Deputatul Alaiba a solicitat Procuraturii Generale să aprecieze faptele lui Petru Burduja „încadrând prevederile acestuia prin prisma Codului Penal”

Deputatul Alaiba a solicitat Procuraturii Generale să aprecieze faptele lui Petru Burduja „încadrând prevederile acestuia prin prisma Codului Penal”

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba a criticat acțiunile lui Petru Burduja, deputat PSRM și președinte al delegației R. Moldova la Adunarea Parlamentară EURONEST, care ar fi decis în numele întregii delegații că țara noastră nu va vota această rezoluție. Prin urmare, Alaiba a solicitat Procuraturii Generale aprecierea juridică a acțiunilor deputatului Burduja.

„Consider că deputatul Petru Burduja și-a depășit grav atribuțiile și mi-a îngrădit libertatea mea de a-mi exercita mandatul de ales al poporului”, a declarat Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că a adresat o solicitare Procuraturii Generale în acest sens, solicitând instituției să aprecieze juridic acțiunile lui Petru Burduja „încadrând prevederile acestuia prin prisma Codului Penal.”

Publicitate

„Această tentativă nu trebuie să treacă neobservată de către Procuratura Generală. Este grav faptul că la indicația lui Burduja amendamentele remise de mine încă patru zile în urmă, nu au fost remise secretariatului EURONEST, conform procedurii. Delegația EURONEST nu este moșia privată a lui Burduja. El nu are nici un drept să îmi limiteze atribuțiile mele de deputat, lucru pe care l-a făcut. Teoretic, termenul de prescripție pentru asemenea fapte este cam de vreo cinci ani. Cinci ani de aici încolo el poate fi deranjat pentru o ilegalitate pe care nu era neapărat să o facă. Chiar dacă procuratura nu se va mișca azi, ea se va mișca ceva mai târziu”, a scris deputatul Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Declarațiile lui Alaiba au apărut în contextul în care președintele delegației EURONEST Petru Burduja, a anunțat secretariatul organizației că delegația Republicii Moldova se va abține de la vot pe marginea unei rezoluții menite să creeze un nou impuls pentru integrarea europeană în cadrul unei strategii UE pe termen lung care privește Parteneriatul Estic și la recuperarea, reziliența și democratizarea în continuare în perioada post COVID-19, dar care ar conține și unele prevederi critice la adresa Rusiei.

Petru Burduja este președintele Comisiei economie, buget și finanțe, funcție pe care a preluat-o după plecarea lui Vladimir Golovatiuc în funcția de Ambasador al Republicii Moldova la Moscova. Acesta se numără și printre autorii proiectului de lege prin care s-a propus și votat (re)abrogarea legii miliardului, deși acesta a fost declarată anterior neconstituțională de Curtea Constituțională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal