Potrivit autorului proiectului, Vasile Năstase, inițiativa legislativă se referă la „salarii nesimțite” de 90-100 de mii de lei.
„Am trimis interpelări ca să aflăm salariile unor conducători. Am constat că la unele instituții de stat sunt salarii foarte mari, deși instituțiile sunt în faliment. Dacă luăm salariile de la BNM sau CNPF de 100 de mii, o persoană primește un salariu pe care un pedagog sau medic primește într-un an. Salariile sunt în decalaj cu salariile președintelui țării, a președintelui CC sau procurorul general. Nu cred că responsabilitatea procurorului general este de două ori mai mică decât a unui angajat ANRE”, a menționat Vasile Năstase.
Dat fiind cele menționate s-a propus plafonarea salariilor așa ca persoanele să primească 3-4 salarii pe economie. Asta ar însemna în jur de 26 de mii. Sumă care poate fi discutată în dependență de funcțiile și responsabilitățile acestor instituții.
Năstase precizează că proiectul nu se referă la sistemul Judecătoresc așa cum ar putea stimula actele de corupție. Inițiativa se referă la agenții și instituții bugetare.
Drept exemplu autorul menționează că un vicepreședinte a Consiliului de Administrare a CNPF a avut salariu de 1,2 milioane de lei anual sau 100 mii lei lunar.
La fel în cazul consiliilor de administrație. Năstase spune că un angajat al Ministerului Economiei care are salariu de 14 mii de lei a ridicat acum un an 1,2 milioane de lei pentru participarea sa la Consiliile de administrație. Ceea ce constituie 72 de mii de lei lunar. „Am impresia că acești angajați nu lucrează în R. Moldova”, a spus autorul.
Și deputatul PSRM, Vlad Batrîncea a fost de acord cu inițiativa legislativă.
„Logica acestor salarii este ca oamenii aceștia să poată asigura realizarea interesului public așa încât să devină mai incoruptibili, în activitatea lor să se simtă mai sigur, pentru că dorim așa instituții independente care pot apăra interesul public. Dar ce zice realitatea? Că acești motani pufoși în afara faptului că consumă sume impunătoare din banul public, niciodată nu demonstrează că lucrează pentru interesul național. De ce acești oameni ar merita acești bani dacă ar exista suspiciuni că în afară din acest salariu mai au și alte venituri?”, spune Batrîncea.
„Este un proiect foarte bun și îl vom susține pentru că avem funcționari care primesc salariu mai mare decât toată fracțiunea noastră. Și se prăpădesc de râs când aud ce salariu au deputații, cad jos de pe scaune. Un singur funcționar are așa salariu”, a spus deputatul PSRM Corneliu Furculiță.
Autorul proiectului a propus ca pentru lectura a doua să fie constituit un grup de lucru care să stabilească detaliile pentru a face etichetate și totodată să nu fie diminuată importanța acestor instituții în care se cere plafonarea acestor „salarii nesimțite”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.