amendament care viza investigarea circumstanțelor intrării ex-judecătorului Ceaus în Republica Moldova, însă acesta la fel a fost respins de cătrea majoritatea deputaților.

Deputatul Pro Moldova, Grigore Repeșciuc a acuzat-o de cealaltă parte pe Maia Sandu că ar fi implicată în presupusa răpire a ex-judecătorului ucrainean Ceaus, declarând că Președinția nu a convocat Consiliul Suprem de Securitate la acest subiect iar Ministerul Afacerilor Externe nu a cerut explicații ambasadorului ucrainean cu referire la acest caz.

„Ne îngrijorează examinarea cazului de către autoritățile noastre care nu oferă răspunsurile necesare ori această tăcere lasă multă confuzie. Ne îngrijorează tăcerea Președintei Maia Sandu nu a oferit nici un comentariu, or aceasta a promis Ucrainei că Moldova a ajuta în extrădarea lui Ceaus, de ce nu a convocat unui Consiliu Suprem de Securitate? De ce nu a fost convocat ambasadorul să explice cum a fost posibil ca un cetățean să fie pus în portbagajul unei mașini diplomatice?”, a afirmat Repeșciuc.

Propunerea PSRM a fost susținută de majoritatea fracțiunilor parlamentare, Comisia fiind alcătuită din 9 membri.

Astfel, Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor răpirii ex-judecătorului ucrainean Ceaus va antrena în activitatea sa toate autoritățile responsabile ale statului, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta, în 60 de zile, raportul în plenul Parlamentului.

Menționăm că, anterior, PSRM a acuzat Serviciul de Informații și Securitate și Președinția că ar fi implicate direct în răpirea cetățeanului ucrainean, Nicolai Ceaus, făcând referire la angajamentele Maiei Sandu față de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski. Pentru a investiga circumstanțele acestui caz, deputatul PSRM Grigore Novac susține că socialiștii vor veni cu o inițiativă de crearea a unei comisii de anchetă, proiectul urmând să fie discutat la următoarea ședință plenară a Parlamentului.

De cealaltă parte, instituția respinge acuzațiile și neagă orice implicare, menționând că SIS-ul cooperează cu organele de drept în vederea „elucidării tuturor circumstanțelor, precum și acordă suport, potrivit competențelor, în vederea aprecierii și calificării juridice a faptelor reclamate.”

Amintim că la 3 aprilie Nicolai Ceauș, judecătorul ucrainean care ar fi ascuns 150 de mii de euro în borcane și care este urmărit de Procuratura din Kiev pentru acţiuni de corupție, a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook. 

În dimineața zilei de luni, 5 aprilie, șefa statului a făcut un apel către toate instituțiile statului să întreprindă măsuri urgente pentru clarificarea răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceauș.

La mai bine de 50 de ore de la dispariția lui Ceauș, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a venit cu mai multe detalii în acest sens. Oficialul a declarat că cei care l-au răpit ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.

Reamintim că, Ceaus s-a ales cu refuz definitiv din partea autorităților R. Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic în țara noastră. Magistratul s-ar afla la Chișinău din 2016. 

Judecătorul a fost reţinut în martie 2017 la Chişinău după ce s-a predat poliţiei din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, recunoscând că a trecut ilegal frontiera. Ulterior, a fost transferat în custodia Procuraturii Anticorupţie, care avea în procedură o cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea magistratului. În același timp, Ceaus a solicitat statut de refugiat politic autorităţilor de la Chişinău.

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care, pe neaşteptate, a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari și s-a întors şi a dictat sentinţa, scrie sursa citată.  

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal