Antreprenorii moldoveni preferă să investească în IT sau construcții și aproape deloc în reciclare sau cercetare (GRAFIC)

Antreprenorii moldoveni preferă să investească în IT sau construcții și aproape deloc în reciclare sau cercetare (GRAFIC)

Conform datelor statistice de Biroul Național de Statistică, antreprenorii moldoveni preferă să-și deschidă întreprinderi în domenii precum IT, construcții, comerțul cu ridicata sau amănuntul și aproape de loc în domeniile care cuprind reciclarea, cercetarea-dezvoltarea, transporturile aeriene sau navale.

Din 2014 până în 2019, numărul întreprinderilor care activează în sectorul de prestare al serviciilor IT aproape că s-a dublat ajungând de la 488 de unități în 2014, la 803 unități în 2019.

...

Publicitate

Comerțul cu ridicata și cu amănuntul e și el un sector pus pe creștere, inclusiv comerțul cu autovehicule și motociclete. Unitățile de întreținere și reparare a autovehiculelor și a motocicletelor însumând astăzi cifra de 15.599, față de 15.224, înregistrată în 2014.

Domeniul construcțiilor pare a fi profitabil și atractiv pentru moldoveni întrucât numărul întreprinderilor din acest domeniu a atins cifra de 2.522 de unități, față de 2.071 de unități câte erau înregistrate acum șase ani.

...

Întreprinderile din sectorul transportului naval și aerian, în schimb, sunt în stagnare sau chiar descreștere. Numărul întreprinderilor de transporturi pe apă a rămas neschimbat fiind de doar trei unități în acești ani, iar cel al întreprinderilor aeriene a scăzut de la 20 la 17.

Industria extractivă, cea care include în sine extracția de cărbune, petrol, minereuri, înregistrează o ușoară creștere față de anii precedenți, notând o sporire de 10% față de 2014, când în Moldova erau înregistrate 33.027 de unități specializate pe acest tip de industrie.

Întreprinderile specializate pe distribuția apei (salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare) au înregistrat o creștere aproape dublă – de la 289 la 457 de unități de acest gen. Captarea, tratarea si distribuția apei marcând și ea o dinamică ascendenta de la 183 la 363 de unități.

...

Pe de altă parte, numărul agenților economici care se ocupa de colectarea, tratarea si eliminarea deșeurilor și a activității de recuperare a materialelor reciclabile a scăzut de la 87 la 81 de unități, chiar dacă nevoia de reciclare devine indispensabilă pentru a trăi în armonie cu pământul și cu mediul înconjurător.

...

Moldova atestă o ușoară creștere și pentru activitățile de cazare și alimentație publică, de la 1.378 în 2014, la 1.677 de unități în 2019. Însă domeniul cercetării și dezvoltării este ocolit de antreprenorii moldoveni. Mai mult, numărul acestor întreprinderi a scăzut cu aproximativ 10%, de la 40 la 30 de unități.

*Autor: Natalia Șeremet, Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal