Mașini, terenuri și apartamente: Deputații transfugi care și-au „împrospătat” averea în 2020. Iată cum argumentează

Mașini, terenuri și apartamente: Deputații transfugi care și-au „împrospătat” averea în 2020. Iată cum argumentează

Deputații care în 2020 au trecut în altă fracțiuni parlamentară au ajuns în Parlament pe listele PDM. Unii au schimbat democrații pentru Pro Moldova, alții au trecut la Partidul Șor, iar unii deputați fac parte din Platforma Pentru Moldova. Zece din cei 18 au făcut cumpărături de sute de mii de lei. Drept justificare, aceștia spun că pot să demonstreze proveniența averilor, scrie Ziarul de Gardă. Iată cum răspund la faptul că au devenit proprietari în anul  în care au fost acuzați că ar fi primit bani pentru a-și părăsi fracțiunile. 

În anul trecut, familia deputatei Ruxanda Glavan a intrat în proprietatea unui automobil de model Toyota LC-150, fabricat în 2020 și procurat în 2021, al cărui valoare indicată este de circa 968 de mii de lei. Deputata declarase anterior un automobil de același model, fabricat însă în 2013, care nu se mai regăsește în actuala sa declarație. Ulterior, Glavan a declarat că a vândut automobilul și că venitul va apărea în declarația pentru anul viitor.

La fel și familia deputatului Sergiu Sârbu a intrat în proprietate un automobil de model BMW X5 și un Renault Megane, evaluate la circa un milion de lei. Anterior familia declara că le are în folosință. Soția deputatului a mai primit  câte ½ din cinci terenuri, trei spații comerciale, o casă de locuit și alte trei imobile. Totodată, soția deputatului a devenit una dintre cele două proprietare ale companiei „Veritan-prim” SRL. Deputatul Sergiu Sârbu afirmă că averea soției provine din moștenire.

Publicitate

„Este vorba de o cotă-parte a moștenirii lăsată de către tatăl soției – afacerea din Căușeni care are mai bine de 20 de ani, legată de materiale de construcție, comerț. Anul acesta, mama soției a decis să perfecteze juridic pe fiice afacerea și cu bunurile afiliate afacerii. Eu, personal, nu am nimic cu aceste bunuri și cu această afacere, spune deputatul Sîrbu.

Cu referire la faptul dacă ar fi coincidență că au obținut bunuri în anul când au fost acuzați că ar fi primit bani pentru a schimba formațiunea, cei doi au spus pentru Ziarul de Gardă că acestea ar fi calomnii, acuzații false și declarații politice.

La rândul său, deputatul Grigore Repeșciuc, care a ajuns la platforma „Pentru Moldova”, a devenit proprietarul unui apartament în 2020. La fel, este proprietar a două spații comerciale de producție și a două automobile. Deputatul a indicat că, din 2020, familia sa are în folosință un Mercedes S350D, fabricat în 2018, luat în leasing și evaluat la 58 de mii de euro, dar și un automobil de model KIA Sportage, fabricat în 2019 și a cărui valoare indicată este de circa 377 de mii de lei. Deputatul nu a dorit să răspundă la întrebările ZdG și nu a dat curs apelurilor și mesajelor transmise.

Familia deputatului Corneliu Padnevici, care a aderat la Pentru Moldova, a procurat în 2020 un automobil de model Nissan X Trail, fabricat în 2016. Mașina ar valora 290 de mii de lei. Deputatul afirmă că a avut un automobil de model Skoda Superb pe care l-a vândut, iar la banii obținuți a mai adăugat diferența și și-a procurat Nissan-ul „la mâna a doua”.

Cât despre efectuarea achizițiilor în anul în care au existat acuzații de corupție, Corneliu Padnevici a declarat: „ Eu am venit deja cu mașină, cu apartament, cu casă, am activat și la privat”, spune Padnevici.

ZdG mai notează că pe parcursul anului 2020, familia deputatului „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, a obținut circa 1,2 milioane de euro, după ce a vândut, cel puțin, 35 de apartamente. Bunurile sunt amplasate într-un complex locativ din bd. Decebal și aparțineau inițial firmei „Impex Businesscom” SRL, la care soția parlamentarului este asociată din 2019. La scurt timp după ce au fost cumpărate de către soția deputatului, bunurile imobile au fost vândute altor persoane.

Averea familiei lui Vladimir Cebotari a mai fost completată anul trecut cu un teren intravilan, dar și cu patru spații comerciale. Totodată, alături de automobilul Porsche Panamera, pe care deputatul îl declarase anterior, a mai apărut unul nou, de aceeași marcă: un Porsche Cayenne, fabricat în 2020, pe care familia Cebotari îl are doar în posesie. Acesta aparține companiei „Breitman Grup” SRL, la care soacra deputatului este printre proprietari, alături de partenerii de afaceri ai familiei deputatului din compania aeriană „Fly One”.

„Eu am diferite activități, inclusiv în domeniul imobiliar, care le-am declarat în toți anii precedenți. Apropo, ca să știți, în 2019 am plătit diferite taxe și impozite la stat care ajung pentru 34 de mii de pensii”, a spus deputatul  Vladimir Cebotari.

În 2020, familia lui Andrian Candu a devenit proprietara unui automobil de marca Skoda Kodiaq, fabricată în 2017, în sumă de circa 32 de mii de euro. Candu afirmă în replică că anul trecut a fost vândută o mașină și în schimb a fost cumpărată alta cu un adaus din economiile declarate. 

Deputatul „Pro Moldova” Vasile Bîrca și-a cumpărat anul trecut o Toyota Camry, fabricată în 2020, a cărei valoare indicată este de circa 35 de mii de dolari. Ghenadie Verdeș, un alt deputat din „Pro Moldova”, nu a făcut cumpărături de valoare anul trecut. În schimb, venitul familiei sale a fost completat cu 4,5 mii de euro primiți de la două persoane fizice sub formă de donație. 

Familia Elenei Bacalu a intrat în proprietatea unui autoturism de model Lada, iar Oleg Sîrbu și-a completat averea cu încă nouă terenuri agricole.

Cu averi noi s-au ales anul trecut și deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc, care în august au fost excluși din PDM, devenind neafiliați. Deși nu au aderat la un alt partid.

Eugeniu Nichiforciuc a primit, anul trecut, 350 de mii de lei sub formă de donații la un eveniment de familie. Totodată, familia acestuia a procurat  un Mercedes G350, fabricat în 2016 ce valorează 48 de mii de euro.

Deputatul Vladimir Andronachi și-a completat averea cu două mașini noi, pe care însă le are doar în posesie. Este vorba de un Mercedes Benz GLE, fabricat în 2018, a cărui valoare indicată este de 1,3 milioane de lei, dar și un BMW X7, fabricat în 2020 și evaluat la 1,9 milioane de lei.

Deputatul afirmă că mașinile sunt luate în leasing și le are în posesie pentru că nu-i ajung bani să le procure. Întrebat despre coincidența schimbărilor din declarația de avere în anul în care a devenit neafiliat, alesul poporului a declarat că el în fiecare an își schimbă mașinile, iar restul „sunt doar acuzații”.

Ziarul de Gardă mai menționează că în 2020 și alți deputați și-au înnoit averile. 27 dintre aceștia și-au luat automobile de sute de mii de lei, și-au cumpărat terenuri și spații comerciale, au primit donații de mii de euro sau au ajuns să conducă automobile pe care nu le dețin în proprietate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal