Judecătorii, împotriva evaluării externe: Avem nevoie de psiholog, salarii mai mari și condiții de lucru mai bune

Judecătorii, împotriva evaluării externe: Avem nevoie de psiholog, salarii mai mari și condiții de lucru mai bune

Magistrații din Republica Moldova nu susțin ideea unei evaluări externe a judecătorilor. Cel puțin asta au lăsat să se înțeleagă participanții la ședința de lucru pentru dezbaterea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024. În opinia acestora, evaluarea ar trebui să fie efectuată pe intern, iar posibilități de îmbunătățire și eficientizare a sistemului judecătoresc sunt multe.

Prezentă la dezbateri, președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton, a declarat că sistemul ar prefera mai degrabă o evaluare internă. Potrivit magistratei, pentru evaluarea judecătorilor sunt necesare modificări în legislație.

O putem face singuri

Publicitate

„Suntem siguri că o putem face, dar pentru asta sunt necesari anumiți pași în vederea stabilirii unor criterii mult mai concrete și mai clare de evaluare a judecătorilor. Totodată, urmează să vedem care va fi componența Colegiului de Evaluare pentru a fortifica capacitățile acestui colegiu. Pentru a ajunge la scopul dorit, de a efectua o evaluare credibilă, societatea trebuie să vadă că într-adevăr un judecător este evaluat la justa lui valoare și că această evaluare este una corectă. Trebuie analizat cadrul legislativ, referitor la inspecția judiciară. În ultima vreme am vrut să deconcentrăm puterea CSM asupra altor organe care sunt în cadrul CMS-ului, dar care sunt autonome. CSM nu are competențe în a soluționa anumite cazuri de rezonanță majoră. Aici s-ar putea interveni pentru a remedia situația. Sunt mai multe posibilități pe interior să fie efectuată această evaluare”, a precizat Luiza Gafton.

Situația actuală din sistemul judecătoresc demonstrează că evaluarea sistemului este necesară. Mai mult, în opinia unor magistrați, aceasta nu ar trebui să se limiteze doar la aspectul de integritate.

„Cel mai important este ca reformele să-și atingă scopurile propuse. De aceea, o evaluare este necesară și ea trebuie făcută pe interior. Unii experți străni, cu care am discutat, au avut aceeași idee. Pentru aceasta este necesar să fie lărgite competențele CSM-ului printr-o lege specială. Să fie lărgite competențele Colegiului de evaluare și îmbunătățită activitatea organelor care urmează să prezinte informația necesară, cum ar fi – ANI, CNA, SIS – organe care, cu regret, atunci când noi solicităm informația, ea ne este prezentată foarte superfial. Evaluarea nu trebuie efecuată doar pe latura integrității judecătorilor. Desigur, aceasta este o latură foarte importantă, dar importanță mare o are competența judecătorilor. Pentru aceasta este necesară o comisie specială care să facă o analiză amplă a activității judecătorului, a hotărârilor de rezonanță în care să se vadă dacă acel judecător a încălcat sau nu legea”, este de părere judecătoarea Curții de Apel Chișinău, detașată membră a CSM Nina Cernat.

Avem nevoie de psiholog

Totodată, Cernat susține că magistrații din Republica Moldova ar avea nevoie și de alte evaluări și de îmbunătățirea condițiilor de muncă.

„O evaluare a sănătății judecătorului este la fel de importantă. În general, judecătorii sunt evaluați când  ocupă funcțiile de judecători de către comisia Ministerului Sănătății, dar aceasta este o evaluare superficială. Volumul de lucru și responsabiitățile pe care le are un judecător pe parcursul anilor lasă amprente pe sănătatea acestuia. Astfel este nevoie de o evaluare mai calitativă a sănătății judecătorilor, pentru că în prezent sunt judecători care continuă să lucreze având probleme de sănătate. Pe lângă evaluarea judecătorilor, trebuiesc întreprinse măsuri de îmbunătățire a condițiilor de activitate a acestora, precum și majorarea salariilor. Dacă să facem o comparație cu sistemul judiciar din Uniunea Europeană, atunci în Republica Moldova cu 30% - 40% sunt mai puțini judecători, dar volumul de lucru este tot mai mare. Această analiză arată că trebuie mărit numărul de judecători în medie cu 150 de unități. Salariul în țările vecine, România sau Ucraina, este de trei ori mai mare decât la noi”, a mai punctat Nina Cernat.

Sunt prea multe dosare

Necesitatea majorării salariilor a fost scoasă în evidență și de președinta Judecătoriei Edineț. Magistrata spune, însă, că de această creștere nu trebuie să beneficieze doar judecătorii.

„Trebuie efectuate schimbări în taxa de stat și remunerarea personalului auxiliar. O femeie de serviciu primește un salariu de 2.000 de lei, ea fiind persoana care lucreză în rând cu judecătorul. Toți traducătorii sunt persoane vârstnice, pentru că nimeni nu vrea să vină să lucreze cu așa salariu. Cu referite la strategia de evaluare externă, eu sunt de părere că e necesar să se introducă criterii de evalure mai mari, dar cred că noi suntem capabili singuri să ne facem curățenie în sistemul nostru. Ar fi bine ca în istanță să fie introdusă funcția de psiholog. Tinerii judecători, care vin să lucre în acest domeniu, după trei ani devin epuizați psihologic având în examinare un așa număr mare de cazuri”, punctează Lilia Țurcanu.

Au avut suficeint timp să arate ce pot

Sistemul judecătoresc conține multe probleme care trebuie rezolvate la timp. Doar prin comunicarea eficientă între toate componentele statului se va ajunge mai rapid la soluționarea lor.

„Suntem în anul 2021, dar deja am întârziat cu implementarea acestei strategii. Sistemul judecătoresc conține multe alte probleme decât majorarea salariului sau altele, sunt probleme majore tehnice care trebuie rezolvate cât mai rapid. Trebuie să fim un pic mai realiști. Ne lipsește comunicarea care poate duce la rezolvarea dificultăților”, a conchis deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, precizând că toate propunerile vor fi studiate și vor lua formă de lege.

La rândul său, președintele Comisiei, deputatul socialist Vasile Bolea, este de părere că, pentru a obține rezultate, sunt necesare mai multe ședințe cu corpul judecătoresc, din toate regiunile țării.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de lucru de la Parlament, pentru dezbaterea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Menționăm că Strategia a fost emisă de președinta Maia Sandu ca o măsură ce ar trebui să elimine corupția din justiție. Metoda a fost lansată de Sandu încă în vara anului 2019, când deținea funcția șefă a Executivului, dar a fost abandonată de Guvernul Chicu. Acum, președinta a revenit la idee și insistă pe evaluarea externă a judecătorilor.

„Avem nevoie de o evaluare externă pentru curățarea sistemului judecătoresc și pentru curățarea procuraturilor. Au avut suficient timp să demonstreze că CSM, CSP și alte instituții pot să curățe sistemul. Nu s-a întâmplat”, a declarat anterior Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă, susținut la Președinție.

*Autor: Elena Ciobanu, stagiară

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal