În Republica Moldova, anul 2020 a adus cu sine, pe lângă pandemie, multiple încălcări ale drepturilor omului. Limitările impuse au fost deseori unele exagerate, care au afectat libertățile fundamentale, se arată în cel mai recent raport, prezentat de Avocatului Poporului.
Pandemia a condus la adâncirea sărăciei, creșterea inegalităților, iar autoritățile nu întotdeauna au făcut față situației de criză, se menționează raport. Potrivit datelor UNDP, 18% dintre persoanele sărace din Republica Moldova și-au pierdut locurile de muncă, 67% din gospodăriile sărace nu au venituri/economii suficiente pentru a acoperi cheltuielile lunare (în mediu urban 83%!), iar 65% au ales alimente mai ieftine.
„Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă acoperă doar 64,7% din minimul de existență pentru pensionari (o creștere de 5,95% comparativ cu 2019), cuantumul pensiei minime în cazul unei dizabilități severe acoperă doar 48,5%, iar mărimea alocației sociale de stat constituie doar 32,3% din minimul de existență pentru o persoană vârstnică.”
Avocatul Poporului
La fel, mari probleme identificate de Avocatul Poporului, sunt legate de asigurarea dreptului de acces la servicii medicale, la informații de interes public, asigurarea dreptului la muncă, la libera circulație și libertatea exprimării și a întrunirilor.
Totodată, potrivit avocatului poporului, în anul 2020 a fost afectat sistemul democratic din țară. Drept argument sunt aduse atacurile și acțiunile de intimidare care au avut loc în adresa presei independente și a sectorului asociativ. La fel, nu au fost trecute cu vederea nici adoptarea cu încălcări în Parlament a unor acte normative, precum și perpetuarea discursului de ură în spațiul public.
„Deciziile autorităților responsabile de gestionarea crizei în sănătate nu au avut o abordare bazată pe drepturile omului. [...] Nu s-a ținut cont de recomandările Avocatului Poporului și cele ale specialiștilor naționali și internaționali în domeniul drepturilor omului și sănătății. Deciziile au fost influențate de factorul politic.”
Maia Bănărescu, Avocata Poporului pentru drepturile copilului
Toate acestea au avut efecte negative asupra încrederii cetățenilor în instituțiile democratice din țara noastră, mai punctează Maia Bănărescu. De asemenea, potrivit raportului, în 2020 nu au fost înregistrate progrese în ceea ce privește sporirea independenței și eficienței justiției, contracararea amenințărilor la adresa statului de drept.
Potrivit procedurii, Raportul anual cu privire la respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova este audiat în ședința plenară a Parlamentului în termen de 60 de zile de la data prezentării. Avocatului Poporului i se pot adresa întrebări referitoare la activitatea sa ori la raportul prezentat. După audieri, Parlamentul ar urma să adopte o hotărâre.
* Autor: Cristina Leu, Școala de Studii Avansate în Jurnalism
Vezi și aceste știri

Peste 25% dintre moldoveni, la limita sărăciei. Sunt nevoiți să supraviețuiască cu două mii de lei pe lună

Banca Mondială prognozează o creștere a sărăciei în Republica Moldova

Comisia Europeană: UE nu le poate dona, deocamdată, vaccinuri ţărilor sărace. E o presiune destul de mare asupra statelor membre
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
