În timp ce în unele state europene, votul electronic sau prin Internet este demult folosit, în Republica Moldova discuțiile sunt abia la etapa identificare a beneficiilor, dar și a riscurilor. Potrivit specialiștilor, votul prin Internet ar trebuie văzut ca o completare a votului clasic și nu drept o substituire a acestuia. În opinia lor, această metodă alternativă aduce cu sine mai multe beneficii decât riscuri. Subiectul a fost discutat în cadrul dezbaterii publice „Metodele alternative de vot: beneficii și riscuri, pro și contra”, organizată de Agenția de presă IPN.
„În anul 2021 chiar dacă avem probleme de stabilitate politică, ar trebui să punem pe agendă necesitatea votului prin Internet. În Parlamentul Republicii Moldova există un consens între fracțiunile parlamentare, care însă nu trece de 50%, care consideră că votul prin Internet ar trebui să fie integrat în codul electoral. Chiar dacă nu există amendament la lege din partea Parlamentului, Comisia Electorală Centrală (CEC) are mandatul de a testa aceste instrumente tehnice”, precizează deputatul Platformei DA Igor Munteanu.
Cadrul legal e funcțional
Conform expertului Laboratorului de Inițiative pentru Dezvoltare (LID) Moldova Victor Guzun, metodele alternative de vot au ajuns pradă miturilor. Acestea sunt alimentate de înțelegerea eronată a subiectului și de lipsa cunoștințelor în domeniu. Printre principalele mituri menționate de expert se numără faptul că votul prin internet ar fi adresat exclusiv diasporei sau că el ar putea avantaja doar un segment al actorilor politici. Aceste prejudecăți nu corespund realității, dacă urmărim evoluția votului prin Internet în Estonia. De 16 ani, de când funcționează votul electronic în această țară, la niciun scrutin electoral nu a fost compromis nici un vot.
„Cadrul legal este funcțional deja. Legea despre semnătura olografă și cea digitală este echivalată, mecanismele de semnare sunt funcționale de mulți ani. 17% dintre cetățenii R. Moldova dețin aceste mecanisme de autentificare. Semnătura digitală are aceeași putere juridică cu semnătura pe hârtie. СEC deja folosește toate sistemele de interconexiune, de generare a listei electorale, de calculare a datelor în mod online. Noi toți suntem conectați online, dar continuăm să votăm pe hârtie, așa cum se vota 2000 de ani în urmă”, afirmă expertul LID Moldova în e-Transformare Victor Guzun.
Necesitatea implementării unui sistem alternativ de vot este susținută și de Instituția Prezidențială.
„Cetățenii demult sunt pregătiți pentru soluții. Cetățenii așteaptă modalități. S-ar putea ca la primele scrutine când vor fi aplicate noile metode, numărul votanților să fie mai mic, dar de-a lungul timpului numărul acestora va crește tot mai mult, dacă luăm în calcul exemplul Estoniei sau al Elveției”, a menționat consiliera președintei Republicii Moldova pentru relațiile cu diaspora, Elena Druță.
Potrivit unui studiu realizat de experții LID Moldova, Estonia este singura țară din lume în care 99% din serviciile publice sunt disponibile online 24/7. Datorită unui sistem de vot sigur, comod și flexibil, Estonia a atins un nivel de transparență guvernamentală fără precedent. Pentru a-și exprima votul online, estonienii au nevoie de un computer cu conexiune la Internet, o carte de identitate sau un act de identitate digital. Atât cartea de identitate, cât și actul de identitate digital au un număr de identificare din patru cifre pentru accesul utilizatorului la sistemul de vot online și un cod din cinci cifre utilizat pentru autentificarea semnăturii digitale, care este utilizat și pentru confirmarea finală a votului online.
Cetățenii ar fi de acord
În opinia experților din cadrul Centrului de Politici și Reforme, Republica Moldova poate dezvolta un sistem de vot electronic în jurul tehnologiilor care deja există: stăm bine la capitolul acces la Internet și avem deja servicii funcționale prin care le este oferită cetățenilor identitate electronică. Totuși, aceasta din urmă rămâne a fi utilizată de un număr mic de cetățeni.
„Funcționarea unui sistem de vot electronic este o misiune foarte complicată, pentru că înseamnă respectarea a două criterii dificil de realizat concomitent: siguranța că fiecare vot este înregistrat și calculat corect, precum și păstrarea anonimității opțiunii de vot”, mai precizează experții CPR.
Chiar și cetățenii au o opinie favorabilă asupra unui asemenea sistem de vot electronic. Conform studiului asupra percepției cetățenilor față de votul prin Internet, realizat în 2018 de către AO Promo-Lex, opinia cetățenilor R. Moldova este favorabilă unui asemenea sistem de vot, majoritatea participanților afirmând că ar avea încredere într-un sistem de vot electronic.
*Autor: Nicoleta Stăvilă, Școala de Studii Avansate în Jurnalism
Vezi și aceste știri

Președintele CC: Alegătorii din diasporă ar trebui să beneficieze de două zile de vot sau vot electronic

Așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene figurează într-un dosar penal demarat de PCCOCS. Iată de ce este bănuit
