Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată (VIDEO)

Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată (VIDEO)

De la niște sandwich-uri, pasiunea de a găti și realizarea unei rubrici într-o revistă a pornit aventura ei în industria HoReCa, una dintre cele mai dificile domenii pentru a te lansa și dezvolta în lumea afacerilor. Dar Ana Sîtnic și-a spus că poate, urmând sfaturile soțului ei de a deschide un restaurant în Chișinău pe principii de onestitate față de oameni, instituții de stat și natură. Pandemia a prins-o în cea mai bună perioadă a vânzărilor și realizărilor obținute de echipa sa și chiar dacă a trebuit să renunțe la zeci de scopuri planificate, a înțeles că e timpul să facă un pas înapoi. Și-a optimizat cheltuielile, a redus din membrii echipei și a mers mai departe. Vezi un interviu marca Nota de Plată cu antreprenoarea Ana Sîtnic și vezi cum reușește să treacă prin această perioadă, ce înseamnă pentru ea o femeie puternică și cum să prepari un hummus perfect. 

Ana își amintește cu zâmbetul pe buze de acea perioadă când se contura inițiativa de a-și deschide propriul local. 

Publicitate

„Duceam o rubrică într-o revistă. Experimentând de fiecare dată și având parte de încurajarea prietenei mele, am decis că poate ar fi bine să deschid un local. Atunci, se organizau și festivaluri, iar eu aveam un feedback foarte bun de la oamenii care gustau din sandwich-urile mele”. 

Dar nu a fost atât de ușor. În drumul ei în calitate de antreprenoare a trebuit să învețe lecții și să își facă temele de acasă din mers. 

„Este foarte important să îți cunoști produsul când pornești într-o afacere. Eu nu spun că știam foarte bine ce fac la moment. Este foarte important să înțelegi grupul de oameni spre care se îndreaptă produsul tău. Trebuie să faci un business plan. Poate să fie foarte simplu și nu foarte complicat, dar asta este foarte important. Dar e normal că anume cheltuielile se dublează. Eu am privit câteva materiale video, am citit câteva articole și am încercat să fac un business plan și e clar că nu a fost nici pe departe perfect”. 

Întrebată despre cum reușește să îmbine toate rolurile din această viață, Ana ne-a spus că nu le face pe toate perfect, iar o femeie puternică e acea care știe să găsească acel echilibru. 

 

{{blockquote\?Succesul în viață e atunci când le poți face pe toate. Nu le poți face pe toate perfect, pentru că nu ești o super femeie, dar încerci să găsești un echilibru. Trebuie să ai o familie care te susține. Fără ea nu reușești. Partenerul, copiii trebuie să vină în ajutorul tău. Eu gătesc acasă doar sâmbătă și duminică

 ||Ana Sîtnic, fondatoare Rozmarin

Autor:

Cât despre aventura de a deschide o afacere în domeniul HoReCa, ai nevoie de aproape 150-200 mii de euro pentru investiții, dar cheltuielile tot cresc și ești nevoit să ții pasul, să produci și să reinvestești. 

„E ușor să deschizi un restaurant. Nu e așa de complicat, nu îți trebuie mari cunoștințe și lumea se apucă foarte des să facă asta. De aceea vedem un procent destul de mare dintre acei care deschid și închid foarte rapid. Pare ușor, dar nu e așa. E un business destul de dinamic unde proprietarul sau administratorul trebuie să țină mâna pe puls începând de la echipă și până la calitatea produselor”

Urmărește interviul integral cu Ana Sîtnic și vezi cum a trecut prin prima încercare a pandemiei, ce pași întreprinde pe timp de criză, câți bani a pierdut și desigur vezi cum se prepară un hummus delicios. 

01:33 Cum și-a deschis o afacere în domeniul HoReCa

04:10 Business plan

06:18 Asistența în afaceri

07:42 Pregătirea unui hummus, echilibru dintre rolul de antreprenoare, soție și mamă

14:39 Gestionarea unui restaurant, achitarea salariilor, tuturor impozitelor

19:38 Sfaturile soțului, sfaturi pentru antreprenori

23:09 Educarea financiară în rândul antreprenorilor

24:30 Educarea financiară în rândul copiilor ei

26:15 Gestionarea banilor

27:10 Pregătirea hummusului, cifra de afaceri Rozmarin Cafe

29:37 Cum punem prețul unui produs

31:25 Despre pandemie, pașii realizați în criză

35:20 Pregătirea hummus

36:44 De ce a făcut un business onest

37:35 Cum trece prin cel de-al treilea val al pandemiei

40:38 Nota de paltă, greșeli, sustenabilitatea afacerii

45:28 Banii pierduți în pandemie

47:40 Sfaturi pentru antreprenoare

Nota ta de plată e să dau like, share și să te abonezi la canalul de youtube AGORA. 

Vezi aici și: Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată (VIDEO)

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal