Reparația gropilor de pe străzile capitalei pusă pe pauză? Companiile nu pot livra asfalt cald conform noilor standarde

Reparația gropilor de pe străzile capitalei pusă pe pauză? Companiile nu pot livra asfalt cald conform noilor standarde

Reparația unui șir de străzi din capitală este temporar oprită. Asta din cauză că uzinele producătoare de asfalt nu pot livra material corespunzător standardelor noi, așa cum în R. Moldova nu există laboratoare care ar putea certifica acest material. Despre aceasta comunică primarul general Ion Ceban la ședința din 12 aprilie. „Sperăm ca într-o lună să se rezolve această problemă”, spune edilul. 

Potrivit primarului Ion Ceban, municipalitatea ar dispune de suficienți bani pentru intervenții de reparație pe mai multe străzi din capitală. Problema care a apărut la această etapă ține de asfaltul cald care trebuie să corespundă unor standarde internaționale. Acest lucru, însă, ar fi blocat în condițiile în care laboratoarele din R. Moldova n-ar dispune de necesarul pentru certificarea respectivului material.

„Toate uzinile de producere a asfaltului sunt oprite. Pentru a fi pornite trebuie câteva săptămâni. Practic nimeni dintre producători, conform standardelor noi, nu au asfalt de vânzare”, susține edilul.

Publicitate

Faptul este confirmat și de șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache. Astfel, la 9 aprilie, responsabilii din domeniu s-au întrunit în ședință de lucru.„S-a constat că agenții economici nu au o claritate ce ține de testarea la caracteristicile esențiale la mixurile asfaltice. Și anume unele testări dinamice care acum nu pot fi făcute pe teritoriul R. Moldova. Au fost recomandări de a fi efectuate în țările UE”, precizează Mihalache.Primarul spune că situați ar putea fi rezolvată într-o lună, însă nu mai devreme de 15 mai. „Lista de reparație a drumurile este pregătită. Cum avem asfalt vreau să se lucreze non-stop. Unde cu injectare, unde cu plombare, unde cu frezare și intervenție. Toate licitațiile să fie în desfășurare și să intervenim în perioada mai -septembrie”, a adăugat Ceban.De altă parte, lucrările pe strada Ion Creangă vor continua. Aceasta în condițiile în care în acest caz contractele au fost semnate anterior și rămân în vigoare standardele vechi de reparație.„Ce facem din acest an pe teritoriul municipiului - proiecte noi sau curente de astupare a gropilor, trebuie să se facă la standarde noi, care plutesc în aer ca proces al managementului. Noi avem bani, suntem gata să intervenim, dar nu este posibilitatea”, a punctat edilul.Responsabilii de situația drumurilor din capitală au solicitat șoferilor să fie atenți în trafic și la limita de vităză în condițiile porțiunilor de asfalt deteriorate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal