*Acest material este sponsorizat

Ce presupune versiunea 2.2 a sistemului de securitate a plăților online 3D Secure și de ce este nevoie să o avem pentru cardurile noastre (VIDEO)

Ce presupune versiunea 2.2 a sistemului de securitate a plăților online 3D Secure și de ce este nevoie să o avem pentru cardurile noastre (VIDEO)
Captură video, MAIB

Moldova Agroindbank – unica bancă din Republica Moldova care a implementat standardul de securitate a plăţilor prin Internet 3D Secure versiunea 2.2. Ce presupune acest sistem, cât de sigură este plata cu cardurile Moldova Agroindbank și de ce este nevoie să sporim nivelul de securitate al tranzacţiilor online ne spune invitata noastră din studioul AGORA, Natalia Muntean, șef-adjunct la departamentul Carduri al MAIB.

Natalia, bine ai venit la noi. Te rog să ne spui pentru început ce înseamnă 3D Secure și ce ar trebui să facă clientul pentru a beneficia de acest serviciu. 

Moldova Agroindbank este prima și unica bancă din Republica Moldova care a implementat anume această versiune. Versiunea 2.2 a 3D Secure este cel mai înalt standart de securitate a plăților efectuate în mediul internet și are menirea să protejeze tranzacțiile pe care le efectuează deținătorii de carduri. 3D Secure presupune că, pe lângă a introduce datele necesare efectuării unei tranzacții, aceasta va fi validată suplimentar printr-o parolă unică, care va fi recepționată de către deținătorul de card la numărul său de telefon mobil. 

OK, deci pentru finalizarea tranzacției mai am nevoie de o parolă care vine prin SMS, Și dacă parola unică nu a fost imediat transmisă sau există un timp limită?

Parola vine timp de câteva secunde. Unica grijă pe care trebuie să o aibă deținătorul de card este ca să aibă un număr valabil de telefon mobil înregistrat în sistemul bancar. Automat toate cardurile pe care le deține, VISA sau Mastercard, emise de către MAIB, au înrolat acest serviciu de securitate.

Există cazuri când numărul de telefon s-a schimbat, a fost pierdut sau clientul a plecat peste hotare și a pierdut accesul la acest număr de telefon... 

În zilele noastre practic suntem legați de un număr de telefon și dacă nu deținem un număr actualizat în sistemul bancar din păcate nu putem să profităm din plin de acele servicii pe care ni le pune la dispoziție banca: aici mă refer și la aplicația mobilă, dar și la serviciul 3D Secure. Îndemn deținătorii noștri de carduri să se apropie la cea mai apropiată sucursală ca să-ți înnoiască profilul și datele din sistemul nostru bancar. 

O pot face și dacă au aplicația MAIBank?

Din păcate, dacă numărul este pierdut, nici aplicația mobilă nu mai poate fi utilizată pe acel număr de telefon. Și în acest caz este absolut necesar să se apropie la sucursală ca să îi facem o actualizare de profil.

Important acest aspect. Fiind un sistem internațional, practic toate site-urile de e-commerce sau de plăți electronice ar trebui să-l aibă integrat. Ce facem dacă acest site pe care plătim cu un card MAIB nu are integrat acest sistem?

Faptul dacă are sau nu integrat acest aspect este la discreția comerciantului. Nu este o obligativitate din punct de vedere al sistemelor de plăți ca site-ul să aibă neapărat acest standart. Nu este nicio problemă dacă nu vedem acel logo care ne anunță că acest site este sigur. De obicei site-urile cu 3D secure au afișate logo-urile VISA secure și Martercard ID check. Prezența lor denotă că o tranzacție efectuată aici va fi autentificată suplimentar prin acea parolă unică pe care o va recepționa deținătorul de card. Însă dacă nu există aceste logo-uri nu putem spune din start că acesta nu este un site bun sau că tranzacția va fi una riscantă sau frauduloasă. În cazul dat este o pierdere a comerciantului mai mult, deoarece în acest caz, deținătorul de card dacă nu este el cel care efectuează tranzacția, sau datele lui au fost fraudate, sau a intrat în posesia unei alte persoane, dacă clientul contestează această tranzacție – el va avea câștig de cauză și banii îi vor fi returnați prin metodele puse la dispoziție de către sistemele de plată.

Ce facem dacă efectuăm plata din străinătate, de pe un card MAIB?

Este absolut necesar să avem un număr de telefon mobil în care avem serviciul roaming activat. Trăim în perioada în care foarte multe servicii digitale se concentrează pe prezența unui număr de telefon mobil. Aceasta oferă un plus de securitate și din acest motiv este și indicat, atunci când se efectuează o tranzacție de peste hotare, serviciul roaming să fie activat. 

Cât de populare sunt acum plățile cu cardul, fie online sau la terminale. Se remarcă schimbări în atitudinea clienților față de numerar mai ales de când avem pandemia?

Pandemia a impulsionat utilizarea cardului ca instrument de achitare a cumpărăturilor și în special în mediul internet. Și spre fericire fugim de tranzacțiile cash, observăm că aceste tranzacții sunt tot mai puține pentru că lumea a observat comoditatea utilizării cardului bancar, atât în mediul de e-commerce, cât și în mediul fizic. Este îmbucurător, deoarece utilizând cardul avem doar beneficii, nu avem dezavantaje practic pentru utilizatori. Este un plus de siguranță și o gestionare eficientă a banilor și o monitorizare a cheltuielilor pe care noi le efectuăm lunar. 

Confirm că e foarte comod să primești la început de lună descifrarea tuturor cheltuielilor pe care le-ai făcut cu cardul în luna ce s-a scurs. Apropo, observați schimbări și în evoluția la nivel de user?

O simțim, desigur. MAIB a investit foarte mult în educarea clienților astfel încât să le explice cât este de comodă utilizarea cardului, dar mai avem de muncit. Este un segment de piață acre încă utilizează cardul pentru tranzacțiile cash și aici avem de lucru ca să migrăm pe celălalt segment al cumpărăturilor. 

Întreb pentru mine, utilizator frecvent de card, pentru ce card din cele oferite de MAIB să optez? Știu că au diferite opțiuni și avantaje, eu vreau să fac cumpărături online, să-mi achit facturile online...

Pentru un card GAMA din seria Mastercard. Aduce un plus de beneficii și vă recompensăm pentru fiecare tranzacție efectuată. Pentru fiecare cumpărătură vă recompensăm cu cash-back garantat – banii înapoi pe contul de card lunar, din tranzacțiile pe care le-ați efectuat în luna precedentă. Și plus un cash-back de la partenerii programului nostru va fi suplimentar la ceea ce deja este garantat. Este un produs bun, este un produs unic pe piața noastră și vă îndemn și vi-l recomand să în utilizați.

Mi se pare că îl pot comanda și online.

Desigur. Mergem spre digital și, din acest considerent, am lansat posibilitatea de a comanda un card direct din aplicație, dacă sunteți clientul MAIB. Mai mult ca atât, vi-l livrăm direct la domiciliu dacă solicitați asta, inclusiv în toată Moldova. Fiecare persoană trebuie să comanda individual pentru sine, din aplicație. Dacă nu sunteți client MAIB, trebuie să vă apropiați la orice sucursală și, la fel, puteți solicita livrarea cardului la domiciliu. Cu o singură vizită la bancă dvs beneficiați de un card.

În contextul digitalizării bankingului și aici știu că MAIB este la zi cu tot ce înseamnă digital, ce noutăți tehnologice au fost implementate în ultima perioadă, ce servicii au fost lansate, menite să faciliteze obținerea și utilizarea unui card MAIB?

Aici aș menționa aplicația noastră mobilă, care incorporează foarte multe servicii bancare de care puteți să beneficiați la distanță. E valabil și pentru clienții persoane fizice și pentru clienții persoane juridice, însă sunt segmente diferite. Fiecare cu posibilitățile lui. Dacă vorbim despre segmentul persoane fizice atunci avem: comandă card prin aplicație, livrarea acestuia, solicitarea deschiderii unui depozit, solicitarea deschiderii unui credit și transferarea acestuia pe card, vorbim despre serviciul P2P care ne permite să transferăm bani foarte ușor și foarte comod de pe cardul nostru sau solicităm de la un card emis de altă bancă spre un card emis de MAIB.

Apropo, deținătorii de carduri persoane juridice tot beneficiază de acest sistem 3D Secure?

Pentru Clienții persoane Juridice noi emitem carduri business, carduri de afaceri, atât VISA cât și Mastercard, și absolut orice card emis de MAIB beneficiază de serviciul 3D Secure. Cardurile business sunt foarte des utilizate pentru cumpărături în mediul internet și pentru ele acest serviciu este activat. 

Spune-ne ce planuri de viitor aveți legate de carduri și siguranța lor în mediul online?

Intenționăm să venim cu produse noi de card, unice și pentru segmente speciale de clienți. Ne orientăm tot mai mult spre necesitățile clientului și el este centrul serviciilor pe care noi vrem să le oferim. Ce ține de securitatea tranzacțiilor, intenționăm să lansăm autentificarea biometrică a tranzacțiilor în mediul online. Prima etapă a proiectului 3D Secure înseamnă autentificarea prin parola unică recepționată la telefonul mobil, ulterior ne vom lansa cu posibilitatea de a autentifica tranzacția prin biometrie: chip sau amprentă, la alegerea clientului. 

Acesta este viitorul în banking și pe utilizarea cardurilor, bănuiesc.

Da, acesta este viitorul și ne propunem prin această metodă să prevenim și evenimentul de inginerie socială, care ia amploare tot mai mult. Din păcate oamenii rău intenționați sună deținătorii de carduri, le propun diferite scheme și clienții cad pradă acestor fraude. Însă atunci când o tranzacție va fi autentificată cu biometria sperăm ca ele să fie diminuate la minim sau chiar excluse. Și, totodată, suntem în continuă implementare de noi sisteme care să ne ajute să prevenim fraudele și schemele frauduloase care sunt puse la cale de către persoane rău intenționate.

Eu n-am uitat de cardul Gama, mai cu seamă că are integrat acest sistem 3D Secure pentru un plus de siguranță în tranzacții pe online. Dacă ceva mai ai de completat, te rog mult.

Îndemn cumpărătorii să fie vigilenți anume când efectuează tranzacții pe internet, anume la acele site-uri și la acele elemente care par suspecte sau care dau un plus de siguranță. Am vorbit mai devreme de logo-ul VISA Secure si Mastercard ID check. În cazul în care au anumite suspecții sau în cazul în care au fost pradă unor scheme frauduloase sau a unor cumpărături care nu s-au soldat cu marfa solicitată sau cu serviciul prestat să apeleze la noi la serviciul și noi venim mereu în ajutorul lor. Este foarte important ca clienții și deținătorii de card să cunoască că sunt metode prin care îi putem ajuta să0și recupereze mijloacele financiare dacă au efectuat tranzacții în mediul online pe site0uri care nu sunt securizate VISA sau Mastercard 3D Secure.

Telefonul pentru serviciul suport carduri îl găsiți pe verso la orice card. E prima metodă prin care puteți să vă asigurați că aveți contact direct cu banca în ceea ce privește utilizarea cardului vostru. Natalia, te mai așteptăm la noi.

Și eu vă mulțumesc foarte mult. Desigur. Când aveți întrebări noi suntem gata să venim și să explicăm acele funcționalități care poate nu sunt atât de clare și înțelese de către publicul larg.

P.

Vezi și aceste știri
Creditul Espresso de la MAIB: mai accesibil, mai simplu și adaptat nevoilor tale

Creditul Espresso de la MAIB: mai accesibil, mai simplu și adaptat nevoilor tale

100% digital! Comandă un card de plată prin aplicaţia mobilă MAIBank, cu livrare gratuită până la ușă

100% digital! Comandă un card de plată prin aplicaţia mobilă MAIBank, cu livrare gratuită până la ușă

Înseninează ziua persoanei dragi cu un cadou deosebit şi achită-l cu cardul din colecţia GAMA de la Moldova Agroindbank

Înseninează ziua persoanei dragi cu un cadou deosebit şi achită-l cu cardul din colecţia GAMA de la Moldova Agroindbank

Achită cu cardurile din colecția GAMA de la MAIB și primește până la 10% cashback

Achită cu cardurile din colecția GAMA de la MAIB și primește până la 10% cashback

GAMA Premium de la MAIB – un card ideal de loialitate, cu extra avantaje

GAMA Premium de la MAIB – un card ideal de loialitate, cu extra avantaje

GAMA Universal de la MAIB: ce conține un card ideal pentru cumpărături?

GAMA Universal de la MAIB: ce conține un card ideal pentru cumpărături?

Advertoriale
CEO Iute Credit Europe, Tarmo Sild: „Serviciile financiare digitalizate reprezintă viitorul”

CEO Iute Credit Europe, Tarmo Sild: „Serviciile financiare digitalizate reprezintă viitorul”

CONNECT.IT powered by ENDAVA. Cum se conectează comunitățile IT din 12 orașe din România, Bulgaria, Moldova și Polonia

CONNECT.IT powered by ENDAVA. Cum se conectează comunitățile IT din 12 orașe din România, Bulgaria, Moldova și Polonia

Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”

Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon
 • 2
  Presa rusă: Fiul lui Jirinovski și-a schimbat numele din Lebedev în Garcia (FOTO)
 • 3
  Un tânăr originar din Moldova ar fi decedat în războiul din Ucraina
 • 4
  Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.