Cât de eficient este vaccinul chinez CoronaVac? Rezultatele studiilor privind serul care ar urma să fie achiziționat de Republica Moldova

Cât de eficient este vaccinul chinez CoronaVac? Rezultatele studiilor privind serul care ar urma să fie achiziționat de Republica Moldova

De la începutul anului, mai multe studii au fost efectuate pentru a calcula nivelul de eficiență al vaccinul chinez CoronaVac. Rezultatele acestora diferă, însă, în mod semnificativ. Astfel, două studii din Chile și Turcia vorbesc despre o eficiență între 56,5% și 83,5%.

La 9 aprilie, membrii Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 în Republica Moldova au decis contractarea directă a 400.000 de doze de vaccin CoronaVac, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.

CoronaVac este un vaccin cu virus inactivat dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech. Acesta s-a aflat în faza a III-a de studii clinice în Brazilia, Chile, Indonezia, Filipine și Turcia.

Publicitate

Turcia - eficiență de 83,5%

Potrivit unui studiu realizat în Turcia și făcut public în luna martie, vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech are o eficacitate de 83,5%, o revizuire în scădere față de o concluzie preliminară de 91,25%, transmite Reuters.

Rata finală de eficacitate s-a bazat pe 41 de cazuri de infectare, dintre care 32 de persoane au primit un placebo, a declarat Murat Akova, conducătorul studiilor din faza a III-a desfășurate în Turcia.

...

Rata se bazează pe participanții care au prezentat cel puțin un simptom de COVID-19 împreună cu un test PCR pozitiv la cel puțin 14 zile după a doua doză de vaccin, a precizat Akova.

El a adăugat că vaccinul a prevenit spitalizarea și îmbolnăvirea severă în 100% din cazuri, precizând că cele șase persoane care au fost spitalizate erau toate din grupul placebo.

Turcia a administrat deja 9,32 milioane de doze de CoronaVac în întreaga țară, în cadrul unei campanii care a început la mijlocul lunii ianuarie. Mai mult de 2 milioane de persoane au primit două doze.

Eficiență mai mică în Chile

Potrivit celui mai recent studiu, realizat în Chile, ar fi fost constatată o eficacitate de 56,5% în protejarea beneficiarilor la două săptămâni după a doua doză și de 27,7% în primele două săptămâni, transmite france24.com cu referire la AFP.

Pentru o singură doză, eficacitatea în cele 28 de zile dintre prima și a doua doză a fost de numai 3%, la egalitate cu marja de eroare în astfel de studii, se arată în raport.

...

Până în prezent, Chile a administrat cel puțin o injecție la 7,07 milioane de persoane și ambele doze la 4,04 din cei 15,2 milioane de locuitori care urmează să fie vaccinați.

Ca și restul Americii Latine, țara a înregistrat o creștere bruscă a numărului de noi infecții și a depășit rata zilnică a primului val de anul trecut, cu peste 8.000 de cazuri noi pe zi.

Ce spune Ministerul Sănătății

Potrivit Ministerului Sănătății și Protecției Sociale din Republica Moldova, vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări, printre care și Ucraina. Serul se administrează intramuscular, în două doze, la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.

Până la ora actuală, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a lansat două proceduri de achiziție: negociere fără publicare prealabilă a anunțului de participare și licitație deschisă, în cadrul cărora nu a fost depusă nicio ofertă.

Invitații au fost transmise producătorilor de vaccin împotriva COVID-19: Pfizer Inc, Moderna Inc, Johnson & Johnson Inc, AstraZeneca PLC, Sinopharm Group Co. Ltd, Russian Direct Investment Fund, Serum Institute of India, AstraZeneca/SK Bioscience Co.Ltd, Sinovac Biotech Ltd. și CanSino Biologics Inc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal