
„Frați”, 2018 de la Castel Mimi – un „vin - dedicație”. Ce mesaj poartă și ce calități are?
Castel Mimi și-a revizuit portofoliul și continuă să-și bucure consumatorii cu noi vinuri. După blendul „Isterie 2018”, care a făcut furori, următorul vin lansat este – „Frați 2018”. Acesta la fel are o istorie interesantă, plină de emoții, care prezintă și anumite legături cu numerologia.
・
De ce Frați?
Deoarece Castel Mimi este o afacere de familie, iar tema familiei ocupă un loc important în această companie. Prin urmare, a apărut ideea ca anul 2021 să fie declarat anul familiei la Castel Mimi.
„Și pe această temă am decis să facem un vin, relatează directorul general Adrian Trofim. Anul trecut, când Cristina încă era la conducerea întreprinderii (la finele anului 2020, ea a fost numită director al ONVV – nota A. T.), noi, fiind frate și soră, am hotărât să creăm un vin împreună. Fiecare dintre noi și-a ales vinul preferat din vinurile roadei anului 2018, care deja au ajuns la maturare. Sora a ales Merlot, iar eu – Malbec. Pentru noi era important ca vinul să aibă, în primul rând, un aspect emoțional, de aceea pentru asamblare am luat vinurile în proporții egale – 50/50. Deși, poate dacă modificăm proporția soiurilor, am putea obține un vin și mai bun. Versiunea de probă ne-a plăcut și noi am decis să o lansăm în producție. Prin urmare, am numit vinul Frați”.
Pe etichetă vedem două pătrate sau romburi, unul înscris în altul. Ce înseamnă acest simbol și ce legătură are cu relația dintre frate și soră?
„Fiecare figură are patru laturi, iar cifra 4 înseamnă și data zilelor noastre de naștere, doar că în diferite luni – în ianuarie și august. De aceea noi am vrut să introducem puțină numerologie în acest simbol. Pentru noi acest vin e foarte simbolic, deoarece suntem foarte atașați unul de altul”
Adrian Trofim, director general Castel Mimi
Autor:
Și aceste soiuri sunt „frați”
Această poveste a avut o continuare neașteptată după ce am degustat noul vin. Nu am văzut niciodată o astfel de compoziție într-un blend. Ambele soiuri sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește aromele, repetând unele nuanțe, au un corp mediu similar. Sunt foarte armonioase împreună și se împerechează bine. M-a interesat originea lor. După cum s-a dovedit, conform expertizei genetice a Institutului Davis, aceste soiuri au un părinte comun - soiul Magdalene Noir de Charente. Astfel, Merlot și Malbec sunt Frați. Iar Cristina și Adrian, fără să știe acest lucru, le-au asamblat intuitiv în vinul lor.
Pe lângă motivul personal, Frați se adresează tuturor fraților și surorilor, care, oriunde s-ar afla prin voința sorții, poartă o legătură indestructibilă de-a lungul vieții. Ca două pătrate/ romburi, susținându-se reciproc, formează împreună o anumită structură, iar frații și surorile, datorită legăturilor de sânge, sunt întotdeauna mai puternici împreună. Iar Merlot și Malbec, combinate într-un singur vin, sunt mai interesante decât fiecare separat.
Secretele viticultorilor
Strugurii Merlot și Malbec au fost prelucrați conform tehnologiei clasice. Fermentarea pulpei s-a efectuat la temperatura de 28°C, fiind folosite drojdii de cultură pură. După presare, materialul vinicol a fost turnat în butoaie din stejar francez.
„Vinurile au fost supuse fermentării malolactice în butoaie de stejar”. Înțelegem că există un anumit risc, dar, în opinia noastră, în stejar acest proces are loc într-un mod diferit decât în cisterne. Și vinurile se deschid apoi mai bine și întotdeauna sunt foarte moi”.
Adrian Trofim, director general Castel Mimi
Autor:
Malbec a fost maturat timp de 10-12 luni în butoaie de diferite dimensiuni, iar Merlot - 6-8 luni, numai în baricuri. Ponderea butoaielor noi a fost de 30-40%. După maturare, vinul a fost scurs, s-a făcut un amestec, care s-a odihnit o vreme și s-a asimilat în rezervoare din inox. Jumătate din volum - aproximativ 8 mii de sticle de vin au fost îmbuteliate la 4 ianuarie 2021 (din nou numărul 4). Amestecul s-a odihnit după îmbuteliere și a intrat pe piață în aprilie - apropo, în a patra lună a anului.
Frați, 2018
Culoarea vinului – rodie (culoarea mineralului), cu nuanță ușoară de mov. Lasă urme dense și subțiri pe pereții paharului. Primul nas – fructe de pădure negre uscate.
În buchet se deschid scorușul negru, frunză uscată de tutun (în mod surprinzător, în primele rânduri și o perioadă de timp aceasta a devenit dominantă), vișină uscată. Mai târziu apar ciocolata neagră, piperul negru, nucșoara, prunele uscate, crenguțele uscate de zmeură. După o oră și jumătate, în pahar se simt fructele de pădure suculente, spuma de dulceață, coacăza neagră cu codițe uscate, o nuanță de tanin. Pe măsură ce se golea, în pahar se simțea o adiere de fum.
Textură fină. Gustul cu nuanță de vișină, aciditate pronunțată și astringență ușoară. Corpul este mediu cu tanini moi. Deși vinul are un conținut înalt de alcool – 15%, acest lucru nu este deranjant. Postgustul – sâmbure de vișină. Pentru a nu pierde mult timp la studierea buchetului (eu fac acest lucru intenționat), mai bine aerați vinul printr-o metodă accesibilă.
Cu ce se servește?
Vinul Frați, 2018 poate asociat cu carne coaptă de rață sau curcan. Așa cum vinul conține foarte multe arome de condimente, ar fi bine ca acestea să se repete și în platouri.
Cât costă?
Prețul pentru un vin maturat în butoaie franceze din stejar este destul de bun – doar 130-135 de lei pe rafturile magazinelor.
Unde să cumperi?
Frați, 2018 poate fi cumpărat în toate vinotecile din Chișinău, precum și în rețelele de supermarketuri „№1”, „Fourchette”, „Alcomarket” și „Kaufland”.
Este îmbucurător faptul că Frați, 2018 nu va fi doar un release sau un experiment.
„Acest vin face parte din sortimentul Castel Mimi. Cu timpul, Merlot va dispărea de pe raft, fiind înlocuit cu Frați, iar Isterie împinge deja Cabernet Sauvignon. Am hotărât să modificăm portofoliul, punând accentul pe blenduri, făcându-le mai interesante, mai pline de sens. Ele reflectă filozofia noastră. Credem că asemenea vinuri sunt cu mult mai interesante decât Merlot sau Cabernet Sauvignon din Moldova. Acestea sunt fabricate de multe întreprinderi. Să faci ceva deosebit în această nișă nu e complicat, însă nu prezintă interes pentru mine. Noi experimentăm cu aceste soiuri, dar rezultatele nu vor fi prea curând. Atunci vom avea un Merlot sau Cabernet Sauvignon deosebit”.
Adrian Trofim, director general Castel Mimi
Autor:
Autor text: Anghelina Taran