ANRE obligă repetat Moldovagaz să recalculeze valoarea gazelor naturale livrate consumatorilor noncasnici în 2018

ANRE obligă repetat Moldovagaz să recalculeze valoarea gazelor naturale livrate consumatorilor noncasnici în 2018

 Furnizorul S.A. „Moldovagaz” este obligat repetat prin decizia Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), să efectueze recalculări pentru consumatorii noncasnici la gaz. Valoarea recalcului  depășește 282 milioane de lei. Hotărârea a fost luată la 9 aprilie.

ANRE comunică faptul că a examinat executarea Hotărârii Consiliului de Administrație privind rezultatele controlului planificat realizat la titularul de licență  S.A. „Moldovagaz”,  în partea ce vizează efectuarea de către furnizor a recalculării prin diminuare a valorii gazelor naturale livrate în perioada 01 ianuarie 2018-16 martie 2018, pentru consumatorii noncasnici.

„Urmare a finalizării litigiului existent dintre S.A. „Moldovagaz” și ANRE, în partea ce vizează suspendarea executării actului administrativ contestat, membrii Consiliului de Administrație au obligat repetat furnizorul S.A. „Moldovagaz” să efectueze recalculările ce se impun pentru consumatorii noncasnici, în valoare totală de 282,29 milioane de lei”, notează ANRE

Publicitate

Pentru executarea obligației de către furnizor este stabilit termenul limită până la 31 august 2021.

Agenția informează că în cazul neexecutării de către S.A. „Moldovagaz” a Hotărârii menționate, Agenția va demara aplicarea sancțiunii financiare în privința furnizorului respectiv, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la gazele naturale.

Amintim că ANRE a efectuat mai multe controale la „Moldovagaz” S.A. pentru perioada anilor 2016-2018.

Printre aspectele mai importante, s-a constatat că în anul 2018 „Moldovagaz” S.A. ar fi majorat veniturile din vânzări a gazelor naturale cu 282,29 mil lei. Majorarea menționată ar f avut loc în urma aplicării incorecte a prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018 pentru consumatorii noncasnici. În consecință, „Moldovagaz” S.A. urmează să recalculeze în aceeași mărime sumele încasate incorect pentru categoria respectivă de consumatori.

Ulterior, conducerea Moldovagaz a anunță că „nu va efectua recalculul valorii gazelor naturale livrate către consumatorii noncasnici în 2018,  în sumă de 282,29 milioane de lei, deoarece tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale nu au caracter retroactiv”.

 Mai mult, într-un comunicat oficial al furnizorului de gaze se menționează că își rezervă dreptul să le conteste în instanța de judecată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal