Un angajat al Serviciului Vamal, în vizorul ANI. Nu a putut justifica de unde a luat peste două milioane de lei la procurarea unei case, un teren și trei automobile

Un angajat al Serviciului Vamal, în vizorul ANI. Nu a putut justifica de unde a luat peste două milioane de lei la procurarea unei case, un teren și trei automobile

Un inspector principal din cadrul Direcției investigarea fraudelor vamale a Serviciului Vamal al Republicii Moldova, a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate. Acesta nu a putut justifica de unde a luat peste două milioane de lei la procurarea unei case, un teren și trei automobile.

Inspectorii de integritate a constatat că, în perioada 2013-2016, vameșul și membrii familiei sale au înregistrat o diferență de peste un milion de lei, între proprietatea dobândită și veniturile obținute.

„Pentru perioada 2016-2020, s-a stabilit o diferență la deținerea averii cu caracter nejustificat, în mărime de peste 934 de mii de lei, diferența fiind constată între averea dobândită și veniturile obținute de către vameș împreună cu familia sa”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții ANI.

Publicitate

Deși, pe toată perioada, angajatul Serviciului Vamal a înregistrat venituri oficiale doar din salariu, acesta a reușit să achiziționeze mai mulțe bunuri imobile și mobile (o casă, un teren, trei automobile) să alimenteze conturi bancare cu numerar și să încaseze mijloace financiare pentru transferuri internaționale, etc. Fiindu-i solicitat punctul de vedere, vameșul nu a putut justifica proviniența acestor sume de bani. De aceea, inspectorul de integritate a considerat că aceste sume au fost obținute în mod ilicit.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a transmis un denunț către Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru a examina aspectele cu privire la evaziune fiscală săvârșită de o persoană fizică, îmbogățire ilicită și fals în declarații. Suplimentar, s-a solicitat de la Serviciul Fiscal de Stat inițierea unui control fiscal asupra subiectului și a soției acestuia.

Ca urmare a celor constatate, ANI va transmite cauza în instanța de judecată pentru declanșarea procedurii de confiscare a averii nejustificate, în mărime de 934 de mii de lei. Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, bărbatul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, pentru o perioadă de trei ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal