EU4Moldova: Cum va arăta Startup City Cahul și ce posibilități va oferi (FOTO / VIDEO)

EU4Moldova: Cum va arăta Startup City Cahul și ce posibilități va oferi (FOTO / VIDEO)
Proiectul „EU4Innovation Centre”


Evenimente comunitare, proiecte pentru antreprenori, programe educaționale în domeniul IT – sunt doar câteva dintre inițiativele care vor fi găzduite de viitorul EU4Innovation Centre din orașul Cahul. Acesta va fi construit pe teritoriul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” și urmează să-și deschidă ușile în anul 2022. Centrul va fi creat cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” implementat de ATIC. Odată cu lansarea acestuia, vor spori semnificativ perspectivele și oportunitățile de angajare în IT sau domenii conexe, de instruire continuă a profesioniștilor și specialiștilor non-IT, precum și posibilitățile de lansare și dezvoltare a noilor afaceri IT în regiunea Cahul.

„Crearea EU4Innovation Centre va da un imbold și o plusvaloare potențialului intelectual al localității Cahul. Amplasarea geografică a acestui centru deschide numeroase oportunități de cooperare transfrontalieră, cu parteneri din România și Ucraina. Cred că proiectul EU4Innovation Centre va oferi oportunități de învățare și creștere pentru viitoarea forță de muncă, care va conduce un nou val al inovațiilor în regiune și în țară.”

Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul

Prin dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC, proiectul își propune creșterea atractivității regiunii Cahul, dezvoltarea economică prin inovații și crearea mai multor oportunități pentru locuitorii raionului Cahul. De asemenea, acesta urmărește ca în următorii ani să contribuie la creșterea nivelului de salarizare (salariul mediu din regiune) cu minim 15%, precum și la ascensiunea sectorul IT local, care să reprezinte minim 5% din cel național în următorii 3 ani.

„Din perspectiva Universității de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul, considerăm că EU4Innovation Centre va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării regiunii în ansamblu, dar și nemijlocit a domeniului IT. Va deschide noi orizonturi pentru instituțiile, afacerile și profesioniștii din regiune. Pentru tinerii din Cahul, proiectul oferă o perspectivă de a cunoaște bazele tehnologiilor informaționale și de a le aplica în domeniile lor de activitate. Văd acest centru de excelență ca un punct de atracție pentru toți tinerii din regiunea de sud, activitatea căruia va impulsiona viața universitară și va contribui la dezvoltarea economică, socială și spirituală.”

Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat „B. P. Hașdeu”

EU4Innovation Centre – activități, infrastructură și utilități

Activități și conținut

Centrul va avea o suprafață totală de cca 2000 de m2 și planifică realizarea a minim 137 de programe și activități pentru mii de beneficiari locali până în 2022. Acesta va oferi servicii și experiențe de succes la nivel național, dar și va dezvolta mai multe servicii locale și inițiative dedicate beneficiarilor de orice vârstă sau gen – elevi, studenți, profesori, tineri profesioniști, antreprenori etc. Programele oferite vor acoperi o serie largă de subiecte, de la tehnologiile de bază până la cele mai actuale tendințe, cu accent pe proiecte practice.  Centrul își propune să devină un punct de atracție pentru toți cetățenii din regiunea Cahul prin evenimente comunitare dedicate networking-ului, schimbului de experiență, bune practici și expertiză între specialiștii din diverse domenii. Toate acestea – pentru a extinde oportunitățile de dezvoltare profesională a locuitorilor din regiune și a încuraja antreprenoriatul tehnologic, atât din municipiul Cahul, cât și din localitățile învecinate. 

Infrastructură

Infrastructura centrului include zeci de săli de conferințe, de training, săli de ședințe și birouri spațioase pentru activități relaționate cu sectorul tehnologic sau cel al afacerilor. EU4Innovation Centre va pune la dispoziție utilități moderne pentru evenimente cu până la 300 de participanți, dar opțiuni alternative dedicate evenimentelor mai mici, cu 20-100 de participanți. Pentru cei interesați de a-și desfășura activitatea profesională aici, centrul va pune la dispoziție 50 de spații comune de lucru („co-working spaces”) și birouri, cu o suprafață de până la 200 m2. EU4Innovation Centre urmează să corespundă unor rigori stabilite de centre similare din Republica Moldova și internaționale, găzduind cursuri de formare și sesiuni de instruire pentru copii, studenți, profesori, cadre didactice și antreprenori din regiune.

Utilități

Beneficiarii EU4Innovation Centre vor avea acces la rețele de internet la viteză și sisteme audio-video de ultimă generație pentru activitățile comunitare. Centrul va găzdui spații comune de relaxare, sport, mini-cafenea și chiar cazare în conformitate cu conceptele globale de „co-living” și „co-working” – comodități necesare pentru administrarea programelor de startup și găzduirea participanților la conferințe.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Innovation Centre” este una dintre principalele realizări ale proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, finanțat de Uniunea Europeană (având un buget total de 6.8 mln.de euro) în parteneriat cu Suedia și implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Centre – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.

Mai multe despre proiect pe www.startupcitycahul.md

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
EU4Moldova: Startup City Cahul – Echipa Europa oferă susținere pentru dezvoltarea regiunii Cahul

EU4Moldova: Startup City Cahul – Echipa Europa oferă susținere pentru dezvoltarea regiunii Cahul

EU4Digital: Ce reprezintă programul finanțat de UE și care vor fi beneficiile pentru economia Moldovei

EU4Digital: Ce reprezintă programul finanțat de UE și care vor fi beneficiile pentru economia Moldovei

Peste 2 milioane de EURO de la Linia de Creditare EU4Business-BERD în Moldova pentru clienţii MAIB

Peste 2 milioane de EURO de la Linia de Creditare EU4Business-BERD în Moldova pentru clienţii MAIB

MAIB acordă credite EU4Business–BERD pentru IMM – cu porţiune de grant şi consultanţă internaţională

MAIB acordă credite EU4Business–BERD pentru IMM – cu porţiune de grant şi consultanţă internaţională

Săptămâna EU4Business: Cum poate fi implicat sectorul privat în formarea politicilor în țările Parteneriatului Estic

Săptămâna EU4Business: Cum poate fi implicat sectorul privat în formarea politicilor în țările Parteneriatului Estic

333 de cazuri noi de infecție și 20 de decese. Datele Ministerului Sănătății legate de Coronavirus

333 de cazuri noi de infecție și 20 de decese. Datele Ministerului Sănătății legate de Coronavirus

Advertoriale
Rockit Conference anunță un panel dedicat ecosistemului de start-up din Ucraina. Cine sunt invitații speciali

Rockit Conference anunță un panel dedicat ecosistemului de start-up din Ucraina. Cine sunt invitații speciali

Înscrie-te la Acceleratorul FinTech! Scalează-ți afacerea și obține investiții financiare pentru soluția ta

Înscrie-te la Acceleratorul FinTech! Scalează-ți afacerea și obține investiții financiare pentru soluția ta

Cum să obții tehnică modernă pentru afacerea ta în doar două zile

Cum să obții tehnică modernă pentru afacerea ta în doar două zile

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Olga Gutium, despre meseria care i-a schimbat viața dar care nu există oficial în Moldova
  Oameni ca tine: Olga Gutium, despre meseria care i-a schimbat viața dar care nu există oficial în Moldova
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
 • Oameni ca tine| Xenia Muntean: „N-am făcut o școală la Oxford sau la Harvard dar pot să schimb viețiile a mii de oameni” (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cum să petreci timpul liber într-un mod plăcut și sănătos
 • Anastasia Reshetova, surpriză pentru fani. Modelul urmează să apară într-un film (Video)
Cele mai populare
 • 1
  S-au susținut reciproc. Dodon: Sunteți bravo! Lukașenko: Știam că Moldovei îi va fi de folos această experiență (VIDEO)
 • 2
  Fostul șef de la Spitalul Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, se va regăsi pe listele blocului electoral „Renato Usatîi”
 • 3
  Cel mai mare urs din România, ar fi fost împușcat de un prinț austriac: „Avem de a face cu o partidă de braconaj”
 • 4
  Epidemiologul șef al SUA: Persoanele care au fost imunizate cu un vaccin bazat pe tehnologia ARN produc de zece ori mai mulți anticorpi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.