Reprezentanții Carierei Micăuți califică drept abuzive acțiunile deputaților din Comisia de anchetă și spun că activează legal

Reprezentanții Carierei Micăuți califică drept abuzive acțiunile deputaților din Comisia de anchetă și spun că activează legal

Acuzațiile Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile la adresa Carierii Micăuți sunt neîntemeiate, iar acțiunile întreprinse de deputații Alexandru Slusari, Lilian Carp și Nicolae Ciubuc sunt abuzive și depășesc grav competențele stabilite prin lege. Acesta este reacția apărătorilor Carierei Micăuți după ce reprezentanții comisiei de anchetă au intervenit pentru stoparea activității companiei. 

„În ultimul timp activitatea Carierei Micăuți a fost supusă numeroaselor acuzații și atacuri nefondate din partea Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. În special a deputaților Alexandru Slusari, Lilian Carp și Nicolae Ciubuc, care în opinia noastră urmăresc alte interese decât cele enunțate public și chiar lobează interesele unor persoane care urmăresc preluarea ilegală a Carierei Micăuți”, susține într-o conferință de presă avocatul companiei Andrei Iosip.

Mai mult, apărătorul afirmă că comisia de anchetă ar acționa abuziv și că nu ar fi abilitată cu competențe speciale cum ar fi sistarea activității carierei, impunerea instituțiilor statului să sancționeze cariera și să stopeze activitatea sau blocarea căilor de acces, ci doar să stabilească circumstanțele și să prezinte un raport în Parlament. 

Publicitate

Drept răspuns la acuzațiile precum că activitatea de extragere s-ar desfășura în lipsa documentelor permisive, avocatul enumeră un șir de acorsuri.

„Caiera Micăuți efectuiază lucrări de extragerea a calcarului brut în temeiul contractului pentru atribuirea în folosință a sectoarelor de subsol pentru extragerea substanțelor minerale utile încheiat cu Ministerul Agriculturii la 7 martie 2012. La fel este confirmat perimetrul carierei prin actul din 27 februarie 2009. Extragerea calcarului brut pentru construcții și a argilei pe perioada exploatării zăcământului este acordat în baza acordului adițional din 12 martie 2020 la contractul inițial din 2012. Urmare a acordului adițional a apărut necesitatea reevaluării și reestimării zăcămintelor minerale utile, lucru care ar fi fost solicitat și urma să fie încheiat în decembrie 2020. Acest lucru însă nu a fost realizat.

Cariera Micăuți a depus toate demersurile necesare pentru obținerea actelor necesare pentru a activa în domeniul extragerii zăcămintelor utile, însă tergiversarea executării acestor demersuri sunt circumstanțe independente de voința conducerii companiei”, susține avocatul.

Acesta adaugă că activitatea de extragere a zăcămintelor minerale s-a realizat până acum în conform planului pentru anul 2020 aprobat de Inspecția Securității Industriale în Domeniul Folosirii Subsolului.

Din 2021, lucrări de extragere a zăcămintelor nu au fost realizate, susține avocatul.. Aceasta pentru că Agenția de supraveghere tehnică refuză să aprobe exploziile pentru dobândirea zăcămintelor. În prezent, afirmă apărătorul, cariera prelucrează zăcământul extras și raportat în 2020.

La fel, Andrei Iosip menționează că din august 202 până în ianuarie 2021 Cariera Micăuți a fost supusă la două controale din partea Inspectoratului Național pentru Protecția Mediului. Avocatul susține că controalele ar fi fost desfășurat cu încălcări. La fel, apărătorul susține că activitatea carierei nu poate fi stopată în baza controlului din luna august și că extragerea zăcămintelor minerale ar fi continuat legal. Controlul din luna decembrie ar fi vizat activitatea din ultimii 30 de ani.

„Acest control a durat 21 de zile în lipsa delegației de control și chiar dacă legea prevede că indiferent de tipul controlului acesta nu poate fi executat la expirarea a cinci zile calindaristice de la începerea controlului”, spune avocatului. Întreaga procedură de control a fost contestată în instanța de judecată.

Avocatul menționează că potrivit procesului verbal emis urmare a ultimului control, nu s-ar fi aplicat restricții sau sistarea activității carierei, ci ar exista o recomandare de stopare temporară a activității.

„Acuzațiile comisiei de anchetă sunt neîntemeiate. Considerăm că acțiunile deputaților Alexandru Slusari, Lilian Carp și Nicolae Ciubuc sunt abuzive și depășesc grav competențele stabilite prin lege. Interesele acestor persoane este sistarea cu orice preț a activității Carierei Micăuți chiar dacă asemenea acțiuni se vor lăsa cu consecințe grave pentru salariați și bugetul de stat”, spune avocatul.

Acesta adaugă că la 12 aprilie, inspectorii de la Inspectoratul Mediului au aplicat ca măsură restrictivă sigilarea excavatoarelor aflate pe teritoriul carierei ca bunuri ce ar aparține persoanei supuse controlului. Dar excavatoarele respective nu ar fi  în proprietatea carierei și nu puteau fi sigilate.

„Deci acțiunile sunt abuzive și la indicațiile deputaților respectivi”, spune Iosip.

Amintim că la 12 aprilie deputații Alexandru Slusari și Lilian Carp au intervenit la cariera Micăuți. Parlamentarii au cerut să fie oprite lucrările de extragere a zăcămintelor. La fața locului a fost chemați oamenii legii. În rezultat, activitatea a fost stopată.

Precizăm că ilegalitățile privind extragerea minereurilor la Cariera Micăuți continuă. Aceasta în pofida unor acte de constatare care prevăd sistarea activităților. Despre aceasta sesizează membrii Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. Aceștia cer Consiliului Suprem de Securitate și premierului interimar Aureliu Ciocoi să intervină de urgență.

Mai devreme, membrii Comisiei au sesizat despre faptul că la Cariera de la Micăuți au fost extrase cu peste 1,4 milioane de metri cubi de zăcăminte minerale mai mult decât a fost declarat, iar suma prejudiciului se ridică la 684 de milioane de lei. Acestea sunt concluziile  Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în urma unui control la întreprindere, încheiat în luna ianuarie. În pofida pretinselor ilegalități constatate, există o încheiere judecătorească ce anulează respectivul act, comunica președintele Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, Nicolae Ciubuc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal